Sponsor

Review: SilverStone Hydrogon D120 ARGB

Processorkoeler (CPU-koeler)

80%
Breed inzetbaar en betaalbaar

In het kort

De SilverStone Hdyrogen D120 ARGB is een deftige CPU-koeler voor het geld. Met twee koeltorens en nog eens twee ARGB-fans is het SilverStone gelukt om een aantrekkelijk ARGB-aangedreven CPU-koeler te realiseren. Prestaties voldoen onder een ietwat hogere geluidsproductie.

  • Eindoordeel

Review: SilverStone Hydrogon D120 ARGB

Links; Navigatie;

Inleiding

De SilverStone Hydrogon D120 ARGB is een CPU-koeler met twee koeltorens. Bij het lezen van de naam zou je verwachten dat het hier om een waterkoeler (AIO) gaat, gezien het feit dat ‘Hydrogon’ een zeemonster is en ‘hydrogen’ natuurlijk het Engelse woord voor waterstof betreft. Toch is hier gewoon sprake van een luchtkoeler.

Standaard levert de fabrikant twee 120mm-ARGB-fans mee met een maximale snelheid van 1850 RPM. In de basis heeft de CPU-koeler zes koperen heatpipes, die op hun beurt een vernikkelde afwerking hebben. Het is lang geleden dat we iets van SilverStone in handen hadden binnen de redactie, dus ook wij zijn benieuwd naar de resultaten van deze CPU-koeler. Op het moment van schrijven kost de SilverStone Hydrogon D120 ARGB circa € 49,99.

Specificaties

Een overzicht van de specificaties:

Totaal heeft de Hydrogon D120 ARGB zes heatpipes, samen met twee koeltorens die respectievelijk 44 en 39 aluminium koelvinnen hebben. De afmetingen zijn als volgt: 125 x 112 x 153 mm (LxBxH). Met een inbouwhoogte van 153 mm is de Hydrogon D120 ARGB relatief laag, iets wat goed samengaat met kleinere behuizingen. Totaal weegt de koeler 885 gram inclusief de twee meegeleverde ARGB-fans.

De zes heatpipes zijn subtiel gebogen onderaan de CPU-baseplate, het punt waar de CPU-koeler contact maakt met de processor. Dit noemt men ook wel een ‘offset-ontwerp’ om hoog-profiel-werkgeheugen de ruimte te geven, ofwel voor de compatibiliteit.

De twee meegeleverde 120mm-ARGB-fans hebben dus een maximale snelheid van 1850 RPM. De minimale snelheid is 0 RPM, ofwel volledig uit. Sommige moederborden bieden ondersteuning voor een idle-werking van de fans, vergelijkbaar aan dat van videokaarten. Hoewel het niet op ieder moederbord zit, is het veelal aanwezig op nieuwere moederborden uit de Z590 en X570-reeks aan moederborden. Het is dus mogelijk om volledig tot stilstand te komen met de fans, mits de temperatuur dit toelaat. Ook is het afhankelijk van de PMW-instellingen van het moederbord. Ook is het hier mogelijk om dit handmatig te besturen.

Showcase

De Hydrogon D120 ARGB komt in een nette verpakking zonder al te veel poespas. Met de ARGB-verlichting is aansturing uit de software met de volgende moederbordfabrikanten mogelijk: ASRock, ASUS, MSI, Gigabyte en Biostar. Verpakkingsinhoud bestaat uit een handleiding, montageonderdelen voor het Intel en AMD-platform, een tube koelpasta en een schroevendraaier.

Zoals eerder besproken is de Hydrogon D120 ARGB opgebouwd uit twee koeltorens. Daarvan heeft er één dus vijf koelvinnen meer, iets wat met een zijaanzicht goed te onderscheiden is. Op de bovenste koelvinnen (topvinnen) is het SilverStone logo gestanst op het aluminium. De aluminium koelvinnen zijn relatief dun, iets wat van belang is om de hoogte van deze CPU-koeler te realiseren. Met dikkere koelvinnen had de CPU-koeler al snel wat hoger geweest, om de ruimte tussen de koelvinnen voor airflow te garanderen.

Het asymmetrische staat garant als zogeheten offset-ontwerp om maximale ondersteuning te bieden voor hoog-profiel-werkgeheugen. De twee ARGB-fans hebben ieder negen fan-bladen met een ‘frosted’ c.q. bevroren effect voor betere spreiding van de ARGB-verlichting.

De aluminium koelvinnen zijn best scherp, iets om rekening mee te houden. De twee ARGB-fans zijn aan elkaar te koppelen voor zowel fan-werking als ARGB-verlichting. Er zijn namelijk zowel mannelijke als vrouwelijke 4-pins-aansluitingen (PWM) en 3-pins-aansluitingen (ARGB) op.

Montage van de Hydrogon D120 ARGB is eenvoudig op het AMD-platform. Deze neemt plaats op de AM4 test bench i.c.m. een AMD Ryzen 7 3800XT. Je kan gebruik maken van de standaard AM4-backplate (achterplaat) van je moederbord. Het montageproces bestaat uit het plaatsen van een viertal afstandsbusjes, waarna je deze opsluit tussen een viertal duimschroeven met schroefdraadverbinding.

Dit is de basis voor plaatsing van de metalenplaatjes rondom de socket. De Hydrogon D120 ARGB heeft voorgeïnstalleerde schroeven om deze op de metalenplaatjes te monteren. De metalen plaatjes (montageplaten) worden op hun plaats gehouden door een viertal verlaagde duimschroeven; deze kan je nog een slag nageven met een schroevendraaier.

Nu is het enkel nog een dotje koelpasta, waarna je de CPU-koeler op zijn plaats vastschroeft. Bij de eerste keer monteren moest ik de montageplaten nog een klein beetje schuiven ter uitlijning met de voorgeïnstalleerde schroeven op de CPU-koeler. Ik zou dit vooraf aan het aanbrengen van koelpasta eerst controleren. Op de onderstaande foto is het asymmetrische ontwerp, ofwel het offset-ontwerp goed zichtbaar. Er is ruimte voor een tweede fan zonder dat deze belemmering oplevert voor het werkgeheugen.

Afsluitend met de SilverStone Hydrogen D120 ARGB in ARGB-actie. Voor een huidige verkoopprijs van circa € 49,99 oogt het veelbelovend. Qua afwerking voldoet het, waarbij er ook nog eens twee ARGB-fans op de CPU-koeler zitten. Natuurlijk zijn de resultaten bepalend voor het eindoordeel van deze CPU-koeler.

Hieronder een overzicht van de test bench met de aanwezige hardware.

Belangrijk is om te vermelden dat de prestaties kunnen verschillen in de praktijk. Denk hierbij aan variabelen als de kamertemperatuur, luchtverplaatsing (airflow) in je systeem, de gebruikte chip/processor en de instellingen als het om voltages gaat. Het resultaat kan ook per moederbord verschillen als je gebruik maakt van het automatisch overklokken van je systeem. Ieder moederbord pakt zijn pre-set voltages vanuit de BIOS, wat een groot verschil kan maken. De testen zijn zo zorgvuldig mogelijk afgenomen in een ruimte van 17 – 18 graden Celsius. De testen zijn zo praktisch mogelijk ingericht met de beschikbare middelen. Er is geen sprake van extra luchtverplaatsing door andere fans, het systeem bevindt zich in een open ruimte op de test bench.

Standaard maak ik gebruik van de MasterGel Pro-koelpasta van Cooler Master. De load-testen zijn anno 2020 – 2021 aangepast. Voorheen maakte ik gebruik van Prime95 met small fft’s. Prime95 geeft een goede indicatie van de “maximale warmteproductie” van een processor, maar dit is niet altijd realistisch in de praktijk. Met zwaardere applicaties en/of tijdens het gamen bereikt de processor zelden de temperatuur die je ziet tijdens een Prime95-stresstest. Voor nu gaat Prime95 met pensioen en maakt deze plaats voor Blender met de Classroom-benchmark. Deze benchmark is wat mij betreft een realistischer uitgangspunt om de praktijk te kunnen nabootsen.

De oude lijst van eerder geteste CPU-koelers samen met de AMD Ryzen 7 1700X test bench vind je hieronder. Ik zet het avontuur voort met een AMD Ryzen 7 3800XT op basis van de Zen 2-architectuur. De XT-uitingen persen nog nét wat meer prestaties eruit dan de X-serie van AMD. Wel is het zo dat de XT-serie bekend staat om hogere temperaturen. Vooraf aan de benchmark resultaten vind je hieronder ook nog de AMD Ryzen 7 3800XT-test bench anno 2020/2021.

AMD Ryzen 7 1700X test bench resultaten (2017 – 2020)

Met de idle-resultaten komt de SilverStone Hydrogen D120 ARGB goed mee. Deze schuift aan bij de overige CPU-luchtkoelers, waar de AIO’s ronder deze temperatuur altijd nét wat koeler zijn. Met de overklok van 4,5 GHz op de AMD Ryzen 7 3800XT zet de CPU-koeler een vergelijkbaar resultaat neer als de recent geteste Scythe Mugen 5 Black Edition. Laatstgenoemde is een CPU-koeler waar we verhoudingsgewijs minder tevreden over waren; dit vooral gebaseerd op betere prestaties van de reguliere Scythe Mugen 5-uitingen. Voor de Hydrogen D120 ARGB oogt het rond dit prijspunt goed. Uiteraard zijn de load-resultaten belangrijker.

Met de AMD Ryzen 7 3800XT stock volgt de Hydrogen D120 ARGB de Scythe Mugen 5 Black Edition en de Deepcool AS500. Waar de Deepcool AS500 als enkele én smalle vormfactor CPU-koeler ons destijds wist te verrassen. Ook hier blijkt maar weer dat formaat niet altijd bepalend is, want het is de samenhang tussen materialen, ontwerp en fan(s) die bepalend is voor het succes.

Onder load met de AMD Ryzen 7 3800XT is er een kleine verschuiving. De Hydrogen D120 ARGB presteert nipt beter dan de Mugen 5 Black Edition met 1 graden Celsius. Het gat tussen de eerder genoemde AS500 is gemiddeld 2 graden Celsius. Voor een prijs van circa € 49,99 is de Hydrogen D120 ARGB op het moment van schrijven de goedkoopste CPU-koeler opgenomen in deze testresultaten.

Qua geluidsproductie loopt de Hydrogen D120 ARGB steviger uit. Met 48,5 dB(A) gemeten onder load is de CPU-koeler best aanwezig. We testen met een open test bench, waardoor het geluid nog beter hoorbaar is, in een gesloten situatie zal dit deels gedempt worden door een behuizing, uiteraard sterk afhankelijk van het typen behuizing.

Met een concurrerende prijs brengt SilverStone de Hydrogen D120 ARGB op de markt. Een CPU-koeler die relatief laag is met 153 mm hoogte, maar toch voorziet in twee koeltorens tezamen met twee ARGB-fans voor nét wat minder dan 50 euro. Hoe ik dat ervaren heb, lees je in deze eindconclusie.

Eerste indruk van de Hydrogen D120 ARGB voldoet. Het ontwerp oogt redelijk, maar is in zeker zin zeker niet vernieuwend. Voor de prijs vind ik een ontwerp met twee koeltorens (een dubbel-tower-ontwerp) deftig. Kijkende naar de inbouwhoogte van 153 mm maakt het de CPU-koeler ook nog eens interessant voor kleinere builds.

Belangrijke feature is het tweetal ARGB-fans op deze CPU-koeler. Voor de prijs is dit redelijk exceptioneel. De fans ogen dankzij de semitransparante fan-bladen kleurvol. Wie goed observeert, kan de posities van de negen LEDs vanuit het midden bij de motor zien, kortom, het zijn mooi fans, maar ook weer te onderscheiden van de duurdere RGB/ARGB-fans. Voor het geld hoor je mij hier overigens niet over klagen; het is wat mij betreft een mooie positie voor SilverStone.

Prestaties zijn voldoende voor het geld. De CPU-koeler presteert vrijwel gelijk aan de recent geteste Scythe Mugen 5 Black Edition. Hoewel ik niet écht enthousiast was over de resultaten van de Mugen 5 Black Edition, is het voor de Hydrogen D120 ARGB geen minpunt. In dit prijspunt met de toevoeging van ARGB-verlichting met een asymmetrisch (offset-ontwerp) oogt het plaatje gewoon compleet.

Om deze prestaties te bieden, is de Hydrogen D120 ARGB doorgaans wel wat luider dan eerder genoemde CPU-koelers, dus iets om rekening mee te houden. De Hydrogen D120 ARGB weet prima een moderne processor te temmen voor het geld met ARGB-kleur. Voor onder de 50 euro vind ik het een prima deal. Bijkomend voordeel is de relatief lage inbouwhoogte van 153 mm, wat de CPU-koeler breed inzetbaar maakt. Wat mij betreft weet SilverStone in het verzadigde landschap aan CPU-koelers een deftige CPU-koeler te plaatsen voor het geld.

TechGaming Award

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid