- ROG RX Switch informatie
- Review: ASUS ROG Claymore II
- Review: ASUS ROG Strix Scope RX TKL Wireless Deluxe
- Review: ASUS ROG Strix Scope RX
Als fervent gebruiker van mechanische toetsenborden heb ik inmiddels aardig wat switches aan de tand gevoeld. De ROG RX Switch is daar er één van - of moet ik zeggen twee -, gezien deze ROG RX Switch in een rode en blauwe variant komt. Wat dat exact inhoudt, deel ik graag met je in deze TechGaming Showcase.
Op het moment van schrijven heeft ASUS drie mechanische toetsenborden met haar ROG RX Switch. Dit betreffen de ASUS ROG Claymore II, de ASUS ROG Strix Scope RX TKL Wireless Deluxe en de ASUS ROG Scope RX. Gedurende deze TechGaming Showcase bekijken we de toetsenborden nader en blikken we terug op de geschreven reviews van deze drie toetsenborden. Je ontvangt dus niet enkel een goede dosis aan informatie over de ROG RX Switch - de reviews en daarmee praktijkervaring vertellen je veel meer. Laten we van start gaan met een duidelijke “RX-basis".
De ROG RX Switch kent twee varianten: de ROG RX Rode Switch en de ROG RX Blauwe Switch. Beide switches hebben een actuatiepunt (bedieningspunt) van 1,5 mm. Dit wil zeggen dat de switch reageert, ofwel iets op het beeldscherm tovert, wanneer deze 1,5 mm is ingedrukt. Als het om actuatiekracht (bedieningskracht) gaat, dan is die kracht op te delen in drie parameters: initieel, algemeen en tot de bodem. Hoe dat er exact uitziet voor deze twee switches kan je aflezen in de tabel hieronder.
ROG RX Switch | Initiële kracht | Actuatiekracht algemeen | Tot de bodem | Actuatiepunt |
---|---|---|---|---|
Rood | 40 g | 45g | 55 g | 1,5 mm |
Blauw | 30 g | 65g | 60 g | 1,5 mm |
De initiële actuatiekracht is bij het beginsel wanneer je de switch indrukt. Naarmate je doordrukt, treedt de algemene actuatiekracht op. Pas na het actuatiepunt treedt de actuatiekracht op tot de bodem. Actuatiekracht is gemeten in grammen, waar het actuatiepunt altijd gemeten is in mm. Naast deze twee eigenschappen is er nog een belangrijke detail; het karakteristiek van de switch. Voor deze eigenschap is er een onderscheid te maken tussen lineair en clicky. Een lineaire switch heeft een gelijkmatig verloop in één richting, ofwel: deze glijdt in één beweging langs het actuatiepunt en verhoudt zich met de opgegeven actuatiekracht. De clicky switch heeft net als de lineair switch een gelijkmatig verloop, maar actueert daarentegen bij het actuatiepunt in de vorm van een “klikgeluid" met voelbare weerstand. Op deze manier is te herleiden dat de actuatie, ofwel de toetsaanslag succesvol is.
De ROG RX Rode Switch betreft een lineaire switch, waar de ROG RX Blauwe Switch een clicky switch is. Met dat gezegd hebbende, voldoe je nu redelijk aan de “RX-basis". Tussen de termen door lees je veelal mechanisch; echter heb ik het nog niet gehad over optisch. De ROG RX Rode Switch en ROG RX Blauwe Switch zijn beiden namelijk een optische mechanische switch. Hoe dat exact in zijn werk gaat, lees je hieronder.
De optische (infrarood) registratie vindt plaats in de RX-switch-behuizing. Wanneer je als gebruiker een willekeurige toets indrukt, zakt de steel in de RX-switch-behuizing. Het punt van de optische registratie ontstaat wanneer de steel de opening kruist, waar normaliter de optische straal (infraroodstraling) vrij doorheen projecteert. Door het kruisen van deze opening, blokkeert de steel de projectie, wat gelijkstaat aan een registratie, ofwel een toetsaanslag met een bedieningspunt van 1,5 mm.
ASUS heeft voor de ROG RX Switch een eigen steel ontwikkeld. Deze steel is opgebouwd als vierkant voor een solide drukverdeling op de hoeken, dit levert een stabieler ervaring op. Tevens zorgt het voor een betere lichtspreiding van de aanwezige RGB-verlichting. Verder maakt de ROG RX Switch intern gebruik van een zogenoemde X-Stabilizer. Deze X-Stabilizer komt vormtechnisch overeen met de vier aanwezige drukpunten van de interne steel. Ook hier richt ASUS zich op stabiliteit van de ROG RX Switch in combinatie met een wiebelvrije ervaring. Totaal telt de ROG RX Switch een een verwachte levensduur van 100 miljoen toetsaanslagen; indrukwekkend! Met dat gezegd, is de “RX-basis" compleet, dus laten we de drie ROG-toetsenborden nader bekijken.
Flexibel RX-wonder
De ASUS ROG Claymore II-review is afkomstig van redactielid Dennis, waar ikzelf beide reviews van de ASUS ROG Strix Scope RX TKL Wireless Deluxe en ASUS ROG Strix Scope heb geschreven. De ASUS ROG Claymore II is een uitgebreid mechanisch toetsenbord, waarvan het numerieke gedeelte (de numpad) zowel links als rechts te plaatsen is op het toetsenbord. Je kan ook zonder numeriek gedeelte werken als je tijdens het gamen meer ruimte verlangt op je bureau.
Zijn ervaring met de ROG RX Rode Switch resulteert in een stille werking. Normaliter zien we dat mechanische switches, afhankelijk van merk en karakteristiek, vrij luid kunnen zijn. In het begin was de snelheid van het actuatiepunt van 1,5 mm even wennen voor Dennis; naarmate tijd leerde hij hier steeds beter mee omgaan. Wel is het belangrijk om te weten dat Cherry MX-keycaps niet compatibel zijn met de ROG RX Switches, gezien het speciale steelontwerp van deze optische mechanische switch.
De ASUS ROG Claymore II ging er uiteindelijk vandoor met een TechGaming Award: de “Hoog geprijsd, maar elke cent waard"-award. De ASUS ROG Claymore II is niet goedkoop, maar met features zoals een flexibel numeriek gedeelte, draadloze en bekabelde connectiviteit, een goede batterijduur - zelfs met de RGB-verlichting op 100% ingeschakeld die er ook nog eens kleurvol uitziet -, mocht het niet uitblijven.
Draadloos RX-plezier
De ASUS ROG Strix Scope RX TKL Wireless Deluxe mocht ikzelf aan de “switch" voelen. Waar ik in de inleiding mijn voorliefde voor mechanische toetsenborden al deelde, kan wat extra ervaring met de ROG RX Switch niet uitblijven. Het besproken reviewmodel is uitgerust met de ROG RX Rode Switch.
Bij de lancering van de ROG RX Switch was ik enthousiast. Echter is het de praktijkervaring die telt. De ROG RX Rode Switch ging dan ook wat mij betreft de strijd aan met de Cherry MX Rode Switch. Met een actuatiepunt van 1,5 mm op de ROG RX Rode Switch is deze sneller dan de Cherry MX Rode Switch op 2 mm. Met een sneller actuatiepunt wist de ROG RX Switch mij vooral te overtuigen op basis van zijn consistente ervaring. Een toetsaanslag voelt stabiel en soepel aan, iets waar het vierkante ontwerp in samenhang met de X-Stabilizer verantwoordelijk voor is. Daarmee is het ontwerp van de ROG RX Switch niet enkel mooi op papier, maar levert het daadwerkelijk in de praktijk.
Net zoals Dennis in zijn ASUS ROG Claymore II-review ervaarde, is het het niet compatibel zijn met Cherry MX-keycaps een klein gemis, gezien ik de afgelopen jaren weinig toetsenborden heb voorzien van andere keycaps. Gelukkig zitten op de ASUS ROG Strix Scope RX TKL Wireless Deluxe al solide Double Shot PBT-keycaps die prima samengaan met de RGB-lichtspreiding van dit toetsenbord; ook nog een voordeel van het ontwerp van de ROG RX-switch-behuizing.
De Tri-mode-connectiviteit met 2,4 GHz (RF), Bluetooth en bekabeld maken de ASUS ROG Strix Scope RX TKL Wireless Deluxe zeer aantrekkelijk. Voeg je daar vervolgens ingrediënten aan toe zoals de ROG RX Switch, Double Shot PBT-keycaps, kleurrijke RGB-verlichting, een magnetische polssteun en een prima batterijduur; dan moet het eindresultaat toch wel daar zijn? De ASUS ROG Strix Scope RX TKL Wireless Deluxe komt wat dat betreft zijn “Deluxe" naam na. Ook hier was er ruimte voor de “Tech-innovatie van hoogste niveau"-award.
Solide RX-keuze
De ASUS ROG Strix Scope RX belandde ook onder mijn vingers. Van de besproken mechanische toetsenborden in deze TechGaming Showcase is dit het voordeligste model. De ASUS ROG Strix Scope RX is een full-size toetsenbord dat het recht-toe-recht-aan-principe nastreeft. In de basis is het een bekabeld mechanische toetsenbord met de ROG RX Switch en RGB-verlichting. Het besproken reviewmodel is uitgerust met de ROG RX Rode Switch.
Het zou vreemd zijn als mijn verhaal aangaande de ROG RX Switch zou afwijken ten opzichte van mijn ASUS ROG Strix Scope RX TKL Wireless Deluxe review. Ook hier beaamde ik de ROG RX Switch om zijn consistente ervaring. De ROG RX Switch is een mooie creatie van ROG. Het wijkt qua ontwerpkeuzes af van alternatieve op de markt.
De ASUS ROG Strix Scope RX is als zijnde full-size mechanisch toetsenbord het interessante RX-model als je full-size verlangt. Ook is de prijs aanzienlijk lager wegens het ontbreken van draadloze connectiviteit en simpelweg extra spannende features waar je onder de eindstreep extra voor betaald. Het is daarmee een recht-toe-recht-aan mechanisch toetsenbord dat op full-size niveau je goed introduceert in de wereld van de ROG RX Switch.
De ASUS ROG Strix Scope RX had ik al in handen in 2020. Toen ontving het toetsenbord de “Tech-innovatie van hoogste niveau" TechGaming Award. De ASUS ROG Strix Scope RX TKL Wireless Deluxe kwam in 2022 op de markt, de introductie van volledige draadloze in combinatie met de ROG RX Switch wisten dat patroon wederom in stand te houden.