Sponsor

Review: TP-Link Tapo C200

Camera

75%
Budgetvriendelijke beveiligingscamera.

In het kort

De TP-Link Tapo C200 is een budgetvriendelijke beveiligingscamera. Voor zijn prijs heeft de camera veel te bieden, waaronder een pan en tilt-functie, wederzijdse communicatie met de microfoon/luidspreker en eenvoudige bediening in samenwerking met de Tapo-app.

  • Eindoordeel

Verkrijg dit product bij:

Bezoek >>

Review: TP-Link Tapo C200

Links;

De TP-Link Tapo C200 is een 1080p beveiligingscamera’s met pan- en tilt feature. Daarmee draait de camera tot 360 graden horizontaal en kan de lens 114 graden verticaal op en neer bewegen. Vooral opvallend is de prijs, op het moment van schrijven gaat de camera voor circa 34,90 euro over de digitale toonbank. In vergelijking met de eerder geteste KC120 en KC200 beveiligingscamera’s van TP-Link, dan is dit een fors verschil van gemiddeld 60 tot 70 euro. Waar zit hem dat in?

Voornamelijk zit hem dat in eenvoud. De Tapo C200 heeft geen cloud-functionaliteit zoals de KC120 en KC200. Verder is de camera gedownsized in opties zoals ondersteuning voor Google Assistant en Alexa. Voor sommige, lees: Nederlanders, kan het gemis aan cloud, ofwel een cloud-abonnement juist een voordeel zijn. Geen maandelijkse kosten gewoon lokaal beheer, wat mogelijk een veiliger en daarmee prettiger gevoel geeft. Opslagruimte bepaal je zelf tot maximaal 128 GB met een SD-kaart. Verdere specificaties, kenmerken en features licht ik graag toe in de opvolgende hoofdstukken.

Indien je het gemist hebt in de eerste alinea van de inleiding: op het moment van schrijven kost de Tapo C200 circa 34,90 euro. Ik wil TP-Link bedanken voor het beschikbaar stellen van de Tapo C200.


Een overzicht van de specificaties:


Het eerste verschil dat mij opviel versus de eerder geteste KC120 en KC200 zijn de video-opties. De Tapo C200 heeft een sensor op 1080p met een framesnelheid van 15 FPS. De KC120 en KC200 hebben een framesnelheid van 30 FPS, wat in de praktijk een fors verschil is, nog een fors verschil is de instapprijs van de Tapo C200, wat ik wil aanduiden is dat je offers moet maakt in deze prijscategorie.

Verder heeft de Tapo C200 een ingebouwde luidspreker en microfoon voor 2-weg communicatie, ofwel communicatie op afstand met iemand die fysiek aanwezig is. Draadloze verbinding gaat tot maximaal 150 Mbps (802.11n). WiFi 5 (.AC) heeft de Tapo C200 niet. Vermoedelijk een bewuste keuze, gezien de bandbreedte van 1080p onder 15 FPS. Nachtvisie zou tot 9 meter moeten gaan met de ingebouwde 850 Nm infraroodstralers (emitters).

Niet geheel onbelangrijk: de camera is voorzien van bewegingsdetectie met meldingen in samenhang met de Tapo app voor iOS en Android. Uitgaande van de specificaties biedt de Tapo C200 ‘de basale functies’ van een beveiligingscamera, een beetje no-nonsense, maar dan wel met een pan- en tilt functie.


De verpakking is een eenvoudig doosje, accessoires bestaan een gebruikershandleiding, een instructie pamphlet voor muurmontage, een stickervel voor het uitlijnen van de plugs, een setje aan plugs en schroeven, een montagebeugel en de poweradapter.

De Tapo C200 is volledig vervaardigd van kunststof. De ovale vorm draait horizontaal 360 graden op de poot, het zwarte gedeelte met o.a. de lens, LED-indicator en microfoon beweegt 114 graden verticaal. Bediening gaat middels de Tapo app. Apps van derden werken niet samen met de pan- en tilt feature. In beweging wordt de cameramodule met LED-inductor en microfoon niet bedekt door de witte kunststof behuizing. Wanneer de camera volledig naar beneden gericht staat, is het gaatje van de microfoon nog zichtbaar, om te voorkomen dat deze niet wordt geblokkeerd door de witte behuizing. Bouwkwaliteit is voldoende.

De SD-kaart en resetknop zitten verwerkt in de cameramodule. Wanneer de cameramodule volledig omhoog tilt, kun je de SD-kaart plaatsen en gebruik maken van de resetknop. De resetknop is een volledige reset, met als gevolg dat je de camera opnieuw moet instellen met de Tapo app.
Het ondergedeelte van de behuizing behoudt een vaste positie, het gedeelte met zichtbare Tapo-branding beweegt. De poweraansluiting zit op het ondergedeelte van de behuizing, om te voorkomen dat de kabel rondjes meedraait om de camera. Achter de cameramodule, op de witte kunststof behuizing zit de luidspreker voor 2-weg communicatie in samenwerking met de microfoon.Onderop vinden we serienummers en drie rubberen pootjes. Ook is er een uitsparing zichtbaar voor de montagebeugel voor wandmontage. In de praktijk heb ik ervaren dat de Tapo C200 netjes op zijn plaats blijft staan. Het pan- en tilt mechanische is goed hoorbaar. Ik heb eerder camera’s gehad die dit stiller doen.In dit hoofdstuk maak je kennis met de Tapo app, ingebruikname van de camera en mijn persoonlijke bevindingen. De Tapo app is verkrijgbaar in de App- en Play Store. Niet geheel onbelangrijk: de app vereist minimaal iOS 9 of hoger en Android 4.4 of hoger.

De Tapo app vereist het aanmaken van een Tapo-account. Ik vind dit persoonlijk een misser, gezien het feit dat de Tapo C200 enkel gebruik maakt van lokale opslag, dit is tijdelijk in het geheugen en/of direct op een SD-kaart. Misschien is er een reden voor, in de zin van: het aanmelden/verifiëren van de camera met de database, in mijn optiek had TP-Link er beter aan gedaan om dit optioneel te laten. De Tapo app maakt gebruik van een home-hub, een landingspagina met aanwezige apparatuur van Tapo binnen het huishouden.Aangesloten knippert de LED-indicator op de Tapo C200. Tijdens dit proces maak je geen gebruik van het inscannen van een QR-code. Je stelt de camera middels een draadloze verbinding tussen apparaat en camera in. In mijn WiFi-instellingen was de Tapo C200 zichtbaar, verbinden en terug naar de app.In het proces verbindt je opnieuw met je eigen WiFi-verbinding. Dat betekent dat je twee keer de app verlaat voor je WiFi-instellingen. Eenmaal verbonden met het WiFi-netwerk is de Tapo C200 gereed voor gebruik. Je kunt in de app nog een label toevoegen voor waar de camera staat, vooral handig met een setup bestaande uit meerdere camera’s.De Camera is nu zichtbaar in mijn home-hub. Via de ‘ik-knop’ onderaan de app, kwam er een melding tevoorschijn. Er was een nieuwe firmware-update beschikbaar. Onder de ik-knop kun je persoonlijke instellingen wijzigen, berichten- en meldingen inzien en apparaten voorzien van de nieuwste firmware-updates. TP-Link geeft geen duidelijkheid in de specificaties wat je aan camerageheugen beschikbaar hebt, mogelijk dat hier het Tapo-account voor dient. Het zou TP-Link sieren om hierover duidelijkheid te verschaffen, vooral in het kader van veiligheid en privacy. Het menu ‘slimme acties’ vertelt meer over de inzetbaarheid van Tapo apparaten, zie het als een tip & tricks menu.

Vanuit het home-hub kun je verbinding maken met de camera. Je krijgt direct zicht op wat de camera ziet en diverse instellingen voor communicatie. De privacy-modus dekt de lens fysiek af op de camera. De alarm aan- en uit optie dient niet voor bewegingsmeldingen, het is een alarm dat afgaat op de luidspreker wanneer er bewegingen zijn. Het alarmgeluid is te zacht van geluid om iemand af te schrikken. In het afspelen en geheugen menu kun je foto’s en video terugkijken.

In de instellingen kun je de camera verder beheren. Je kunt de afbeelding 180 graden omkeren, mocht je de Tapo C200 aan het plafond monteren. De LED-indicator is in- en uit te schakelen, waardoor deze minder opvallend kan zijn. De camera reageert enkel op bewegingen, er zit dus geen ingebouwde geluidsdetectie in. Wel kun je gebruik maken van activiteitzones, dit zijn zones die je handmatig kunt instellen. Met de pan- en tilt functie kun je de gemarkeerde zones nalopen.

De pan- en tilt functie is een leuke extra. Toch ben ik van mening dat het niet helemaal lekker samengaat met de Tapo C200. Door de framesnelheid van 15 FPS voelen bewegingen niet vloeiend aan, vooral als je bewegend opnames maakt. Voor bewegende, een zijnde ‘patrouille-modus’ is het wat mij betreft een no-go.Foto’s en video’s staan in het geheugen, indien je deze niet bewaard op een SD-kaart. Je kunt vanuit het geheugen foto’s en video’s delen en downloaden naar je telefoon en/of tablet. Bij gebruik van meerdere camera’s kun je één overzicht creëren met 4 camera’s per pagina. Meldingen zijn zichtbaar op je homescherm, mits je akkoord hebt gegeven voor pushnotificaties.Beeldkwaliteit en meer
In het prijssegment voldoet de 1080p beeldkwaliteit van de Tapo C200. Van mij had TP-Link de Tapo C200 best mogen uitvoeren in 720p onder 30 FPS, in plaats van 1080p onder 15 FPS. Waarschijnlijk is 1080p het magische sleutelwoord voor veel consumenten en voelt 720p te min aan. 15 FPS is voor vaste beelden prima, vooral binnenshuis. Leuk om de kleine in de gaten te houden, of gewoon algemeen overzicht per ruimte. Voor snellere- en bewegende beelden kan ik je Tapo C200 niet aanraden, hier is de camera niet voor geschikt. Je wilt deze camera toepassen om een oogje in het zeil te houden, de huiskamer of keuken zijn daar mooie voorbeelden van.

Gedetailleerde beelden, denkende aan een zeeaquarium of een volière met kleurrijke vogels kan, maar is wederom niet ideaal. Je doet er dan slimmer aan om een camera aan te schaffen die een hogere framesnelheid heeft, en een betere CMOS/camerasensor. De Tapo C200 verleent zich prima voor algemeen gebruik, zo af en toe na een melding, of wanneer je van buitenaf even wilt meespieken.


De pan- en tilt functie is een extra. In mijn optiek had dit niet nodig geweest op de Tapo C200. Op afstand is het handig om te bewegen, waarna je vervolgens kan focussen op een vast beeld. Bewegen en meekijken tegelijkertijd is een no-go onder 15 FPS. Nogmaals: de Tapo C200 brengt eenvoud voor het meekijken van een vast beeld. De infraroodstralers voldoen. Naarmate de afstand groter wordt, is de kwaliteit minder. De stralers bereiken 9 meter, wat voor het oog in detail redelijk beperkt is. Koop de Tapo C200 vooral als je een goedkope oplossing wilt voor een enkele ruimte met een vast beeld. Ik heb het idee dat ik in de herhaling val. De ingebouwde microfoon en luidspreker voldoen, verwacht geen kristalhelder geluid voor deze prijs.

Ingebruikname van de Tapo C200 is eenvoudig. De Tapo app werkt stabiel onder iOS. Het installatieproces is eenvoudig, wel vereist deze dat je twee keer de app moet verlaten voor je WiFi-instellingen. Er zijn duurdere camera’s, voorbeeld hiervan is Nest, die dit proces geïntegreerd heeft in de Nest app zelf.


Dit brengt ons bij de conclusie van de TP-Link Tapo C200 beveiligingscamera. Een budgetknaller zonder clouddiensten, waar eenvoud met een lokale opslag de voorkeur geniet. Wat valt er onder de eindstreep te zeggen over deze camera?

Voor de prijs is de Tapo C200 een veelzijdige camera. Sommige kenmerken zijn relevant en sommige hadden ook plaats mogen maken voor iets anders. De pan- en tilt functie brengt wat twijfels met zich mee. De camera werkt onder 1080p en heeft een framesnelheid van 15 FPS, wat bewegende beelden een no-go maakt. Pan- en tilt is naar mijn mening prima voor een vast beeld; bewegen, fixeren en waarnemen.

Ik had het persoonlijk prima gevonden als de Tapo C200 een 720p camera onder 30 FPS had geweest. Met een framesnelheid van 15 FPS lever je in snelheid in, om die reden is de camera prima voor een vast beeld, denkende aan een huishouden in de vorm van een huiskamer en/of babykamer. De camera maakt het leuk voor de prijs.

Ingebruikname met de Tapo app gaat eenvoudig. Installatie vereist weinig inspanning. Het duurt ongeveer 3 tot 4 minuten van start tot live gaan. Wel is het jammer dat je verplicht bent om een Tapo account aan te maken, vooral om de reden dat de Tapo C200 gebruik maakt van lokale opslag. Dit doet wat af aan het gevoel van privacy. Ongetwijfeld zal er een reden voor zijn, wat meer informatie vanuit TP-Link zou wenselijk zijn.

Naar aanleiding van mijn bevindingen: de Tapo C200 is een budget beveiligingscamera die dient voor het ‘zo af en toe’ meekijken. De camera voldoet voor een vast beeld, handig voor de pasgeboren baby of een nestje met kittens. Complexe en snel bewegende beelden zijn te veel voor de Tapo C200, op dat moment verlang je naar een camera met een hogere framesnelheid. De beeldkwaliteit is voldoende evenals de ingebouwde microfoon en luidspreker. Verwacht geen high-end kwaliteit voor deze prijs, het is bewuste budgetoverweging.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid