Review: ROG MAXIMUS IX CODE
Links;Laat ik deze review beginnen met een bedankje richting Asus. Ze waren zo lief om mij te voorzien van een Z270 moederbord met bijhorende Intel Core i7 7700K CPU. Deze kans kon ik natuurlijk niet weerstaan. Ik heb alweer afscheid moeten nemen van deze gloednieuwe set, iets met uit het oog maar niet uit het hart.
Moederbord reviews zijn een persoonlijke favoriet, gezien de nieuwe generatie is het twee keer feest. De nieuwe Z270 generatie heeft weer wat verbeteringen ten opzichte van de Z170 generatie. Een nieuwe generatie betekend ook een nieuwe processor, wel zo logisch. Deze gaat door het leven als Kaby Lake de opvolger van Skylake. Om met een compleet verhaal te komen vertel ik dadelijk ook meer over de nieuwe Kaby Lake generatie, en welke veranderingen dit teweeg brengen op het Z270 platform, ze hebben elkaar immers nodig om iets te kunnen.
Je zou kunnen stellen dat dit een combi-review is, een beetje 7700K en het moederbord de Asus ROG Maximus IX Code. Zeker gezien de datum van publicatie zijn beide erg interessant om nader toe te lichten. We gaan door met de Maximus IX Code, gelukkig valt er genoeg te vertellen over dit gloednieuwe moederbord, voorzien van de laatste features van het Asus kamp. Met de Maximus IX richt Asus zich op de enthousiasteling, een combinatie van luxe en gaming elementen. Met de segmentatie enthousiasteling valt het moederbord in het hogere prijssegment. In het verleden zagen we ook dat de Maximus series veelal wat spannender was uitgerust. De Maximus IX volgt deze historie op; veel features met een verassend gestroomlijnd en strak uiterlijk.
Om een beter beeld te krijgen van deze features gaan we door naar de specificaties. Op het moment van schrijven kost de Maximus IX circa; -prijs nog onbekend-
Een overzicht van de specificaties:
Gezien het nieuwe Z270 platform gaan we wat dieper in op de specificaties en vergelijken we de veranderingen t.o.v. het Z170 platform. Kaby Lake (Z270) maakt net als Skylake (Z170) gebruik van socketvoet 1151. Veel fabrikanten zullen om deze reden een BIOS update beschikbaar stellen om Skylake te ondersteunen op het Z270 platform. Met het Z270 chipset haal je wel meer uit je Kaby Lake processor, ga je voor een volledige nieuwe set, dan zou ik niet aarzelen om een Z270 moederbord te nemen. Denk je wellicht aan een upgrade van Skylake naar Kaby Lake, op deze manier hou je wat geld in eigen zak. Fabrikanten zijn vrij in het beschikbaar stellen van een nieuwe BIOS, de mogelijkheid bestaat dat deze niet komt voor je huidige Z170 moederbord.
Welke voordelen heeft het Z270 chipset?
[list][/list]
Intel Optane technologie maakt zijn debuut op het Z270 chipset. Optane moet verandering gaan maken in het gebruik van geheugen. Met traditioneel geheugen (NAND) moeten de taken eerst ingeladen worden, dit gaat als vliegensvlug met microsecondes. Alsnog is dit een bottleneck voor de processor, deze moet namelijk wachten op het NAND-geheugen. Met Optane / 3D XPoint geheugen hebben we het over nanoseconde, waardoor de processor sneller kan samenwerken met het geheugen. Net als NAND-geheugen is 3D XPoint ook direct beschikbaar en ingeladen. Optane staat aan het begin van zijn tijdperk, het zou geweldig zijn als de beschikbaarheid direct vanaf het begin goed gaat. Prijstechnisch gezien moet Optane ook interessant zijn, dus wellicht kunnen Z270 eigenaren hier gelijk met veel plezier gebruik van maken. Je kunt meer over Optane lezen op Intel’s website.
Twee voordelen in combinatie met een Z270 chipsets zijn meer PCI-e lanes en HSIO lanes. Dankzij de extra PCI-e 3.0 lanes zou je zeggen dat er extra ruimte is voor een M.2-slot, dit is niet het geval. Dit aantal blijft met maximaal drie M.2-sloten gelijk aan het Z170 chipset. De extra PCI-e 3.0 lanes worden voor overige aansluitingen gebruikt. De extra vier lanes zijn zeker niet de ‘grootste’ overtuiging om over te stappen op Z270.
De waterkoeling zone op het moederbord heeft extra aandacht gekregen van Asus. Met de Maximus IX willen ze inspelen op meer mogelijkheden direct vanaf het moederbord. Veelal zie je losse controllers om watertemperaturen en de circulatie te meten. De Maximus IX is uitgerust met twee watertemperatuur pin-aansluitingen, om de input en output van het water te meten in verschillende blokken. Aanvullend zien we nog een water flow sensor die de flow rate van de volledige loop kan monitoren. Niet veel verder op het PCB vinden we een USB 3.1 front header, om gebruik te maken van USB 3.1 op het front I/O van je behuizing. Ik heb begrepen dat Asus een samenwerking aangaat met Lian-Li en In-Win, zodat gebruikers deze header kunnen toepassen.
De audiovoorzieningen krijgen later tijdens het uitpakken nog wat extra aandacht. We zien dit maal geen bekende ALC1150. De Maximus IX is uitgerust met de ALC S1220, De-pop MOSFET (veldeffecttransistor), ESS Hi-Fi Sabra DAC, Nichicon condensatoren en een elektromagnetisch schild. De audiovoorzieningen worden aangeduid als SupremeFX. Deze naamaanduiding zie je in meerdere lijnen van de Asus moederborden terug.
De Maximus IX komt in een flinke verpakking, dit zagen we eerder bij de Asus Republic Of Gamers X99 RAMPAGE V EXTREME EDITION 10.
In de verpakking komen we flink wat accessoires tegen. Om het geheel op te sommen: stickers, een WiFi antenne, een CPU-installatie tool, high-bandwidth SLI bridge, een zwart I/O schild, SATA-kabels, een PIN-connector hulpstuk en uiteraard boekjes waaronder de handleiding.
Genoeg accessoires! Door naar het moederbord! Ik kan alleen maar kwijlen, wat een dik bord. De uitstraling en afwerking op het volledige PCB zijn bijna te mooi. Je moet bijna zoeken om het ‘naakte PCB’ nog te vinden. Laten we beginnen met wat volledige lay-out foto’s.
Zoals gewoonlijk doe ik een rondje over het PCB, zo krijg je een beter inzicht waar alles te vinden is. We beginnen onderdaan en werken het moederbord rond. Vrijwel het volledige moederbord is uitgerust met een beschermend schild, ook het audiogedeelte. Bij Asus gaat dit door het leven als SupremeFX. Het is een verzamelnaam voor verschillende componenten die de audio tot stand brengen. Bestaande uit een: ALC S1220, De-pop MOSFET (veldeffecttransistor), ESS Hi-Fi Sabra DAC, Nichicon condensatoren en een elektromagnetisch schild.
Op de onderzijde komen we een verzameling tegen aan knopjes en pin-connectors. Bestaande uit wat knoppen voor overklokkers, een aansluiting voor een fan extension uitbreiding, deze zit niet standaard bij het moederbord. Op de rechterhoek komen we de standaard SW-aansluitingen tegen en toegevoegde waterkoeling pin-connectors. Een mooie toevoeging voor diegene die temperaturen en water flow direct vanaf het moederbord willen aflezen. Dit maakt extra controllers overbodig.
Op de rechterzijkant bevinden zich zes SATA-600 aansluitingen met ondersteuning voor RAID 1, 5 en 10. We komen op het moederbord twee M.2 aansluitingen met ondersteuning voor de volgende type(s): 2260 / 2280 en 22110 (110 mm).
Een stukje boven de SATA-aansluitingen komen we de USB 3.1 aansluiting tegen en de ATX-connector. De USB 3.1 is op het moment nog wat uitzonderlijk. Daarbij is het fijn als je een behuizing hebt die deze mogelijkheid kan benutten.
Rechtsboven komen we een POST-display tegen i.c.m. een power en reset knop. Ook hier kan ik alleen maar zeggen: wat een afwerking! Dit moederbord vraagt gewoon om foto’s, meer kan ik niet zeggen.
Hetzelfde geldt voor de heatsinks aan de bovenzijde van het moederbord. Hier zien we een mooi balans tussen de kleuren. Rondom de socket vinden we meerdere componenten. We komen vier DDR4 geheugensloten tegen die maximaal 64GB ondersteunen in Dual Channel, met de ondersteuning voor XMP profielen tot 4133MHz. De Maximus IX heeft een 8+2 powerfasedesign. Twee voor DRAM in combinatie met 10k zwart metallic condensatoren. Verder is deze uitgerust met Digi+ VRM ASP1257 controller (spanningsregelaar), MicroFine alloy chokes en NexFET Power Block transistoren.
Het ROG schild trekt vanaf de bovenkant volledig naar beneden over de lay-out van het moederbord. Niet alleen is dit schild voor de looks, het dient tegelijkertijd beschermend wanneer je nieuwe hardware installeert. Op het I/O zien we subtiel de aanduiding Maximus IX met daaronder nogmaals een gravering op de heatsink met CODE.
Altijd spannend om een ‘Intel Confidential’ CPU in handen te hebben. De kloksnelheid verraad stiekem al een beetje dat het om de 7700K gaat. Net als het Z170 platform maakt het Z270 ook gebruik van socket 1151.
Voorheen was de 4-pin AURA connector te vinden op de onderzijde van het moederbord, dan heb ik het over de X99 Strix en X99 Rampage V10. Bij de Maximus IX is deze verhuist naast de bovenzijde en buren geworden met de CPU_OPT en CPU_FAN connector.
We zakken weer wat naar beneden ter hoogte van de PCI-e aansluitingen. Een totaal van drie PCI-e 3.0 x16, drie PCI-e 3.0 x1 en twee M.2 sloten sieren het bord (voor diegene die aan het zoeken zijn, de M.2-sloten zijn verborgen achter het schild). Twee van de PCI-e 3.0 x16 sloten zijn voorzien een metalen behuizing. Deze zouden de PCI-e sloten moeten voorzien van extra stevigheid, een mooie combinatie met zwaardere videokaarten. Er is ondersteuning voor 3-way Multi GPU zowel SLI als CrossFireX.
De Republic Of Gamers aanduiding is onderdeel van de meegeleverde AURA-verlichting. Deze licht op wanneer gewenst is. Je kunt de AURA-verlichting volledig uitschakelen in de software.
Als laatste blijft het I/O over. Hier komen we een reset knop tegen, een ROG connect switch, twee SMA-aansluitingen, een HDMI en Display poort, vier USB 2.0 poorten, vier USB 3.0 poorten, een LAN-poort (RJ45), twee USB 3.1 poorten (Type A en Type C) en jack aansluitingen voor audio.
Nog wat mooie toevoegingen voordat we door gaan naar de praktijk:
[list]
[/list]
In de opvolgende benchmarks krijg je een beter idee van de prestaties van de 7700K. Er worden geen directe vergelijkingen gedaan met CPU’s van voorgaande generaties. De 7700K wordt wel gebenchmarkt op drie verschillende instellingen.
De benchmarks zijn tot stand gekomen met de volgende instellingen: [list][/list] De benchmark setup ziet er als volgt uit: [list]
[/list]
Idle temperaturen in combinatie met de Hyper 612 V.2:
Cinebench 11.5 Cinebench 15 Passmark 8 - CPU Mark Super PI - 1M - lager is beter Blender - BMW Render - lager is beter 3DMark 11 3DMark - Fire Strike 1.1 Valley Benchmark HeavenHieronder nog een overzicht van het stijgingspercentage per benchmark.
De BIOS / UEFI van Asus heeft een twee schillen, we zien het bij moderne moederborden steeds vaker. De eerste schil is een eenvoudig overzicht met basale features als temperaturen, boot volgorde, tijd en datum, kloksnelheden en actieve ventilatoren. Bij Asus krijgt het eenvoudige overzicht de naamgeving ‘EZ Mode’, het zit hem in de naam! Bij EZ mode zit nog een optie ‘EZ System Tuning’ waarmee je het systeem snel een eenvoudig een extra boost kunt geven. Met de Asus Optimal instelling zou je zeggen dat het de ‘meest optimale’ instellingen gebruikt worden, dit is dus niet het geval. Met de Optimal mode ben je het systeem al lichtelijk aan het overklokken, bij de 7700K resulteert dit tot een Turbo boost van 4.84GHz, in plaats van de standaard 4.5Ghz. Dan hebben we nog de normale modus die naar fabriek specificaties functioneert, en de power saving mode waar meer throtteling ontstaat om energie te besparen.
Vanuit de EZ Mode kun je door naar de Q-Fan control optie, om aangesloten ventilatoren te beheren. Zichtbare opties als voluit, turbo en volledige snelheid zijn beschikbaar, ook kun je kiezen om iedere header zijn werk te laten doen via PWM. Alle fan-headers op het moederbord zijn 4-pin en ondersteunen PWM.
Door op F11 te drukken komen we in de EZ Tuning Wizard, volgens mij val ik in de EZ-herhaling. De EZ Tuning Wizard klokt het systeem over, ook als je de Asus Optimal instellingen hebt ingeschakeld. Met de opties: gaming/media editing en water cooler kwam ik tot 15 - 17 procent extra performance. Dit resulteerde tot een overklok van 4,84Ghz. De resultaten kun je teruglezen in het hoofdstuk in de praktijk.
Laten we eens kijken naar de geavanceerde modus, hier komen we dan ook bij de mogelijkheden om handmatig te kunnen overklokken. We beginnen bij het main scherm waar we een overzicht krijgen van de technische eigenschappen.
In het Extreme Tweaker menu krijg je toegang om de computer over te klokken. Opties zoals core voltage zullen we hier verder aanpassen voor het overklokken. Wil je de Turbo modus uitschakelen, multiplier aanpassen of nog dieper in de voltages springen; AI Tweaker is het menu.
Advanced beschikt over de ‘fysieke’ onderdelen die we eerder zagen op het moederbord. Configuratie van de USB-poorten, het uitschakelen van de LAN-poort of SATA-poorten beheren.
Het monitor menu is verantwoordelijk voor het uitlezen van temperaturen en ventilatoren. Hier kun je kiezen of je wel of niet wilt uitlezen. Daarnaast bevindt zich het boot menu, waar we de Fast boot modus kunnen inschakelen, om nog sneller op te starten. Vaak in de praktijk wordt de BIOS post dan overgeslagen om snelheid te winnen. Tevens kun je ook een boot vertraging inschakelen, handig voor mensen die aan het overklokken zijn. Met een slow boot kun je gegevens / parameters veelal ook rustiger inladen.
De voorlaatste pagina is de tool pagina, hier kun je actieve videokaarten bekijken, en ook de PCI-e express snelheid / bandbreedte nagaan, de BIOS flashen, overklok profielen aanmaken en nog verder gegevens over het moederbord inzien.
En als laatste de save en exit pagina, gewoon F10 drukken en een kruisje slaan voor een stabiele overklok, tot zover de UEFI van de Maximus IX.
AURA
Om de LED-verlichting aan te sturen gebruik je de software AURA. Met de software kun je verschillende effecten kiezen, uiteenlopend van regenboog effecten tot een statische kleur. Er bevinden zich verschillende LED-zones op het moederbord, waaronder het I/O schild, de ROG aanduiding onder de socket, PCI-e sloten en de LED-strip aan de zijkant. Deze is op de test bench erg opvallend en voorziet een knap staaltje aan verlichting. Optioneel is nog een LED-strip, deze kun je aansturen met de 4-pin header en meegeleverde kabel. Niet met ieder LED-effect kun je verschillende onderdelen laten belichten, een voorbeeld hiervan is het regenboog effect, alle zones worden automatisch geselecteerd. Met statische verlichting kun je juist wel weer kiezen voor individuele zones, of om direct alle zones synchroniseren.
Sommige LED-effecten hebben de mogelijkheid om stroomopwaarts of afwaarts te gaan, dus van boven naar beneden of andersom. Je kunt ook nog de snelheid regelen, met de optie ‘Fast’ creëer je een volwaardige disco. Wat de RGB-verlichting nog toffer maakt is dat het ook aan kan als het systeem uitgeschakeld is.
Sonic Studio III
Asus levert Sonic Studio III met de Maximus IX. Met deze software kun je vrij uitgebreid audio aansturen. Je kunt het volledige systeem tweaken, of per applicatie je voorkeursinstellingen instellen. De laatste is een stuk interessanter, per applicatie. Een simpel voorbeeld is het aansturen van Spotify. Wil je Spotify default via een headset afspelen op een specifiek volume, dan doe je dit met Sonic Studio III gemakkelijk. Je kunt alle instellingen lokaal opslaan of via Asus Webstorage. Zo kun je op ieder gewenst moment je instellingen ophalen.
We hebben kennis mogen maken met Kaby Lake en de bijhorende chipset Z270. Zijn het echt grote veranderingen t.o.v. Z170, nee niet echt. Wel valt op dat Z270 een duidelijke ‘Super Saiyan nummertje 5’ is in vergelijking met Z170. Op veel punten is het platform een stukje beter en sterker geworden. Pakken we de 6700K stock op 4GHz met een Turbo van 4.2GHz, dan schuift de 7700K met stock op 4.2GHz en een Turbo van 4.5Ghz lekker op, een aangename verandering! Het Z270 heeft vier extra PCI-e 3.0 lanes, wat fijn is maar nog niet écht spannend. De ondersteuning voor Optane is daarentegen wel een aangename extra. In het hoofdstuk specificaties sprak ik al wat twijfelachtig over de beschikbaarheid van Optane. Tot zover hebben we er weinig over gehoord. Tijdens CES 2017 (deze week) zouden we meer moeten horen. Nu hoop ik op positieve berichtgeving om het Z270 veel gebruikers interessanter te maken. Nog een belangrijke aanvulling is de ondersteuning voor generatie 6 Intel CPU’s (6xxx series), wat Z170 vrij nutteloos maakt. Het klinkt logisch om een Z270 moederbord te overwegen, of het prijsverschil moet groots zijn dat het niet interessant genoeg is.
Over één ding kan ik niet twijfelen: de Asus ROG Maximus IX Code is een dik moederbord om je vingers bij af te likken. Het moederbord schreeuwt als het om features gaat. Dat het moederbord in het straatje van enthousiasteling valt is dan ook niet zo vreemd. Alleen de verzorging van de vormgeving verklapt dit al. Het zwart met grijze schema is iets wat ik wel kan waarderen, goed toepasbaar voor verschillende builds. De toevoeging van AURA-verlichting is een mooie kans om het totaalplaatje voor je volledige build nog beter te realiseren. Rood wanneer je rood wilt, alle kleuren van de regenboog of toch maar op basis van de CPU-temperatuur? Of bouw een AURA-ECO-SYSTEEM met de Strix videokaarten en randapparatuur, deze zijn namelijk ook compatible met de AURA software.
Dan hebben we de complete uitrusting aan twee M.2 sloten, USB 3.1, LAN en MU-MIMO 2×2 WiFi, waterkoeling features, handige knopjes voor overklokkers en acht volwaardige Fan Headers met PWM ondersteuning. Naast deze features beschikt het moederbord ook over een dikke audiopakket voorzien van een LC S1220, De-pop MOSFET (veldeffecttransistor) en ESS Hi-Fi Sabra DAC, iets wat we wel mogen verwachten van zo’n knap bord.
Jammer genoeg kan ik op het moment nog weinig zeggen over de prijs, deze weet ik simpelweg niet. Eén en één is twee, wellicht zegt dat genoeg voor nu. De productpositionering zal zoals eerder gezegd in het hoge segment liggen. Voor de verwende gamer, case mod of de huishobbyist met een mooie hobby.