Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: TP-Link Deco M4
Links;TP-Link breidt met de Deco M4 de lijst aan mesh-systemen verder uit. Eerder had ik de Deco M5 en Deco M9 Plus ter review. De Deco M5 zat destijds rond een prijspunt van de 249 euro. Momenteel kost deze set met drie satellieten circa 168 euro. Met de Deco M4 wil TP-Link een betaalbaardere mesh-set aanbieden. Op het moment van schrijven kost deze set met drie satellieten 149 euro, wat een verschil van 19 euro is met de Deco M5. Het prijsverschil is niet zo groots, enkel dat de Deco M4 set een stuk nieuwer is dan de Deco M5 die bijna twee jaar geleden op de markt verscheen. Het referentiekader mag duidelijk zijn: wat zijn de verschillen tussen de twee.
Technische verschillen zijn minimaal. De Deco M4 is op papier wat minder snel. De 2.4GHz frequentieband heeft een maximale doorvoersnelheid van 300 Mbps op de Deco M4, terwijl dit op de Deco M5 400 Mbps is. Dit maakt de Deco M4 een AC1200 set en de Deco M5 een AC1300 set. In beide gevallen hebben de sets op de 5GHz frequentieband een maximale doorvoersnelheid van 867 Mbps. Verdere specificaties vind je in het opvolgende hoofdstuk.
Een overzicht van de specificaties:
Ik heb mijn eerdere reviews geraadpleegd voor de uitleg over Mesh, wellicht is het handig om je eerst een introductie te geven, voordat ik je volledig opjaag met de term mesh. Bij mesh gaat het niet meer enkel om verzenden en ontvangen, maar om verzenden, ontvangen en terug communiceren. Dit maakt het een slim netwerk. Het vertrouwde beeld van de router als centraal punt begint dus langzamerhand te verschuiven. Bij een mesh-netwerk is er sprake van een cross-over spinnenweb verbinding. De satellieten (antennes) binnen een mesh-netwerk communiceren onderling, ieder onderdeel, of iedere uitbreiding (satelliet) kan het mesh-netwerk vergroten. Valt er bij één van de satellieten de verbinding weg, door bijvoorbeeld een stoorzender, dan is een andere satelliet instaat om de verbinding staande te houden. Vaak zal een storing bij één van de satellieten onopgemerkt aan je voorbij gaan. Het mesh-netwerk is intelligent genoeg om de verbinding van de satelliet automatisch te herstellen. Sommige gebruikers zullen het wegvallen van een satelliet wel opmerken, afhankelijk van je omgeving en de variabelen. Een langzamere verbinding zou bijvoorbeeld kunnen opdoen als de dichtstbijzijnde satelliet wegvalt, dan moet de verbinding een grotere afstand overbruggen wat gelijkstaat aan mogelijk snelheidsverlies. Het grootste voordeel is wel dat je gewoon kunt blijven genieten van je draadloze netwerkverbinding.
Veel mesh-systemen maken gebruik van één centrale router, bij sommige sets is er ook sprake van meerdere routers. De router stuurt de verbinding naar de aanwezige satellieten, waarna deze het WiFi signaal weer doorsturen tot het bij de client aankomt. Een satelliet is vrijwel een ‘semi-router’ dankzij het zendvermogen. Een groot voordeel is het grotere dekkingsgebied, een stabiele verbinding en het uitbreiden van je netwerk. Heb je bijvoorbeeld een zwakke verbinding in de tuin, dan is het plaatsen van een extra satelliet in de schuur een mogelijke oplossing. Tevens is het een ideale oplossing om langs ‘dode netwerkpunten’ heen te werken. Een mesh-netwerk maakt het leuk om te experimenten. Je kunt namelijk goed spelen met de positie van de router, satellieten en de richting van de satellieten, als deze verstelbaar zijn, ook dan kan een mesh-netwerk nog meer potentie bieden. Als laatste is het plaatsen van een mesh-netwerk zeer eenvoudig, het vereist weinig kennis en geeft veelal direct uit verpakking goede prestaties.
Naar mijn weten speelt TP-Link vooral in op een bewuste prijs met de Deco M4. Aandachtspunt is wel dat de Deco M5 sinds de release van de Deco M4 een stuk goedkoper geworden is, dit maakt het prijsverschil en de bewuste positionering wat minder aantrekkelijk. Voordat ik verdere uitspraken doe; de praktijk blijft leidend. De Deco M4 heeft net als de Deco M5 ondersteuning voor MU-MIMO, een techniek om snelheid met meerdere apparaten consistent te houden. De Deco M4 is qua vormfactor wat forser in de hoogte, waar de Deco M5 wat minder opvalt met zijn platte ontwerp.
In iedere Deco M4 satelliet bevinden zich twee antennes. Op de satellieten zelf zijn twee fysieke ethernetpoorten aanwezig, vooral handig als je een printer direct wilt aansluiten. Net als de Deco M5 maakt de Deco M4 gebruik van de Deco app, zowel voor installatie als beheer. Op het moment van schrijven is er nog geen web-UI beschikbaar.
De Deco M4 komt in een herkenbare productverpakking, vergelijkbaar aan dat wat we eerder zagen bij de Deco M5. In de verpakking vinden we de drie satellieten (routers), een drietal netvoedingen, een korte handleiding en een netwerkkabel.
Dit brengt ons al snel bij de Deco M4. Iedere satelliet (router) kan onafhankelijk zijn werk doen. Met één satelliet in je huishouden kun je gewoon verbinden tot stand brengen. Voordeel is dat je met meerdere satellieten het dekkingsgebied vergroot, wat dan ook de bedoeling is van Mesh. Wanneer jij je tussen de verschillende satellieten beweegt, bestaat de kans dat je automatisch ‘hopt’ naar de volgende satelliet. Reden is dat hier een hogere snelheid en betere dekking gegarandeerd is. Op deze wijze werken meerdere satellieten samen in één huishouden.
Een enkele satelliet is uitgerust met een Qualcomm Atheros QCA9563 quad core processor van 750 MHz, uitgerust met 128MB RAM en 16MB flashgeheugen. De interne antennes (twee stuks) staan beter bekend als dual-band. De Deco M4 torens ogen redelijk minimalistisch, een wit verschijnsel met een zwarte kap, that’s it. In mijn beleving is dit prima. Apparatuur mag gezien worden, maar hoeft binnen het huishouden zeker niet op de voorgrond te treden.
Bovenop is het TP-Link logo zichtbaar. Dit is tevens een LED-indicator ter informatie of de satelliet verbonden is. Aan de achterzijde zijn de twee RJ45- ethernetpoorten zichtbaar. Je kunt hiermee een ethernet backhaul creëren. Er is overigens geen draadloze backhaul aanwezig, hoewel dit redelijk in lijn ligt met de verwachting gezien de prijspositie van de Deco M4. Onderop is de voeding aansluiting samen met een resetknop. Je kunt de kabel netjes begeleiden via de uitsparing voor een vlakke plaatsing van de satelliet.
De nadruk ligt bij mesh op het samenwerkingsverband tussen de satellieten. De Deco M4 is beschikbaar in een 1-pack, 2-pack en 3-pack. De Deco M4 1-pack is vermoedelijk in het leven geroepen om je mesh-netwerk later nog uit te breiden. Mocht je de Deco M4 overwegen, dan raad ik je minstens de 2-pack aan om de potentie van mesh te waarborgen.
Dit is niet de eerste ervaring met de TP-link Deco app. Eerlijk is eerlijk: TP-Link heeft het qua overzicht extreem goed voor elkaar met de Deco app. Denk je nu: “hé Deco app?" Gewoon opzoeken in je Apple Store of Play Market. Vooraf en tijdens het uitpakken krijg je al genoeg hints dat je deze app moet combineren voor gebruik van de set. Even terug naar de Deco app: overzichtelijk en vooral informatief. Er komen zelfs tips voorbij hoe je de set het beste kunt installeren, dan heb ik het over plaatsing in huis. Sinds de lancering van de Deco app is de app goed doorontwikkeld.
Tijdens installatie knippert de Deco M4 LED-indicator. Je bent tijdens de setup verbonden via Bluetooth, wanneer de Deco M4 gevonden is, kleurt de LED volledig blauw op. Nog wat verder finetunen, de verbinding ophalen resulteert in een groene LED, oftewel verbonden met het World Wide Web, De installatie is voorzien van nuttige tips voor een beter ‘netwerk rendement’.
Je zoekt de Deco M4 uiteindelijk op in je WiFi-lijst, waarna de koppeling ontstaat. Eenmaal verbonden worden de opvolgende processen in gang gezet: verbonden met Deco M4 satelliet, zoeken naar een internetverbinding, de parameters instellen en als laatste de realisatie van de draadloze verbinding, oftewel je WiFi.
De Deco app heeft een eenvoudige interface, iets wat ik dan ook wel kan waarderen. De kleursamenstelling, achtergronden en samenhang voelen logisch aan. Op het statscherm heb je een plus-knop (+), waar zich een menu achter schuil houdt. De onderstaande afbeelding zegt voldoende over de inhoud van de Deco app, een stukje WiFi, een ingebouwde snelheidstest, de gevreesde zwarte lijst, het updaten van je Deco’s en geavanceerde instellingen. Deze menu instellingen worden aangeduid als ‘router-instellingen’ in de Deco app. De gele iconen zijn de ‘homecare’ instellingen, waaronder ouderlijk toezicht, QoS, maandelijkse rapporten en beheerders. We vliegen er zo stap voor stap samen doorheen.
Om een verschil te noemen tussen de Deco M9 Plus en Deco M4: deze zijn er niet alleen hardwarematig. De Deco M9 Plus is het krachtigste model uit de Deco line-up, dit zien we ook terug in de Deco app. De Deco M9 Plus heeft meer variabelen en features, waar de Deco M4 een redelijk uitgeklede versie meekrijgt.
Opties zoals parental controls zijn gedetailleerd uitgewerkt. Je kunt inhoud tot de kleine details per doelgroep instellen, dit gaat erg eenvoudig. Voor het volledige netwerkbeheer kun je ook kiezen voor ‘up & downtime’ van het volledige netwerk. Wel is het nadeel dat sommige apparaten gaan zeuren over een verbroken verbinding, een Synology NAS en de Nest Cams zijn hier het levende voorbeeld van. De parental controls en tijden kun je ook binden aan een specifiek profiel, gebaseerd op de verbonden client(s), deze kun je toewijzen aan een profiel. Je kunt vervolgens een niveau instellen en tijden. Profielen kunnen ook gebruikt worden als familieleden, zodat meerdere mensen op één netwerk de Deco’s kunnen beheren.
Niet enkel komen we parental controls tegen, ook tijdcontroles is vertegenwoordigd. Je kunt op deze wijze bijhouden hoeveel activiteiten een specifiek apparaat vraagt. Je kunt dit beheren op basis van tijden en dagen. QoS is ook onderdeel van het pakket, echter is het inzicht van de QoS optie wat oppervlakkig, het is enkel een ‘online activiteit’ inschakelen, meer niet. Gamen levert vaak de meest gerichte QoS prestaties op.
Je kunt beheerders toevoegen die het netwerk ook mogen beheren. Dit maakt het eenvoudig voor een familie om inzage te hebben op je Deco set. Je kunt beheerders rechten geven om zo een juiste hiërarchie op te bouwen. Met de maandelijkse rapportage kun je bijhouden welke activiteiten er zich afspelen. Dit is niet enkel maandelijks hoe de naam doet vermoeden. Je kunt gewoon real-time inzage hebben.
WiFi instellen zijn redelijk simplistisch. Je kunt apparaten toevoegen op een zwarte lijst en minimaal zaken aanpassen. Antivirus van TrendMicro ontbreekt, deze is wel aanwezig op de Deco M5. De Deco M4 heeft tot zover de meest basale Deco features van de bestaande reeks. Wat zich verhoudt met de lagere prijspositionering. De Deco M5 heeft niet veel mee features in de app, waar het verschil met de Deco M9 Plus fors is.
Prestaties De Deco M5 (AC1300) en de Deco M4 (AC1200) ontlopen elkaar eigenlijk niet. In de praktijk zie je dat beide sets aan elkaar gewaagd zijn, waar de Deco M5 het soms wint en vervolgens weer de Deco M4. Dit gaat dan met verschillen van 1 tot 5 procent van de totale snelheid. Qua dekkingsgebied kan ik geen grote verschillen benoemen. Hoewel de Deco M5 vier interne antennes heeft en de Deco M4 ‘maar twee’, zijn de prestaties in dekkingsgebied gelijk. In de badkamer en slaapkamer loopt de 5.0GHz frequentieband wat harder achteruit, waar de 2.4GHz frequentieband in sommige situaties sneller is.Het hogere ontwerp van de Deco M4 komt de satellieten en de twee antennes mogelijk ten goede. Waar de Deco M5 een plat ontwerp heeft met vier antennes. Verschil tussen de twee en vier antennes op beide sets is er niet écht in de praktijk. Het gevoel van een goede repetitie heerst hier na het schrijven van deze Deco M4 review. Op bijna alle aspecten doet de Deco M4 precies hetzelfde als de Deco M5. Niks mis mee trouwens!
De prestaties voor Mest set van 149 euro zijn ruim voldoende. Dit maakt de Deco M4 een mesh-prijsvechter terwijl er weinig competitie is. Gesproken over competitie: de Deco M5 van TP-Link zelf. De prijs van de Deco M5 is dusdanig omlaag gegaan, dat deze een concurrerende positie inneemt. Het laatste zegje hierover doe ik in het opvolgende hoofdstuk de conclusie.
De Deco M4 mesh-set van TP-Link is aantrekkelijk geprijsd voor 149 euro. Een mesh-systeem met basale features en degelijke prestaties, iets waar deze set garant voor staat. Afgelopen twee tot drie maanden is de prijs van een concurrerende set flink omlaag gegaan, namelijk de Deco M5 van TP-Link zelf. Nu geprijsd voor circa 168 euro wat het prijsverschil tussen de Deco M4 nog maar 19 euro maakt. Wat moet je weten over de prijsverschil?
Ik vermoed dat de Deco M4 nog wat verder in prijs zal zakken om het prijsverschil tussen de Deco M5 weer wat groter te maken. Ik ben geen waarzegster en ook geen toekomstvoorspeller, dit is dus enkel berust op een voorgevoel. Wel heb ik ervaren dat beide sets niet veel van elkaar verschillen. Dit is gebaseerd op specificaties, features en prestaties. De Deco M4 en M5 presteren gelijk. Het is lood om oud ijzer; in sommige gevallen is de Deco M4 sneller en dan weer de Deco M5. Prestaties voor een mesh-set zijn overigens rond dit prijspunt ruim voldoende.
Verschil is dat de Deco M5 een hogere theoretische doorvoersnelheid heeft op de 2.4GHz frequentieband (400 Mbps, Deco M5 versus 300 Mbps op de Deco M4). Het verschil is te verwaarlozen in de praktijk. Ook heeft de Deco M5 twee interne antennes meer. Voor mij ook een gevalletje: valt niet op in de praktijk, beide sets realiseren vergelijkbare prestaties. Een voordeel van de Deco M5 is het ingebouwde antivirus systeem van TrendMicro. Mocht je hiervoor gevoelig zijn, dan is het zeker een waardige keuze om te kiezen voor de Deco M5.
Zelf had ik niet verwacht dat ik ooit bij dit punt zou komen: kies de set die jij met mooiste vindt. Is je aandacht gevestigd op de Deco M4 of Deco M5, dan is kiezen heel praktisch: platte schotels of witte torens. Met een prijsverschil van 19 euro kan ik voor zowel 168 euro de Deco M5 adviseren als de Deco M4 voor 149 euro. Mocht het prijs verschil 30 tot 40 euro zijn, dan zou ik persoonlijk voor de Deco M4 gaan. Het prijsverschil zou dan voor mij persoonlijk een overweging zijn om die overgebleven 30 tot 40 euro te investeren in iets anders. Denk daarbij aan twee kratjes bier. Daar kun je jezelf en andere ook blij mee maken terwijl jullie gezamenlijk genieten van het mesh-netwerk.