Review: TP-Link Kasa Cam KC120
Links;TP-Link is het afgelopen jaar in ruimer vaarwater terecht gekomen. Veel nieuwe producten, die zich letterlijk onlosmakelijk draadloos verbinden. Het merk is vooral bekend om zijn routers, mesh-oplossingen, repeaters en WiFi extenders. Smart home voegt daar een flink productportfolio aan toe, bestaande uit slimme verlichting, slimme switches, slimme plugs en camera’s.
Het is al geen verassing meer na het klikken op deze review. Het betreft een camera review over de TP-Link Kasa Cam KC120. Nu is TP-Link niet nieuw in de camera business, eerder in 2016 had ik namelijk de KC220 camera ter review. Na wat browsen op de TP-Link website, kom ik oudere producten, in het bijzonder oudere camera’s niet zo snel tegen. Opvallend is dat TP-Link al zijn camera’s ‘Kasa’ noemt, het platform van TP-Link als het om smart home producten gaat. Hetzelfde geldt voor de nieuwe Kasa verlichtingsoplossingen, de Kasa deurbel en ga zo maar door.
Wel komen we de merknaam van TP-Link nog tegen op de producten zelf, net als bij de Kasa Cam KC120. Verdere technische specificaties vind je in het opvolgende hoofdstuk. Op het moment van schrijven kost de Kasa Cam KC120 in Nederland circa 96 euro.
Een overzicht van de specificaties:
Afgelopen jaren maakte ik kennis met de Nest Cam en later met de Nest Cam IQ. Deze ervaringen zullen als referentiekader fungeren voor deze review. Als het om prijs gaat is de Kasa Cam KC120 een stuk goedkoper. De originele Nest Cam uit 2015 kost namelijk nu nog 189 euro. De Nest Cam IQ gaat voor 299 euro over de toonbank, forse prijsverschillen. In een vroeg stadium van deze review ga ik zeker nog geen conclusies trekken. Ik ben namelijk enorm tevreden over mijn Nest Cams die vandaag de dag nog probleemloos draaien binnen het netwerk.
Eerst wat specificaties. De KC120 heeft een 1080p camera- lens met een kijkhoek van 130 graden. Opnemen en streamen gaat met 1080p om 30FPS met H.264 compressie. Vrij recentelijk heb ik WiFi 6 nog besproken in één van mijn reviews, de KC120 heeft maximaal ondersteuning voor WiFi 5, oftewel 802.11ac. Vooral met de komst van meer smart home producten hoop ik dat TP-Link in de nabije toekomst overstapt naar 802.11ax/WiFi 6. Mijn verwachtingen van WiFi 6 zijn hoog, vooral wanneer er tig aan smart home producten gelijktijdig ontvangen en verzenden binnen een netwerk.
Via de 802.11ac verbinding is de maximale doorvoersnelheid 433 Mbps. De KC120 heeft ondersteuning voor bewegings- en audiodetectie. Meldingen ontvang je via de Kasa app, deze is te downloaden voor je Apple of Android smart phone. Verder heeft de KC120 een ingebouwde speaker en microfoon. Je kunt hiermee op afstand communiceren. En als laatste, niet onbelangrijk: er is ondersteuning voor nachtzicht met de ingebouwde infraroodsensoren.
De KC120 arriveert hier in de lichtblauwe TP-Link huisstijl. De verpakking maakt gelijk duidelijk dat het een 1080p smart home camera is, met ondersteuning voor Google Assistant en Amazon Alexa. TP-Link/Kasa hebben een duidelijke focus als het om Google Assistant en Amazon Alexa integratie gaat, vrijwel alle producten van Kasa ondersteunen dit. In de verpakking komen we de KC120 camera tegen, een handleiding met wat boekjes over de Kasa app, een losse power adapter met een USB naar Micro USB kabel, een muursteun en een drietal plugs met schroeven om de KC120 aan de muur te monteren.
De KC120 heeft een matzwarte afwerking op de poot en het verlengende hiervan richting de cameramodule. Na een eerste kennismaking in handen, was ik redelijk enthousiast over de voet van de KC120. Deze is namelijk vervaardigd uit metaal en voorzien van een magneet. Je kunt dus zonder muurmontage de KC120 plaatsen op een metaalobject, zonder te moeten boren. Zelf vind ik het geen probleem om een gaatje te boren in mijn stucwerk. Echter, als dit in de buitenmuur is, ben ik altijd minder enthousiast. De KC120 is trouwens geen buitencamera, enkel voor binnen gebruik.
Achterop de cameramodule is een kapje te verwijderen. Hier verschuilt zich de microfoon, luidspreker en een resetknop. Met de resetknop breng je de KC120 terug naar fabrieksinstellingen. Je kunt de cameramodule ook loskoppelen van de voet, door deze uit zijn behuizing te drukken. Je kunt de cameramodule 360 graden draaien op de voet, om zo tot een gewenste positie te komen voor de kabel. De Micro USB aansluiting is te vinden op de rand van de cameramodule.
De voet is voorzien van een magneet, plaatsing op metalen objecten is daardoor mogelijk zonder gereedschap te moeten aanraken. Eén ding is zeker: de bouwkwaliteit van de KC120 is dik op orde voor zijn prijs!
We beginnen dit hoofdstuk met de setup via de Kasa app, gevolgd door wat informatie over de app en de ingebruikname van de KC120. Het Kasa platform is een verzamelplek voor smart home apparaten van TP-Link. Voor de camera’s heeft Kasa net als Nest een abonnementenservice. Het basisplan voor de camera’s is gratis. De inhoud van het basisplan is 1GB aan opslagruimte en je kunt maximaal 2 dagen videogeschiedenis bekijken. De 1GB aan opslagruimte verhoudt zich met vier uur aan 1080p beelden. Het basisplan is gratis tot drie camera’s.
De abonnementen gaan per camera. Bij aankoop van een Kasa camera krijg je gratis een proefversie van 30 dagen, dit betreft het Kasa Care Premium Plan, wat het meest uitgebreide abonnement is, bestaande uit 30 dagen videohistorie en 30 GB aan opslagruimte. Het Premium Plan kost 7 euro per camera, of 70 euro als je voor een jaarabonnement kiest. Het tussenpakket is het Plus Plan, bestaande uit 14 dagen videohistorie en 14 GB aan opslagruimte. Je kunt het Plus Plan ook afsluiten op jaarbasis, dan zijn de kosten 40 euro per jaar. Zodra je proefversie van het Premium Plan verloopt, gaat je camera automatisch over op het gratis basisplan.
Er is met de KC120 standaard geen directe koppeling te maken met een NAS. Je kunt de videohistorie dus niet lokaal opslaan, om zo de abonnementenservice te vermijden. TP-Link/Kasa heeft hiermee dezelfde insteek als Nest: het aanbieden van een Cloud opslagabonnement. Uitgangspunt is het toegankelijk maken van de installatie en ingebruikname van de Kasa Cam. Terugkomend op Nest Aware, de abonnementenservice van Nest voor hun beveiligingscamera’s: deze is fors duurder. Voor een 30 dagen abonnement betaal je 30 euro per maand of 300 euro per jaar. Er is verder geen sprake van opslagruimte, wat ik persoonlijk fijner vindt voor de consument. Dit is dan ook direct het grootste verschil tussen een willekeurige Nest Cam en de KC120. De Nest Camera’s monitoren 24/7, terwijl de KC120 dit alleen doet tijdens gebeurtenissen zoals geluid- en beweging. Je kunt bij de Nest Cam wel een thuis/afwezigheid functie inschakelen, zodat de camera uitstaat terwijl je aan het Netflixen bent, wel zo fijn!
Er zijn ook goedkopere abonnementen van Nest Aware beschikbaar, bestaande uit een 5- en 10 dagen abonnement. Bij 5-dagen betaal je 5 euro per maand of 50 euro per jaar en krijg je 5 dagen videohistorie. Bij 10-dagen betaal je 10 euro per maand of 100 euro per jaar en krijg je 10 dagen videohistorie. Het kan dus goedkoper bij Nest. Ondanks deze goedkopere abonnementen met 24/7 monitoring, is de Kasa abonnementenservice voor de portemonnee aantrekkelijker. We gaan door met de Kasa app. Je krijgt de keuze om een account te maken. Indien je dit liever niet hebt, kun je het aanmaken van een account overslaan. Het is belangrijk dat je de app autorisatie geeft om pushmeldingen te sturen. Wanneer je dit niet toestaat, krijg je geen meldingen wanneer er bewegingen of geluiden zijn.
Het opstarten en aanmelden duurt ongeveer 1 minuut. De homepagina is de ‘Devices’ pagina, een verzamelplaats voor al je Kasa smart home apparatuur. Voor de camera’s is een aparte tab te vinden, net als de sferen tab voor de slimme LED-verlichting van Kasa. De volgende stappen bestaan uit het toevoegen van de KC120 camera. Prik erop en controleren of er LED-indicators zichtbaar zijn.
Vervolgens moet er een verbinding tot stand komen tussen de telefoon en het ‘Kasa Cam’s WiFi netwerk’. Wat zich resulteert in het opzoeken van de camera in de WiFi-lijst van je telefoon. Je kiest daarna in de Kasa app voor het WiFi netwerk. Wanneer beveiligd moet je het WiFi wachtwoord invullen. Gevolgd door een proces van het koppelen van de KC120 aan het bestaande WiFi netwerk. Dit proces duurt ongeveer 2 minuten totaal, inclusief de stappen in de Kasa app. Alles moet nu compleet zijn voor ingebruikname. Nog wat enkele vragen voor pushnotificaties. Ook mag je de KC120 een naam geven, in mij geval: aquarium.
De KC120 is nu actief. Wanneer je de camera selecteert, kom je eerst uit op een overzichtspagina. Je kunt hier de beelden live volgen door het oog van de camera. De microfoonknop is hier toegankelijk om te communiceren over de speaker van de KC120. Beelden kun je opnemen met de recordknop, zichtbaar afgebeeld in het rood. Je kunt het beeld roteren voor een schermvullende weergave. Rechts bovenin het scherm zijn de instellingen te vinden. De instellingen in de lijstweergave spreken voor zich. Relevante zijn o.a. ‘Activity Zones’ en ‘Video Quality’. Met de ‘Activity Zones’ kun je meerdere activiteitenzones creëren, zodat je specifiek op deze zones een melding krijgt. De videokwaliteit is bepalend voor de kwaliteit van het beeld, maar ook voor de hoeveelheid data die je verstookt. Op 1080p vraagt de camera meer van je netwerk dan op 720p.
De KC120 schakelt enkel in bij activiteit. Zelf ben je de baas hoe dit werkt en bij welke gevoeligheid. Standaard is de camera ingesteld in het opnemen van video en audio. De KC120 kun je aan de hand van een schema instellen, zelf vind ik dit minder betrouwbaar.
Verder met de praktijk! Hoe bevalt deze camera onder de eindstreep? Voor een prijs van 96 euro is de KC120 relatief goedkoop. Veel WiFi beveiligingscamera’s zitten boven de grens van 100 euro. De beeldkwaliteit is voldoende. Mijn oudere Nest Cam uit 2015 produceert op 1080p een beter beeld dan de KC120. Ik vind het contrast op de camera wat minder. Het verscherpen van objecten is ook iets wat erg opvalt, waardoor lijnen rondom objecten soms wat te veel uit het beeld springen. Verder zie ik geen minpunten en is de KC120 een prima partner voor binnenshuis. Idem dito voor de nachtvisie met infrarood, deze voldoet prima.
Beeldkwaliteit is dus voldoende. Waar ikzelf persoonlijk ruimtes zou verkiezen als een slaapkamer, een babykamer of een in- en uitgang. Hier laat de KC120 zijn krachten zien. Inzoomen via de Kasa app is overigens niet mogelijk, het ontbreken van een digitale zoom is jammer. Normaliter verslechterd de beeldkwaliteit bij een digitale zoom, hoewel het bij een beveiligingscamera net dat beetje extra kan zijn om iets te identificeren. De camera reageert na een melding erg snel. Als de Kasa app op de achtergrond draait, ben je binnen 1 tot 2 seconden op je live feed. Indien de app niet op de achtergrond draait, mag je een vergelijkbare snelheid verwachten van 1 tot 2 seconden. Er zit vrijwel geen vertraging tussen het drukken op je notificatie en het verkrijgen van de live beelden.
De ingebouwde microfoon voldoet. Het is geen technisch hoogstandje, maar maakt zich wel verstaanbaar. Idem dito voor de ingebouwde luidspreker. Gebruik de KC120 hoe je dit écht in de praktijk doet. Kruip niet half op de camera als je met iemand op afstand communiceert, een gepaste afstand is gewoon goed. Wanneer je overdreven (lees: 20 - 30 centimeter) afstand op de KC120 gaat staan blèren, is het gevolg ruis en onhoorbare kreten. Dit doet de geluidskwaliteit niet ten goede!
Iets wat ik al eerder aanhaalde in voorgaande hoofdstukken is het in- en uitschakelen bij aan- en afwezigheid. Dit mis ik bij de KC120. Gezien de prijs maak ik hier verder geen punt van. Het zou fijn zijn als geofencing een onderdeel zou zijn van de Kasa/KC120 featureset. Gezien het feit dat de Kasa app ook om je locatie vraagt. Overigens kun je er voor kiezen om de camera aan te laten staan, enkel dat je dan tig berichten krijgen. Dit is anders bij de 24/7 bewaking van de Nest Cam, daarmee niet vergelijkbaar aan elkaar.
Onder de eindstreep bevalt de KC120 voor zijn prijs, iets wat dadelijk ook nog in de conclusie terugkomt. In mijn optiek geschikt voor kleine ruimtes, ondanks de 130 graden kijkhoek. Extra vierkante meters is altijd mogelijk voor deze camera, enkel dat ik dan toch de digitale zoom mis. Misschien iets voor TP-Link/Kasa om dit in de nabije toekomst te introduceren.
We zijn aangekomen bij het eindvonnis! De TP-Link Kasa Cam KC120 voldoet ruim aan mijn verwachtingen voor zijn prijs. Ik ben ergens blij dat TP-Link gekozen heeft voor de uitbreiding met Kasa. Het maakt direct duidelijk dat de camera onderdeel is van het smart home pakket van TP-Link. Integratie met Google Assistant en Amazon Alexa mogen er zijn, wat ook op de Nederlandse markt steeds populairder begint te worden. Het dwingt mij er tot toe om ook hiermee verder te gaan experimenteren.
De KC120 is een deftige combinatie van diverse aspecten. Als eerste de bouwkwaliteit. De voet vervaardigd uit metaal voelt kwalitatief in de prijssegment buitengewoon aan. Dit heeft de KC120 goed gestolen van de originele Nest Cam, maar dan wel voor een scherper budget. Beeldkwaliteit op 1080p en 720p voldoende. Op dat gebied wint de KC120 het niet van de Nest Cam uit 2015. De KC120 wil vooral objecten scherpstellen, waardoor de randen van bepaalde objecten er wat te veel uitspringen. Dit verscherpt het beeld naar mijn inzien niet altijd. Ook het contrast mag wat beter in balans zijn, de combinatie van het verscherpen en hogere contrast zorgt voor een wat matiger beeld.
De eenvoud van het installeren van de Kasa app, gevolgd door het toevoegen en beheren van de camera zijn geweldig. Waar ik vooral over te spreken ben is de snelheid van de app en zijn meldingen. Wanneer je een melding krijgt, duurt het maar 1 tot 2 seconden tot je op de live feed bent. Dit doet de KC120 sneller dan een willekeurige Nest Cam. Bij een melding wil je gewoon snel actie ondernemen, dit garandeert TP-Link met zijn hardware en de Kasa app, chapeau!
Het gratis abonnement is goed te combineren wanneer je enkel notificaties verlangt bij beweging en geluid. Let wel op dat de videohistorie maar 2 dagen is. Op vakantie wil je naar mijn idee écht op vakantie zijn, dan is een abonnement met een langere videohistorie niet verkeerd. De abonnementen zijn niet schreeuwend duur, vooral het Plus Plan is acceptabel voor 4 euro per maand of 40 euro per jaar. Met de eenvoud van de app en zijn toegankelijkheid is het voor de consument die een WiFi camera verlangt een prima oplossing. Geen gedoe!
De KC120 is een prima WiFi beveiligingscamera voor zijn prijs. Als TP-Link zijn Kasa app in de toekomst blijft finetunen, zie ik een rooskleurige toekomst tegemoet. Niet enkel voor de camera’s, maar ook voor overige smart home apparatuur van TP-Link. Als we het globaal bekijken is de KC120 een prima deal.