Review: X2 Harada Gaming Mouse
Links;- Productpagina: X2 Harada Gaming Mouse
- Getest met: X2 XPad
Van Hollandse bodem hebben we vandaag een gamingmuis liggen; de X2 Harada van X2 Gaming. Deze fabrikant is al enkele jaren actief op de markt en levert sinds 2017 ook gamingmuizen. Nou staan de officiële releasedata daarvan op 2016, maar pas vanaf begin 2017 waren deze bij retailers te vinden. Een late intrede dus voor X2 in de muizenmarkt, maar gelukkig is er binnen die categorie altijd ruimte voor concurrentie.
In het geval van de Harada ligt dat bij de prijs en de focus op precisie. Op het moment van schrijven is het beestje vanaf 22 euro te verkrijgen bij een handjevol retailers. Dit plaatst de muis tussen de Kimera en Takeda in van X2. Ten opzichte van eerstgenoemde is er meer RGB, niet geheel verrassend in dit tijdperk, en een grotere featureset. Daarnaast wordt er flink opgebokst tegen grote merken binnen het prijssegment. Laten we kijken hoe de X2 Harada zich weet te onderscheiden.
De specificaties van de X2 Harada zijn in ieder geval vrij uitgebreid te noemen;
Zoals te zien is hierboven komt de X2 Harada met een Avago 9800-sensor. Voor mij een vertrouwde, aangezien ik deze dagelijks gebruik in mijn CM Storm Reaper. De implementatie van een dergelijke lasersensor is een zeldzame tegenwoordig. Al sinds enkele jaren zijn de optische varianten koning binnen het (prijs)segment. Niet alleen vanwege de kosten, maar ook de limitaties die de Avago 9800 met zich meebrengt. Daarover straks meer wanneer we de muis in de praktijk bekijken.
Plug & play
Verder mag het duidelijk zijn dat van software, niet geheel verrassend, geen sprake is. In plaats daarvan is de muis instelbaar op verschillende DPI-standen met een druk op de knop. In dit geval biedt de X2 Harada iets bijzonders, want als één van de weinigen binnen het prijssegment is de DPI in te stellen tot 8200. Of dit nou werkelijk handig is, valt zeker over te discussiëren. Vanwege het hoge maximum zijn de stappen ook groter en dat betekent voor een precisiemuis, even kort gezegd, minder precisie. Zo is het absolute minimum dus 1200 en de volgende stap direct 2400. Mocht je dus gewend zijn om rond 800 of 1800DPI te spelen, zoals ikzelf, dan levert dat een minder fijne ervaring op.
Qua overige specificaties, waaronder een keurige polling rate van 1000Hz, valt er niets negatiefs op aan te merken.
Interessante typefout terzijde, met de verpakking is verder niets mis. De buitenzijde heeft een mooi, glossy laagje en op de hoes zijn uitgebreide specificaties terug te vinden. De X2 Harada treffen we aan in een wit, kartonnen doosje met een gebruiksaanwijzing.
In betrekking tot het uiterlijk is het een typerende gamingmuis. Een lelijkerd acht ik het zeker niet, maar het onderframe had ik liever niet zichtbaar gezien. Althans, dat komt in dat geval door de kleurkeuze daarvan. Een stijlvollere kleur in plaats van beige/grijs had naar mijn mening een mooier resultaat kunnen opleveren.
In het geval van deze review leverde X2 Gaming ook nog haar muismat mee; de X2 Xpad. Een grote, comfortabele mat van 30cm bij 40cm die zijn werk keurig doet.
Uiteraard werpen we ook nog even een blik op de verlichting en die mag er best wezen. Van de bolletjes aan de achterzijde ben ik geen fan, maar die zie je tijdens het gamen vrijwel niet. Beter nog, wanneer de X2 Harada op de mat ligt in de avond en langzaam ademt, is het zeker geen lelijk muisje te noemen.
Uiteindelijk draait het allemaal om de praktijkervaring en op dat gebied valt er meer dan genoeg te delen. Dit in de vorm van positieve aspecten en helaas enkele negatieve aspecten.
Comfort
Als het gaat om ergonomisch design is deze muis geen winnaar. Eerlijk zal ik ook toegeven dat mijn eerste indruk in de hand geen plezante was. De langwerpige, uitstekende achterzijde en gebrek aan geronde zijkanten gaven een oncomfortabel gevoel. In shooters heb ik veelal de neiging om de muis stevig vast te houden en binnen enkele minuten begonnen mijn pink en ringvinger lichtelijk zeer te doen. De genoemde achterzijde zorgde er bij mij ook voor dat ik de muis moeilijk naar achteren kon bewegen. Dit onderdeel komt snel tegen de palm van je hand aan, waardoor je geforceerd bent om de muis vaker op te tillen.
Hiermee werd al snel een ander probleem merkbaar en dat is helaas de lift-off distance. Met mijn Reaper blijft de muisaanwijzer vrij stil tijdens het optillen; bij de X2 Harada is dit niet het geval. Eerstgenoemde verplaatst hooguit 1-2mm, terwijl laatste een hele centimeter beweegt. Het is niet het einde van de wereld, maar voor iemand die regelmatig duurdere muizen in handen heeft, is het opvallend.
Wat hier tevens een rol bij speelt, is het gewicht van de muis. Tot mijn verbazing is deze een tikkeltje zwaarder dan mijn CM Storm Reaper met aluminium backplate. Nou komt dit tevens door de verwerking van aluminium in de X2 Harada, aan de onderzijde van de behuizing. Op zich vormt dit geen probleem, maar ten opzichte van vele concurrenten zal het gewicht hoger liggen. Gezien er geen mogelijkheid is om het gewicht te veranderen, dien je bij een aanschaf wel rekening te houden met dit feit.
Als laatste wil ik op het gebied van comfort nog de behuizing aanhalen. Deze is gemaakt van een gladde plastic die met zweterige vingers niet lekker samen gaat. Het is daardoor lastig om de muis langdurig goed vast te houden. Vreemd genoeg blijkt ook het scrolwiel een gladde jongen te zijn, want als je deze niet stevig genoeg indrukt, registreert deze geen beweging. Uiteindelijk was ik in staat om hier allemaal aan te wennen, maar het doet smachten naar meer. Laten we dan maar even kijken naar de prestaties.
Precisie
Voor een muis die wenst te focussen op precisie is de keuze van de Avago 9800-sensor een interessante. Zoals ik al aanduidde in de specificaties heeft deze lasersensor de nodige beperkingen. Zo heeft ook de X2 Harada moeite met acceleratie, waardoor de muisaanwijzer niet altijd op dezelfde plek beland met een beweging. Dit betekent dat je in shooters af en toe een paar schoten kan missen. Iets dat ik over de jaren heb mogen merken in de CM Storm Reaper.
Toch viel er aardig te schieten en was ik binnen een mum van tijd redelijk accuraat. Comfort en gewicht terzijde, als je de X2 Harada eenmaal soepel laat bewegen, dan zijn de prestaties degelijk. In Call of Duty wist ik uiteindelijk prima te mikken op bewegende doelwitten. In een hectische game zoals Warframe was dit echter minder het geval. Die shooter vereist veelvuldig snelle bewegingen met de muis en daar werkte de lift-off distance mij regelmatig tegen.
Alle factoren tezamen resulteren in een muis die degelijk kán presteren, maar ten opzichte van concurrentie tekort schiet.
Al met al is de X2 Harada een acceptabele muis te noemen. Met een compacter, ergonomischer design en kleinere stappen op de DPI-schaal zou het een aanrader kunnen zijn en één van de betere keuzes binnen het prijssegment. Helaas is dit niet het geval en acht ik het lastig om de muis voor een ervaren gamer aan te raden. Beginners die van een opzichtiger design houden en kunnen wennen aan de minpunten doen echter geen verschrikkelijke miskoop.
Mocht je daarentegen op zoek zijn naar betere alternatieven, dan zijn die voor dezelfde prijs of een tientje meer te vinden. Zeker als je bedenkt dat er RGB-varianten zijn met instelbare kleuren en software voor nog geen 30 euro. Hoe dan ook is de X2 Harada een leuke opstap naar meer. Het is duidelijk wat X2 Gaming met deze Japan-geïnspireerde muizen wil doen en ik moedig de fabrikant aan om met een uitgebreider alternatief te komen in de toekomst.