Review: Scythe Mugen 5 Black Edition
Links; Navigatie;De Scythe Mugen 5 heeft al een aantal keer eerder op ons programma gestaan als het om geschreven reviews gaat. Toch weet de fabrikant na meerderde uitingen van deze CPU-koeler nogmaals een nieuwe smaak op de markt te brengen: volledig in het zwart, ofwel de Scythe Mugen 5 Black Edition.
Sla onze database er maar op na; zo kom je een Scythe Mugen 5 ARGB Plus-versie tegen, een RGB-versie en een TUF-versie. Weet de Black Edition ons te verassen? En mag het zo zijn dat dit de laatste stuiptrekking is van het merk, alvorens men de Mugen 6 introduceert? Dat ondervind je in deze review. Op het moment van schrijven kost de Scythe Mugen 5 Black Edition circa € 62,95.
Een overzicht van de specificaties:
Als het om vormfactor gaat, blijft de Black Edition gelijk aan het basismodel, de Mugen 5 Rev. B. Belangrijke verandering is dat de Black Edition de fan van de Mugen 5 ARGB Plus-versie leent, maar dan wel zonder RGB-verlichting. Het betreft hier ook een Kaze Flex 120 PWM-fan met een maximale snelheid van 1500 RPM. Het originele model van deze CPU-koeler is de Mugen Rev. B die opliep tot maximaal 1200 RPM.
Een belangrijke opmerking: het poedercoaten van een CPU-koeler kan een negatieve invloed hebben op de prestaties. Dat is een belangrijk element dat we tijdens deze review zullen behandelen. Overigens hoeft een poedercoating dat effect zeker niet altijd te hebben, dus de verwachting bij een dergelijke koeler hoeft niet direct aangepast te zijn.
Als het om thema gaat, zit het wel snor met de Scythe Mugen 5 Black Edition - hier ontvangt Scythe mijn complimenten. De verpakking tezamen met inhoud was nog niet eerder van dit niveau bij Scythe. De accessoires, montagematerialen en zelfs de bijhorende schroevendraaier krijgt een behandeling in het zwart. Gewoon netjes.
Volledig in het zwart afgewerkt; dat wordt meteen duidelijk. Scythe raakt iedere hoek en rand van de Mugen 5 CPU-koeler met de coating. Het ontwerp kennen we natuurlijk al van eerdere versies van deze CPU-koeler: opgebouwd uit één koellichaam samen met zes heatpipes. De baseplate van de CPU-koeler, die contact maakt met de processor, is vernikkeld. Bovenop de koeltoren is het Scythe-logo subtiel zichtbaar afgewerkt in zilver en dat geeft een luxe uitstraling.
De meegeleverde Kaze Flex 120 PWM-fan kent ook geen verdere kleuraccenten - los van de sticker met de witte seizen. Ook hier is er oog voor detail met een sleeve rondom de kabel en een in zwart afgewerkte 4-pins-aansluiting.
Concluderend over deze showcase: de Scythe Mugen 5 Black Edition is sexy. Een duidelijk bewijs dat RGB of ARGB-verlichting niet altijd nodig is om iets aantrekkelijker te maken. Wat mij betreft is dit de mooiste Mugen tot op heden.
Het H.P.M.S. III-montagesysteem van Scythe maakt monteren een fluitje van een cent. De Scythe Mugen 5 Black Edition maakt gebruik van de standaard meegeleverde backplate van het AM4-moederbord.
Het proces is als volgt: de standaard AM4-brackets demonteren en de backplate op zijn plaatsen houden, vervolgens plaats je de afstandsbusjes, breng je de schroeven aan, lijn je de metalen brackets uit en klaar is Kees. Ik kan Scythe hier complimenteren voor een eenvoudig montagesysteem.
Het eindresultaat samen met een moederbord met een zwart PCB is om van te genieten. Esthetisch is de Scythe Mugen 5 Black Edition van hoog niveau.
Hieronder een overzicht van de test bench met de aanwezige hardware.
Belangrijk is om te vermelden dat de prestaties kunnen verschillen in de praktijk. Denk hierbij aan variabelen als de kamertemperatuur, luchtverplaatsing (airflow) in je systeem, de gebruikte chip/processor en de instellingen als het om voltages gaat. Het resultaat kan ook per moederbord verschillen als je gebruik maakt van het automatisch overklokken van je systeem. Ieder moederbord pakt zijn pre-set voltages vanuit de BIOS, wat een groot verschil kan maken. De testen zijn zo zorgvuldig mogelijk afgenomen in een ruimte van 17 - 18 graden Celsius. De testen zijn zo praktisch mogelijk ingericht met de beschikbare middelen. Er is geen sprake van extra luchtverplaatsing door andere fans, het systeem bevindt zich in een open ruimte op de test bench.
Standaard maak ik gebruik van de MasterGel Pro-koelpasta van Cooler Master. De load-testen zijn anno 2020 - 2021 aangepast. Voorheen maakte ik gebruik van Prime95 met small fft’s. Prime95 geeft een goede indicatie van de “maximale warmteproductie" van een processor, maar dit is niet altijd realistisch in de praktijk. Met zwaardere applicaties en/of tijdens het gamen bereikt de processor zelden de temperatuur die je ziet tijdens een Prime95-stresstest. Voor nu gaat Prime95 met pensioen en maakt deze plaats voor Blender met de Classroom-benchmark. Deze benchmark is wat mij betreft een realistischer uitgangspunt om de praktijk te kunnen nabootsen.
De oude lijst van eerder geteste CPU-koelers samen met de AMD Ryzen 7 1700X test bench vind je hieronder. Ik zet het avontuur voort met een AMD Ryzen 7 3800XT op basis van de Zen 2-architectuur. De XT-uitingen persen nog nét wat meer prestaties eruit dan de X-serie van AMD. Wel is het zo dat de XT-serie bekend staat om hogere temperaturen. Vooraf aan de benchmark resultaten vind je hieronder ook nog de AMD Ryzen 7 3800XT-test bench anno 2020/2021.
AMD Ryzen 7 1700X test bench resultaten (2017 - 2020)
Idle presteert de Black Edition doorgaans zonder overklok met de AMD Ryzen 7 3800XT goed. Wel is er een uitschieter te zien onder een overklok op 4,5 GHz. Voor idle-resultaten mogen deze resultaten beschouwd worden als voldoende tot goed.
Onder load met de Blender Classroom-benchmark maakt de Mugen 5 Black Edition een uitschieter. Met de AMD Ryzen 7 3800XT op stock-instellingen is 77 graden Celsius aan de hoge kant. Hier gaat de CPU-koeler gelijk op met de Deepcool AS500, een kleinere CPU-koeler die vanuit zijn specificaties minder zou moeten presteren dan de Scythe Mugen 5 in al zijn glorie.
Onder 4,5 GHz (load) zien we ook een flinke verschuiving. De Black Edition scoort met 84 graden Celsius aan de hoge kant. Doorgaans presteert de Mugen 5 circa 8 - 10 procent slechter door de coating, dit gebaseerd op gegevens uit onze database van eerdere Mugen 5-reviews. In deze review presteert de Mugen 5 Black Edition voor wat het zou moeten leveren toch echt ondermaats. Met 43 dB(A) is de geluidsproductie acceptabel en is deze nét wat luider dan de Deepcool AS500.
De Black Edition is esthetisch een zeer deftige versie van de Scythe Mugen 5. Weet Scythe te overtuigen op alle fronten? Je leest het in deze eindconclusie.
Om direct met de deur in huis te vallen: het is voor een legendarische Scythe-koeler van een koude kermis thuiskomen. De Black Edition presteert doorgaans slechter dan eerdere modellen. Hoewel deze testresultaten zich eerder afspeelden op onze oude test bench, komt de Black Edition zeer matig mee als het om koelprestaties gaat. Daaruit valt te concluderen dat de eerder geteste modellen beter presteren. Dit zijn dan ook de modellen zonder coating (poedercoating/dipcoating).
Kijk ik naar de volledige linie op onze huidige test bench, dan is het gewoon matig te noemen. Wel ben ik van mening dat de uitstraling in volledig zwart de ogen doet strelen. Overtuigend genoeg om te kiezen voor deze CPU-koeler? Nee, dat zeker niet. Dan zijn de ARGB Plus, RGB-editie, TUF-versie en de Rev. B (reguliere versie) duidelijk de betere keuze. Waarbij de Rev. B ook nog eens een flink stuk goedkoper is.
Daarmee houd ik deze eindconclusie bescheiden in formaat. De Black Edition is vanaf het doosje, naar de schroevendraaier en het eenvoudige montagesysteem een genot. Ook hier weet Scythe het zwarte kleurenschema maar al te goed te benadrukken. Zodra de CPU-koeler plaats neemt op de processor, is het verschil met eerdere uitingen dag en nacht. Dit zegt voldoende om een andere uiting van de Mugen 5 te overwegen.