Review: Scythe Kotetsu Mark II en Scythe Fuma Rev.B
Links: Scythe Kotetsu Mark II productpaginaScythe Fuma Rev.B productpagina = nog niet live
Scythe komt voor het einde van het jaar nog met twee nieuwe CPU-koelers: de Scythe Kotetsu Mark II en Fuma Rev.B. Scythe noemt het zelf een nieuwe revisie, aangezien beide CPU-koelers eerder op de markt kwamen. Vooral het finetunen van beide CPU-koelers, voor nog betere prestaties zijn onderdeel van het uitbrengen van deze nieuwe revisies. Ook voegt Scythe de ondersteuning toe voor het AM4 platform, zodat AMD Ryzen gebruikers ook aan de slag kunnen met deze nieuwe CPU-koelers.
Zowel de Kotetsu Mark II en Fuma Rev.B behouden veel van het originele ontwerp. Beide koelers richten zich op ‘bang for the buck’, oftewel veel prestaties voor een scherpe prijs. De Kotetsu Mark II bestaat uit één koeltoren, waar de Fuma Rev.B een stuk forser is dan de Kotetsu Mark II met twee koeltorens. Op het moment van schrijven kost de Kotetsu Mark II circa 35 euro, een prijs voor de Fuma Rev.B is vooralsnog onbekend. Ik vermoed dat de Fuma Rev.B ongeveer 45 tot 50 euro gaat kosten.
Een overzicht van de Scythe Kotetsu Mark II specificaties:
Met een totaalgewicht van 645 gram is de Kotetsu Mark II het lichtgewicht van beide CPU-koelers. Het blok zelf heeft de volgend afmetingen: 130mm L x 83mm B x 154mm H. Met een hoogte van 154mm past deze CPU-koeler doorgaans in veel ATX-behuizingen, waar de maximale hoogte veelal tussen de 180 - 190mm ligt. Er is ondersteuning voor de meeste moderne sockets, waaronder ook socket 2011/66, 115x en niet te vergeten: AM4.
Scythe levert een Kaze Flex 120mm PWM fan mee, met een snelheid van 300 tot maximaal 1200RPM. Het maximale toerental ligt relatief laag in vergelijking met eerdere geteste CPU-koeler, waar het aantal rotaties gemiddeld tussen de 800 tot 2000RPM ligt. Het blok bestaat uit aluminium koelvinnen, met vier vernikkelde koperen heatpipes, tevens is de baseplate vervaardigd uit koper.
Een overzicht van de Scythe Fuma Rev.B specificaties:De Scythe Fuma Rev.B is een tikkeltje zwaarder met 920 gram, dit is overigens met beide fans geïnstalleerd. Zoals eerder vermeldt bestaat het blok uit twee koeltoren, beter bekend als een dual tower ontwerp, het blok heeft de volgende afmetingen: 137mm L x 130mm B x 149mm H. Dit blok moet het vooral hebben van het dubbele koeltoren ontwerp, waardoor de koeler een stuk forser is in breedte. Vergelijken we dit blok met de Kotetsu Mark II, dan is deze precies 1mm minder hoog.
Scythe levert twee 120mm fans mee, met een minimale snelheid van 300 tot maximaal 1400RPM. De snelheid van de fans liggen hier op maximale snelheid net wat hoger dan bij de Kotetsu Mark II. Het blok bestaat eveneens uit aluminium, met daarin 6 vernikkelde koperen heatpipes vanaf de koperen baseplate. De Fuma Rev.B heeft net als de Kotetsu II ondersteuning voor de nieuwere (en oudere) sockets.
Beide komen in een redelijk eenvoudige verpakking, waarin beide CPU-koelers gewoon netjes beschermd zijn. Geen extra toeters en bellen, wat aansluit bij de positionering van deze producten. In de verpakking komen we een kartonnendoosje met accessoires.
Een instructieboekje, een backplate voor het Intel platform, twee varianten van metalen brackets voor het Intel en AMD platform en diverse schroefjes. De koelpasta zit niet in een spuitje, maar wordt meegeleverd in een zakje, wat natuurlijk minder vriendelijk is om dit een langere tijd te bewaren. Voor installatie met een AMD platform kun je de bestaande retention plate gebruiken van het moederbord.
De Kotetsu Mark II bestaat uit één koeltoren, hierdoor oogt de CPU-koeler vrij traditioneel, het typische beeld van een koelblok. Bovenop vinden we een Scythe logo. Het ontwerp met de vernikkelde heatpipes oogt netjes. Bouwkwaliteit is daarom voor deze prijs zeker niet slecht. De Kotetsu Mark II qua originaliteit dan wel geen blikvanger zijn, de onderdelen die aanwezig zijn, worden netjes uitgevoerd. De Kotetsu Mark II is grofweg 6 euro duurder dan de eerder geteste Gelid Solutions Tranquillo Rev.4. De kwaliteit van het blok en vernikkelde heatpipes maken de Kotetsu Mark II net wat aangenamer.
De installatiebracket met schroefjes is standaard vanuit de fabriek bevestigd op het blok. Je hoeft dus niet tijdens installatie moeilijk te doen om deze te laten uitlijnen. De meegeleverde Kaze Flex 120mm fan is op het gebied van afwerking net wat chiquer geworden. Op de hoekjes is er rubberen demping aangebracht, een zwarte sleeve om de kabel, het oogt netjes in combinatie met de het koelblok, dadelijk zichtbaar tijdens het monteren.
We houden de Kotetsu Mark II even voor wat het is, en gaan door met de Fuma Rev.B. Een flink verschil is direct zichtbaar, hoewel ik aardig ingetogen ben gebleven met het aantal foto’s van de Kotetsu Mark II. Ook hier heb ik precies dezelfde beleving als het om verpakking gaat: voldoende om de CPU-koeler te beschermen. In de verpakking komen we net als bij de Kotetsu Mark II een kartonnendoosje tegen met accessoires.
Bij de Fuma Rev.B krijgen we een y-splitter om twee 4-pin fans naar één 4-pin aansluiting te brengen. De meegeleverde koelpasta is hier wel netjes verwerkt in een spuitje. We zien vergelijkbare accessoires als bij de Kotetsu Mark II, echter is de installatiebracket (het metalen plaatje met twee schroefjes) bij deze CPU-koeler los geleverd. Door het dubbele koeltoren ontwerp is het fijne om deze volledig los te kunnen halen, het blok is door zijn forse formaat gewoon wat minder praktisch.
Standaard komen we twee 120mm fans tegen op de blok. Wil je volledig losgaan? Scythe levert nog twee extra fan brackets mee voor het plaatsen van een derde fan, power house! De twee fans bij de Fuma Rev.B ogen netjes, maar zijn net wat minder chique dan op de Kotetsu II met rubberen hoekjes.
Het blok zelf doet denken aan nog een vrij recente ontmoeting met de Gelid Solutions Phantom Black, toevallig ook een koelblok met een dual tower ontwerp. Naar verwachting zal deze Fuma Rev.B net wat goedkoper zijn dan de Phantom Black, naar schatting 5 tot 10 euro. De prestaties van de Fuma Rev.B zullen het er dus vooral om doen, aangezien de Phantom Black, de naam doet wellicht al vermoeden, volledig zwart vernikkeld is. Hoogstwaarschijnlijk zal dit voor veel mensen wat praktischer zijn om te combineren met een build.
De Fuma Rev.B is vrij breed, maar valt weer alles mee in hoogte. De 149mm is wat mij betreft erg acceptabel. De aluminium koelvinnen wisselen elkaar mooi af in het koeloppervlak. De zes vernikkelde koperen heatpipes komen netjes terug op de bovenzijde van beide koeltorens. Wel is de afwerking van deze heatpipes hier wat minder verzorgd, iets wat we vaker zien. Geen drama, wel een puntje van aandacht.
De vernikkelde baseplate van koper is glad als een spiegel. Het oppervlakte is erg degelijk, netjes afgewerkt en geoptimaliseerd voor een goede warmteoverdracht vanaf de processor. De heatpipes zijn rondom de baseplate gesoldeerd aangebracht. We gaan lekker door naar het monteren, het hoofdstuk waar je meer meekrijgt van beide CPU-koelers op een moederbord.
Wederom beginnen we met de Kotetsu Mark II. Installaties van beide CPU-koelers hebben veel overeenkomsten, iets wat je zometeen goed kan terugzien op de beelden. Voor de installatie is de standaard AM4 backplate, oftewel de AMD AM4 bracket dat standaard op de Asus ROG Crosshair VI Hero zit. De zwart- rubberachtige afstandbusjes plaats je vervolgens over de schroefgaten van de retention plate, waarna je deze aandraait met de vier meegeleverde lange schroeven. Niet te vergeten zijn de AMD brackets (metalen plaatjes), die je voor de schroef nog moet meenemen tijdens het monteren. Je creëert op deze manier de basis om de Kotetsu Mark II dadelijk vast te draaien.
Beide brackets zitten op hun plaats, nu rust ons nog een dotje koelpasta, waarna we de Kotetsu Mark II op de processor kunnen plaatsen. Het mechanische om de CPU-koeler aan te draaien zit al vooraf gemonteerd op de CPU-koeler. Je hoeft dus niet lastig te doen met uitlijnen. Nu is het enkel nog de twee schroeven gelijkmatig aandraaien, ook om de koelpasta gelijkmatig te laten spreiden. De springveertjes zorgen ervoor dat dit gelijkmatig gaat, en geven ook aan wanneer de schroef vast zit. Doordraaien heeft dan geen enkel nut. Nu we klaar zijn kunnen we de 120mm fan plaatsen met bijhorende fan clips.
Het eindresultaat mag er zeker zijn!
Door met het monteren van de Fuma Rev.B. Je zou zeggen dat deze CPU-koeler minder praktisch te monteren is, eigenlijk valt dit in de praktijk best wel mee. Oké, de koeler is wat breder en daardoor onhandiger, maar alles bewijst uiteindelijk dat het monteren aangenaam verloopt. We krijgen hier met dezelfde methode te maken als bij de Kotetsu Mark II. We gebruik de standaard retention plate van het moederbord, monteren hierop de afstandbusjes met AMD brackets door middel van de langere schroeven, zodat de basis ontstaat voor het aandraaien van de Fuma Rev.B. In mij geval heb ik het dit keer andersom gedaan, eerst testen, daarna demonteren. Voor de fotoreeks maakt dit niet zoveel uit.
Nu is het enkel nog aandraaien en klaar is Kees! Ook hier monteer je de fans achteraf, zodat je de schroeven kunt aandraaien. Tijdens het demonteren zien we een nette spreiding van de koelpasta. #feelsgood
Hieronder een overzicht van de Test Bench met de aanwezige hardware.
Belangrijk is om te vermelden dat de prestaties kunnen verschillen in de praktijk. Denk hierbij aan variabelen als de kamertemperatuur, luchtverplaatsing (airflow) in je systeem, de gebruikte chip- processor en de instellingen als het om voltages gaat. Het resultaat kan ook per moederbord verschillen als je gebruik maakt van het automatisch overklokken van je systeem. Ieder moederbord pakt zijn pre-set voltages vanuit de BIOS, wat een groot verschil kan maken. De testen zijn zo zorgvuldig mogelijk afgenomen in een ruimte van 17 - 18 graden Celsius. De testen zijn zo praktisch mogelijk ingericht met de beschikbare middelen. Er is geen sprake van extra luchtverplaatsing door andere fans, het systeem bevindt zich in een open ruimte op de test bench.
Standaard maak ik gebruik van de MasterGel Pro koelpasta van Cooler Master. De load testen worden uitgevoerd met Prime95 op de instelling small fft’s. Ik probeer zoveel mogelijk continuïteit te houden tijdens het testen, de manier van koelpasta aanbrengen en meerdere CPU-koelers achter elkaar te testen, wanneer ik er meerdere tot mijn beschikking heb. Standaard draai ik alle koelers op PWM, als er in de tabel staat aangegeven ‘MAX RPM’ wil dit zeggen dat de ventilator op zijn maximale snelheid draait. In de bijhorende alinea’s is vermeldt om welke snelheid dit gaat.
Spanning en sensatie… de resultaten! Naast de looks van je CPU-koeler, de RGB-kleurtjes, de misschien wel praktische wijze van monteren zijn de resultaten veelal bepalend. Nu zijn er genoeg CPU-koelers die zich focussen op meerdere elementen, zoals het inleveren op prestaties voor een mooier design. Bij de Scythe Kotetsu Mark II en Scythe Fuma Rev.B zijn prestaties aan de orde. Beide CPU-koelers zien er gewoon degelijk uit in afwerking, echter hebben we wel mooiere CPU-koelers op deze test bench gehad. Scythe is natuurlijk altijd al aanwezig geweest in de prijs/prestatie markt, wederom zien we beide CPU-koelers goed terugkomen op deze AM4 (Ryzen 1700X) test bench. Met de stock resultaten (idle in Windows) zetten beide CPU-koelers nette prestaties neer. De Fuma Rev.B neemt een positie aan tussen de betere en duurdere CPU-koelers. Waar de Kotetsu Mark II nog net wat beter doet voor de 35 euro. Deze zit gemiddeld tussen CPU-koelers van rond 50 tot 60 euro.
Zoals ik in iedere CPU-koeler herhaal: de load resultaten zijn de resultaten die er om doen. De Fuma Rev.B zien we in beide tabellen (stock/4GHz 1700X) terugkomen als een koel kampioen. De Fuma Rev.B zal gemiddeld tussen de 45 - 50 euro gaan kosten. In deze review zit deze CPU-koeler tussen de Antec Mercury 240 AIO (95 euro) en de be quiet! Silent Loop 280mm van (147 euro). Een CPU-koeler dat dik 50 procent minder kost dan de Antec Mercury 240, met betere prestaties, is gewoon ongelofelijk goed. De Fuma Rev.B laat hier echt zijn potentie zien, wel is de koeler minder stil dan beide AIO-sets, iets om rekening mee te houden.
Ook de Kotetsu Mark II voor een prijskaartje van circa 35 euro hobbelt netjes mee. In de stock load resultaten is deze CPU-koeler erg competitief. Ook hier bevindt deze CPU-koeler zich tussen overige CPU-koelers van circa 50 tot 60/70 euro. Zelf de vrij forse be quiet! Dark Rock Pro 3 is de Kotetsu Mark II voor. Wanneer we de 1700X op 4GHz overklokken, moet de Kotetsu Mark II het toch wat afleggen. Vooralsnog blijft het de best presterende CPU-koeler in de prijs range van 30 - 40 euro. Echter zien we dat de forsere koeloplossingen het uiteindelijk winnen met een forse overklok.
Wanneer de fans op maximale RPM staan, bij de Kotetsu Mark II 1200RPM en de Fuma Rev.B 1400RPM, zien we nog wat graden Celsius verschil bij de 1700X stock onder load. Op 4GHz blijven de resultaten grotendeels gelijk, aangezien de fans via PWM al draaien op de maximale snelheid om de 1700X te verkoelen.
De Scythe Kotetsu Mark II en Fuma Rev.B, de één is wat compacter, de ander wat forser, maar hoe zijn de prestaties van deze CPU-koelers? Je leest het in deze eindconclusie.
Voor beide CPU-koelers geldt dat de afwerking meer dan voldoende is. Het bijhorende ontwerp en montage is iets wat vooral op AM4 erg eenvoudig is, op het Intel platform zul je net wat meer werk moeten verrichtten met de meegeleverde backplate. Zowel de Kotetsu Mark II en Fuma Rev.B zijn degelijk, maar doen niks nieuw als het om ontwerp gaat. Het ontwerp, design, de vormgeving, hoe je het ook wilt noemen is vrij basic, noem het basic-degelijk! Je ziet dat de focus vooral naar de prestaties neigt te gaan bij Scythe.
Prestaties here we are! De Kotetsu Mark II presteert fenomenaal. In zijn prijsklasse van circa 35 euro op het moment van schrijven, is er nog geen CPU-koeler geweest dat beter presteert in de prijsklasse van 30 tot 40 euro. De Kotetsu Mark II maakt het zelfs zo gek, dat de CPU-koeler in veel gevallen CPU-koelers van 50 tot 60 euro voorbij gaat. Met de Kaze Flex 120mm fan is de Kotetsu Mark II vrijwel niet aanwezig, zelfs op een open test bench is de geluidsproductie erg laag. Zodra we overklokken naar 4GHz, op het 8-koppige Ryzen 1700X monster, krijgt de Kotetsu Mark II een kleine terugval. Hier zien we dat forsere CPU-koelers, met een grote oppervlakte, meer heatpipes de resultaten in de tabellen domineren. Voor de prijs van circa 35 euro mag je gewoon niet klagen, wie klaagt krijgt slaag! Of zoiets…!
De Fuma Rev.B is de forsere broer on steroids. Deze steroïden bevallen de Fuma Rev.B maar al te goed, volledige koel dominantie! De Fuma Rev.B waant zijn weg tussen de duurdere AIO-sets, met een prijsverwachting van circa 45 - 50 euro, zijn prestaties van deze CPU-koeler buitengewoon. Zo presteert de Fuma Rev.B beter dan de 95 euro kostende Antec Mercury 240 AIO-set. En gaat deze netjes richting de be quiet! Silent Loop 280mm van 147 euro. Veel prestaties voor je geld kan ik hier alleen maar concluderen. De Fuma Rev.B doet het een klein beetje luidruchtiger dan deze AIO-sets, maar blijft in veel gevallen voor ‘real life scenarios’ stil.
Met een flinke lijst aan compatibiliteit voor diverse sockets, een degelijke bouw en vooral goede prestaties, kan ik je beide CPU-koelers met een gerust hart adviseren. De Kotetsu Mark II heeft het wat lastiger bij de high-end CPU-koelers met een flinke overklok, waardoor je al sneller moet uitwijken naar een forsere CPU-koeler met een groter oppervlak en meer heatpipes. Toch zal de Kotetsu Mark II doorgaans voor de Coffee Lake generatie en Ryzen 1500/1600 series meer dan voldoende zijn. Waar de Fuma Rev.B meer richting de achtkoppige CPU’s gaat van de Intel en AMD platformen. Eén ding is zeker: in het prijssegment van beide CPU-koelers, zal de competitie het zwaar krijgen om soortgelijke resultaten te leveren.