Review: X2 BLAZE III
Links;Op het gebied van behuizingen hebben we vandaag een variant van zeldzame afkomst; X2 Gaming. De fabrikant introduceert deze maand haar nieuwe BLAZE-reeks aan behuizingen, waarvan ik de BLAZE III onder handen mocht nemen. Met een adviesprijs van 89,99 euro is dit het meest luxe model van de beschikbare versies. Zo biedt dit toppertje gehard glas aan beide zijkanten én de voorkant, waarbij de goedkopere versies dit enkel aan één zijkant en de voorkant bieden.
Het gebruik van gehard glas aan weerszijden maakt de X2 BLAZE III overigens vrij aantrekkelijk. Er zijn maar weinig behuizingen binnen dit prijspunt die zoiets weten te bieden. Uiteraard komt er nog veel meer kijken bij een kast van dergelijk kaliber. Zo moet het beestje van X2 Gaming het opboksen tegen concurrentie van onder andere Thermaltake, Fractal Design en NZXT. Weet de BLAZE III zijn mannetje te staan? Dat gaan we ontdekken in deze review…
Hieronder treffen we de flinke lijst met specificaties aan;
Een gemiddelde mid-tower
Net zoals de andere varianten in de BLAZE-reeks is de BLAZE III een mid-tower van typerend formaat. Hoewel sprake is van de grootste versie, is deze qua formaat niet uitzonderlijk. Ondanks dat is er meer dan genoeg ruimte te vinden voor veel componenten. Zo kan je, mocht je dusdanig gedreven zijn, een tiental 120mm fans kwijt in de BLAZE III. Niet alleen is er ruimte voor drie fans aan de voorzijde én bovenzijde; ook de voedingshroud biedt plek voor een drietal. Een designkeuze die de liefhebbers van straaljagers vast doet opwinden.
Wat hierbij wel duidelijk moet zijn, is dat de behuizing zonder ingebouwde fans geleverd wordt. Zelfs aan de achterzijde, waar we vaak toch nog één fan zien, is hier geen sprake van. Gelukkig maakt de BLAZE III dit wel redelijk goed met andere features. Zo kan ik moeilijk om de meest prominente feature heen en dat is natuurlijk het geharde glas. Beide zijpanelen zijn hier 100% van gemaakt en er is een weerspiegelend stuk glas aan de voorkant verwerkt. Zoals genoemd in de inleiding is dit binnen de prijsklasse een uniek verkooppunt.
Verder schiet de BLAZE III op kwalitatief gebied niet tekort met een volledig stalen behuizing en een levensverwachting van tien jaar. Let wel: deze mid-tower is niet geschikt voor EATX-moederborden en zelfs ATX-moederborden komen vrij strak tegen de rubberen grommets aan te liggen. Gelukkig heeft dat geen invloed op kabelmanagement of langere videokaarten. Voor laatstgenoemde is het overigens mogelijk om de hard drive bays te verwijderen, wat tevens resulteert in een schoner uiterlijk. Kortom, er is voldoende flexibiliteit.
Voor het schrijven van deze review heeft X2 Gaming de BLAZE III kaal geleverd, waardoor de verpakking en accessoires niet te vinden zijn in onderstaande foto’s. Kortom, we kunnen meteen in de showcase duiken van de kast. Wél wist de fabrikant de kast te leveren met een zevental fans ter demonstratie van de verlichting. Daarover straks meer bij het desbetreffende hoofdstuk. In ieder geval zien we als eerste de glazen voor- én zijpanelen in volle, spiegelende glorie.
Vervolgens komen we terecht bij de externe aansluitingen, waarbij de BLAZE III voorzien is van twee USB 2.0-poorten en één USB 3.0-poort. Uiteraard is er nog plek voor audio, een stijlvolle startknop, een resetknop en een knop voor controle over je fans. Op eerste gezicht voldoende aansluitmogelijkheden.
Echter ben ik niet geheel tevreden met de USB-opties. Zelfs budgetbehuizingen zijn tegenwoordig al voorzien van minimaal twee USB 3.0-aansluitingen. Daarnaast is USB 3.1 niet ongewoon binnen de prijsklasse van de kast en daar ontbreekt het hier ook aan. Een gemiste kans voor extra verkooppunten wat mij betreft.
Overigens zien we aan de bovenzijde nog een magnetisch stoffilter liggen. Deze doet zijn werk zoals verwacht en gaat goed samen met het overige design van de behuizing.
Het glazen zijpaneel wordt op zijn plek gehouden door vier duimschroeven; een typerende methode binnen de prijsklasse. Na verwijdering daarvan werpen we een blik op de achterzijde, waar we een schone afwerking tegemoet komen.
Daarna komen we uit bij de binnenkant en de andere zijde van de kast. Als eerste hebben we naast de moederbordtray een drietal hard drive bays van 3,5″ formaat. Deze zijn overigens ook geschikt voor schijven van 2,5″ formaat, waardoor je minimaal vier 2,5″ schijven kwijt kan. Mocht je geen behoefte hebben aan deze ruimte voor opslag, dan zijn ze simpelweg te verwijderen met een draai van de schroeven aan de achterzijde. Aan die kant komen we nog plek tegen voor twee 3,5″ schijven en een monteerplek voor bijvoorbeeld je SSD.
Het enige wat ik wil opmerken over de achterzijde is de kabelmanagement. Er is voldoende ruimte voor een dikke sluw aan kabels, maar het creëren van een werkelijk schoon uiterlijk vereist wel wat werk. Dit vanwege het gebrek aan covers of bijvoorbeeld klittenband om kabels op zijn plek te houden. Uiteraard kan je met tiewraps aan de slag, al vind ik het jammer dat er niet meer gedaan is om het glazen zijpaneel te complementeren. Juist met een dergelijk paneel wil je de zijkant van je kast zo schoon als mogelijk wegwerken.
Als laatste verwijderen we het voorpaneel om daaronder nog een kijkje te nemen. Zo zijn de fans die X2 Gaming voor deze review heeft geleverd zichtbaar. Daarnaast hebben we natuurlijk dat spiegelende paneel en het mag een genot zijn om daar naar te staren. Deze is aan de binnenkant vormgegeven om enkel het fannetje te laten zien bij montering van 120mm fans. Hoe dat in de praktijk effect heeft op RGB-verlichting bekijken we straks. Oh, en de ronde pootjes op de laatste foto zijn erg schattig te noemen.
Zodoende komen we aan bij het inbouwwerk en dat was bij de X2 BLAZE III een eitje. Vanwege de kale levering van de kast was ik genoodzaakt om voor de montage alle schijven naast de moederbordtray te monteren. Hierdoor verwachtte ik dat het geheel minder schoon of ietwat druk zou ogen, maar dat valt in de praktijk reuze mee. Overigens vind ik het ook een vrij elegante oplossing voor het bieden van extra opslag. Zoals eerder genoemd, kunnen de 3,5″ bays verwijderd worden voor meer ruimte en/of een strakker uiterlijk.
Uiteindelijk heb ik niets negatiefs aan te merken naar aanleiding van het inbouwen. Nou ja, behalve dan dat er meer opties voor kabelmanagement aanwezig mochten zijn. Wat mij betreft mag X2 Gaming ook een BLAZE IV overwegen met een extra aantal mogelijkheden om kabels te verstoppen. Zo bieden kasten binnen hogere prijssegmenten vaak covers en die zijn hier tevens welkom. Hoe dan ook kan je met een handjevol tiewraps en wat tijd een zeer schoon uiterlijk creëren dat je met trots kan showcasen.
Van de meegeleverde fans van X2 Gaming is hieronder nog een korte demonstratie te vinden. De liefhebbers van RGB-verlichting onder ons kunnen met deze kast behoorlijk uit hun dak gaan; zeker als de drie plaatsen op de voedingshroud erbij aangesproken worden. Of de kast naderhand nog stil te noemen is, tja, daar valt dan over te debatteren. Het geharde glas en met name de vorm daarvan fungeert niet als de allerbeste isolatie.
Het feit dat er ruimte is voor een 360mm waterkoeler en daaromheen de nodige fans zorgt er in ieder geval voor dat er voldoende koeling geïnstalleerd kan worden. In combinatie met wat regenboogfans heb je nota bene een stijlvolle, kleurrijke kast staan.
X2 Gaming biedt met haar X2 BLAZE III een aantrekkelijke mid-tower. Het uiterlijk is stijlvol en niet te opzichtig, waarbij het geharde glas prachtig oogt. Voor de prijs doe je zeker geen miskoop, maar let wel op bij het zoeken van bepaalde features. Zo wordt de kast zonder fans geleverd en is deze enkel geschikt voor 120mm varianten. Daarnaast is er slechts één USB 3.0-poort aan de voorzijde te vinden en geen USB 3.1 aanwezig. Dit zijn kleine designelementen die de kast “maken of breken" voor sommige kopers, om dan maar even een Engels gezegde te vertalen.
De nadelen nemen echter niet weg dat de BLAZE III voldoet aan de verwachtingen van een mid-tower in deze prijsklasse. Met voldoende ruimte voor de grotere componenten en degelijke kabelmanagement kan iedereen uit de voeten. Zo mag het interieur na verwijdering van de 3,5″ bays erg schoon zijn, dus mocht opslag geen prioriteit zijn, dan is dat tevens een voordeel. Uiteindelijk kan ik de BLAZE III een aanbeveling geven voor de liefhebbers van gehard glas. Mocht je nou dolgraag met RGB-fans of andere vormen van RGB-verlichting willen pronken, dan is het een fantastische keuze.