Sponsor

RTX 3000 SUPER onderweg; RTX 4000 in oktober 2022?

Hardware nieuws, pc

De geruchtenmolen draait vandaag op volle toeren, want er zijn twee berichten omtrent de groene titaan, Nvidia. Zo duiden bekende lekker Greymon55 én YouTuber RedGamingTech aan dat we begin 2022 de lancering tegemoet gaan van SUPER-varianten in de RTX 3000-reeks. Die SUPER-versies zouden aangedreven worden door de nieuwe GA103-GPU, met name gericht op de mobiele markt, ofwel laptops. Het is nog onduidelijk of RTX 3000 SUPER naar de desktop zal komen.

Er zijn verder recentelijke geruchten geweest die een RTX 3090 SUPER aanduiden. Of dat een mobiele GPU wordt, is tevens onzeker. Die zou echter nog altijd gebruikmaken van de GA102-GPU, maar dan met meer CUDA-kernen (en eventueel RT en Tensor-kernen), alsmede algemene optimalisaties. Het oogt onwaarschijnlijk dat een RTX 3090 SUPER enkel voor de mobiele markt bestemd is, dus discrete videokaarten voor de desktop zijn dan zeker een optie.

Daarnaast deelt Greymon55 dat de opvolger van RTX 3000 en Ampere, vooralsnog bekend als Nvidia Lovelace, gepland zou staan voor oktober 2022. De twitteraar verklaart wel dat de releasedatum niet alleen in verwijzing is naar Nvidia, maar naar alle next-gen lanceringen. Dat houdt dus ook AMD RDNA 3 in, wat overeenkomstig is met de planning van AMD. Ondertussen staat Intel reeds gepland voor een lancering van Arc in het eerste kwartaal van 2022.

Het valt logischerwijs te bezien hoe bedrijven volgend jaar besluiten nieuwe hardware te lanceren. Zo duidt onder andere Nvidia-president Jensen Huang aan dat de chipsettekorten meest waarschijnlijk pas in 2023 verholpen worden. Of het zozeer verstandig is om ‘reeds’ nieuwe hardware te lanceren, valt te debatteren. Het valt mede te bezien wat de prestatiesprong kan en zal zijn vanuit zowel AMD als Nvidia. Daar komen we halverwege 2022 ongetwijfeld al meer over te weten.

Bron: VideoCardz

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid