Review: TP-Link Kasa Smart Lamp (KL130 en KL120)
Deze review betreft de bespreking van twee producten.
Links;Mijn ‘smart home’ begint zich stap voor stap steeds verder te ontwikkelen. Nog niet zo lang draai ik Google Home op al mijn iOS apparaten, gezien het feit dat ik toch vaker met producten in aanraking kom die Google Assistent ondersteunen. Hetzelfde geldt voor de TP-Link Kasa Smart lampen met E27 fittingen. Het betreffen hier de KL120 en KL130 die onderdeel uitmaken van de Kasa app van TP-Link. Ook zijn de smart lampen te benaderen via Google Home en is er ook ondersteuning voor Alexa.
De KL120 is een WiFi (2,4GHz) ‘tunable’ E27 LED-lamp. Het ‘tunable’ aspect zit hem in het verstellen van witte kleuren en het dimmen. De lamp gaat namelijk van een 2500 tot een 5000 op de kelvin-temperatuurschaal, oftewel van zacht wit naar koel. Spraakbesturing en overige aspecten maken onderdeel uit van het KL120 pakketje. De KL130 gaat door het leven als een WiFi Multicolor E27 LED-lamp. Niet enkel kan deze lamp kleuren vertonen, de lamp zit ook op het witte spectrum. Qua doen en laten vergelijkbaar aan de KL120, enkel met wat meer kleur en een groter bereik in de kleurtemperatuur.
De KL120 is de goedkopere van de twee, niet geheel onverwachts. Deze heeft een adviesprijs van 29,99 euro. De KL130 is wat duurder met een adviesprijs van rond de 35 euro.
Een overzicht van de KL130 specificaties:
We gaan van start met de KL130 Multicolor lamp. Eigenlijk is het een RGB-sensatie op een E27 fitting met net wat meer. Kenmerkend bij RGB zijn de witwaardes, die vallen veelal tegen, echter is de KL130 een ‘WRGB’ lamp, althans… in dit kaliber is de lamp wel te positioneren. Wit gaat namelijk tot maar liefst 9000K. Tussen de 7000K - 10.000K zit je op zware bewolking of schaduw aan de noordzijde, zonder direct zonlicht, oftewel zeer koel. Je kunt met deze lamp ook rond de 5600K - 6500K instellen wat zich kenmerkt als daglicht. De KL120 gaat maar tot 5000K, iets wat ik persoonlijk jammer vind. Ik had liever gezien dat deze lamp tot 6500K instelbaar zou zijn.
De lamp heeft een verbruik van 10.5 Watt circa 1 Watt lager dan de voorgangers van deze smart lampen. Overige opties zoals dimmen, kleuren en specifieke thema’s behoren tot de opties. Je kunt in de Kasa app ook het actuele verbruik in Kilowatt uur achterhalen. Niet geheel onbelangrijk: de lamp is 800 lumen en heeft een stralingshoek van 230 graden.
Een overzicht van de KL120 specificaties:De KL120 is op papier wat minder uitgebreid dan de KL130. Daarmee is de lamp circa 5 euro goedkoper. Het betreft hier ook een E27 lamp oplopend tot 5000K. Zoals eerder opgemerkt: geen daglicht voor de KL120, wat ik persoonlijk jammer vind. Waarom? Het is voor kantoren of persoonlijk gebruik best fijn om daglicht te simuleren.
De lamp verbruikt wat minder dan de KL130 met 10 Watt. De KL120 heeft ook een stralingshoek van 230 graden met een 800 lumen output. Te benaderen via stembediening, Google en Alexa en zelfs IFFTT.
Het uitpakavontuur is voor deze review redelijk beknopt. Ik combineer direct wat gebruikerservaring. Normaliter doe ik dit in een apart hoofdstuk, eigenlijk vind ik het wel passend bij de KL130 en KL120 tijdens het uitpakavontuur, zodat informatie beter gebundeld staat. Daarna zal ik overgaan op de software en de eindconclusie van deze twee lampen. De verpakking doet denken aan het gebruikelijke doosje van de welbekende gloeilamp. Een kartonnendoosje gevolgd door de lamp en wat instructieboekjes, meer kan ik er niet van maken.
Wel is er een duidelijk onderscheid tussen de twee lampen. De KL120 laat duidelijk zijn witte kenmerk zien terwijl de KL130 dit op een kleurvollere wijze doet. De instructieboekjes vertellen ons wat meer over de lampen. Heel inhoudelijk is het allemaal niet, het gaat vooral om ingebruikname van de Kasa app om de lampen te beheren. De Kasa app is trouwens een verzamelplaats voor diverse smart home producten van TP-Link.
Bestaande uit een kunststof behuizing, iets dat zowel voor de behuizing zelf als de diffuser (bol) geldt. Veel moderne lampen zijn tegenwoordig uitgerust met een kunststof diffuser, waar het vroeger vaak nog bestond uit een glazen bol. Veelal zien we filament-verlichting vandaag de dag met sierlijke bollen. Ook kunnen we tegenwoordig veel met LED om het typische gloeidraadje van oude gloeilampen te imiteren. Hier zit een groot liefhebber van filament-verlichting.
De binnenste strip op de KL130 en KL120 maken het onderscheid. Bij de KL130 is deze uitgevoerd in het blauw en bij de KL120 in het grijs. Dit is het enige onderscheid tussen de twee lampen, overige designkeuzes zijn gelijk.
De binnenste strip is vervaardigd van kunststof, tevens functioneert dit gedeelte als koellichaam. Bij LED verlaat de warmte de lamp via de achterzijde. Bij een LED-spot met GU10 (plafondspotjes) stoot de lamp ook zijn warmte uit via de achterzijde van het lampje, terwijl dit bij halogeenverlichting altijd via de voorzijde is.
Zij aan zij is er dus weinig onderscheid tussen de KL130 en KL120. Designwise ogen de lampen prima, uiteindelijk gaat het mij op de verlichting zelf. De KL130 is de variant waar ik persoonlijk wel enthousiast over ben, vooral door de kleurcombinatie en zijn witte verlichting.
Als het om kleuren gaat, laat de KL130 een mooi repertoire zien. Zoals hierboven opgemerkt; kleur en wit maakt mooi onderscheid. Je kunt de KL130 finetunen van 2500K tot 9000K als het om witte verlichting gaat. Een kleurtemperatuur van 7925K is bijvoorbeeld een optie. Gemiddeld maak je stappen van 15 - 25K met de schuifregelaar in de Kasa app. Voor kleuren is er een ‘kleurmixer’ om te kiezen. Je kunt vanuit hier pre-sets aanmaken, mocht je specifieke kleur aangenaam vinden.
Je kunt de helderheid van beide lampen van 1 tot 100% opschalen. Ik heb de behuizing van zowel de KL130 als KL120 getest op warmteproductie. Het is redelijk bekend dan LED-behuizingen van lampen warm kunnen worden, zelfs zo warm dat het aanraken van de lamp als onprettig ervaren kan worden. Op een helderheid van 1% is de behuizing circa 34 graden. Op een helderheid van 100% is de behuizing circa 56 graden Celsius. De diffuser/bol aan de voorzijde zit op 26 graden Celsius met een helderheid van 1%. Met een helderheid van 100% is deze circa 34 graden Celsius. Ondanks deze hitte zijn CFL, halogeen en de traditionele gloeilamp flink warm aan de voorzijde. De warmtelozing komt bij deze verlichtingstechnieken via de voorzijde van de lamp. Met hanglampen of een systeemplafond kan dit in ruimtes zorgen voor een warmere ervaring, vooral als je werkplaats zich bevindt onder traditionele manieren van verlichten. Bij LED geeft dit veelal een betere ervaring, omdat warmte via de achterzijde ontsnapt. Wel heb ik zelf een stijlregel voor plafonds: wees voorzichtig met inbouwspots en specifieke isolatie. Zorg voor goed isolatiemateriaal dat bestendigd is tegen warmte (brandwerende materialen).
De KL120 leent veel aspecten van de KL130, enkel dat deze lamp tot 5000K gaat. Besturing via de Google Home app gaat trouwens prima. Je krijgt wel minder opties voorgeschoteld als het om tuning gaat. De Kasa app is wat dat betreft de beste optie om deze lampen te beheren. Eenmaal ingesteld is het inschakelen via een Google Home Mini en/of Smart Speaker een fluitje van een cent. Laten we de app nader bekijken in het opvolgende hoofdstuk.
De Kasa app is te vinden in de App Store en Play Market. Niet enkel is deze app bestemd voor de KL130 en KL120 overige smart home producten van TP-Link gaan ook samen. Onderdeel hiervan zijn de slimme plugs, camera’s en deze lampen. Ik vermoed dat TP-Link de reeks aan smart producten in de toekomst verder zal uitbreiden, deze zullen dan ook ongetwijfeld onderdeel gaan uitmaken van de Kasa app.
Het toevoegen van de KL130 en KL120 is redelijk recht-toe-recht-aan. De lamp in zijn fitting draaien, inschakelen en wachten tot deze drie keer knippert. De lamp is op dat moment voorzien van de nodige power, waarna je deze toevoegt aan je thuisnetwerk. Vervolg stappen zijn simpel: netwerk selecteren, WiFi wachtwoord invoeren, een naam en een bijhorende icoontje. Een eigen foto selecteren uit je foto album of direct een foto maken kan ook. Veel moeilijker is het niet.
De KL130/KL120 verschijnt nu in je apparatenoverzicht. Mijn aquarium plug (smart plug) is hier ook zichtbaar. Je kunt de lamp direct uitschakelen met de powerknop. De indicator voor de lamp geeft aan welke kleur de lamp schijnt. In de diepere laag komen we in de instellingen van de lamp. Hier zijn een aantal pre-sets direct zichtbaar boven de power knop. Je kunt deze pre-sets wijzigingen indien wenselijk.
Het menu in de ondervouw van de app bestaat uit power, helderheid, beheer van de witte LED-verlichting en de kleuren. Daaronder vinden we de pre-sets, een schema voor het in- en uitschakelen gevolgd door het verbruik van de lamp. Helderheid kun je tunen van 1 procent tot 100 met de slider. Idem dito voor het veranderen van de kleurtemperatuur met witte LED-verlichting, dit is een schuifregelaar.
Het instellen van diverse kleuren doe je op een kleurkompas. Je kunt kleur instellen door te slepen binnen het kleurkompas. De lamp is met de Kasa app zeer eenvoudig te beheren. Via de Google Home app zien we minder opties. Bovenaan het scherm is direct zichtbaar dat de lamp is ingeschakeld. Met de KL130 kun je via de Google Home app de helderheid beheren, wittinten en diverse kleuren, echter is deze niet zo uitgebreid als de Kasa app met zijn opties.
Je kunt de lamp in zijn laatste modi laten in- en uitschakelen. Stond de KL130 gisteren ingesteld op blauw, dan start deze op in het blauw wanneer je deze opnieuw ingeschakeld. Je kunt zelf ook een pre-set kiezen indien dit wenselijk is. Het schema is wat mij betreft een toevoeging, maar niet zozeer belangrijk. Ik ben van mening dat je huis automatisering gebruikt op de momenten van een specifieke behoeften. Dit is sterk verbonden aan emoties en gevoelens, een schema is in mijn optiek daarom niet echt van belang. Tot zover een rondleiding in de Kasa app met de KL130 en KL120.
Dit brengt ons bij de eindconclusie van de KL130 en KL120 LED-lampen van TP-Link. Laat ik van start gaan met de KL130. De lamp die van de twee toch wat meer aandacht kreeg tijdens deze review. De KL130 weet mij vooral te enthousiasmeren om zijn ‘wit en kleur’ beleid. Je kunt wit LED-verlichting uitstralen van 2500 tot 9000K wat een enorm bereik is. Dit maakt de lamp niet alleen leuk voor een sfeervol kleurtje op je muur, de lamp kan met zijn witte karakteristiek opwekkend zijn. Stel de lamp in op natuurlijk witlicht/4000K voor een prima kleurtje tijdens productiviteituren.
Overigens wat ik redelijk kort door de bocht betreffende het schema via de Kasa app. Met een schema kun je wel kiezen tussen momenten zoals productiviteit en momenten van rust. Zo pak je een wit kleurtje tijdens de productieve uren, maar kies je er bewust voor om op een tijdstip van 17:30 over te gaan op een kleurtje. Een goed moment om te stoppen en je rust te pakken. Alsnog ben ik van mening dat je ook dit zal gebruiken op basis van je eigen vibe.
Beheren van zowel de KL130 als KL120 gaat prima via de Kasa app. Je kunt kleurtemperaturen en kleuren moeiteloos instellen. Hetzelfde geldt trouwens voor de ingebruikname van de lamp: kinderspel. In de fitting draaien, opzoeken in je Kasa app en koppelen aan je netwerk. Beheer via de Google Home app gaat goed tot een zekere hoogte. De Kasa app is een stuk uitgebreider.
De KL120 had van mij net wat verder mogen gaan in zijn kleurtemperatuur, deze heeft een bereik van 2700K (warm) tot 5000K (koel). Het liefste had ik het bereik tot 6500K gezien voor daglicht. Dit vind ik dan ook een minpuntje. Nog iets waar ik wel kritisch over mag zijn is de warmteontwikkeling. Bij iedere lamp ongeacht de techniek is warmteontwikkeling, echter is de behuizing op een helderheid van 100 procent best wel warm met 56 graden Celsius, houd hier dus rekening mee. Op een lagere helderheid is de temperatuur aanzienlijk lager.
Met een adviesprijs van 35 euro is de KL130 de interessantere lamp van de twee. Voor mij zijn de kleuren en een kleurtemperatuur tot 9000K de overtuigende keuze. Dit maakt de KL120 voor 5 euro minder eigenlijk een stuk minder interessant. Dit merkte ik al op tijdens mijn gebruikerstesten en de concentratie op de KL130 lamp tijdens deze review. De KL120 zou ik dan voor 5 euro minder links laten liggen, de KL130 is the way to go.