Review: Sitecom WLR-9000 & WLR-9500

Router

70%
Nette routers.

In het kort

De WLR-9500 is is een moderne router in een authentiek jasje. Features zoals beamforming, dual-band en MU-MIMO behoren tot het totaalplaatje. De router levert solide prestaties en een betrouwbare uptime. De meegeleverde software en app zijn visueel en technisch wel wat verouderd, deze mogen wat mij betreft wel met pensioen.

  • Eindoordeel

+ Verzorgd uiterlijk 'authentiek'
+ Prestaties zijn goed.
+ Dekkingsgebied op de 5.0GHz frequentieband voldoende.
+ Ondersteuning voor MU-MIMO.
+ De antennes zijn 360 graden te draaien en tot 90 graden te kantelen.
+ Beamforming en vier 5 dBi dual-band antennes.
+ De interne hardware kan veel clients goed bijbenen, waaronder ook een netwerk met IP-camera's.

- Software en app zijn visueel en technisch verouderd.
- Geen router setup.
- Ontbrekende features als parental control, VPN en een ticketsysteem.

Review: Sitecom WLR-9000 & WLR-9500

Links;

Sitecom bracht vorig jaar twee routers uit, de Sitecom WLR-9000 en Sitecom WLR-9500. Beide modellen maken gebruik van de 2.4GHz en 5.0GHz frequentieband. Tevens werken de frequentiebanden op beide modellen simultaan, waardoor gebruikers van beide signalen gelijktijdig kunnen genieten. Apparatuur dat zowel ondersteuning heeft voor een 2.4GHz als 5.0GHz band verkiest automatisch de beste instellingen. De 2.4GHz frequentieband kenmerkt zich in een langere afstand- betere dekking, met een maximale snelheid van 600Mbps met de WLR-9000 en 800Mbps met de WLR-9500. Waar de 5.0GHz frequentieband zich kenmerkt met een kleiner dekkingsgebied, met een snellere verbinding/bandbreedte van 1300Mbps met de WLR-9000 en 1750Mbps met de WLR-9500.

Met de bovenstaande informatie is al snel te concluderen dat de WLR-9500 het high-end model is van de twee. Aanvullend biedt de WLR-9500 ondersteuning voor MU-MIMO (Multi-User MIMO. Met MU-MIMO gaat de router efficiënter om met het signaal, en voorziet daardoor meerdere apparaten gelijktijdig van een signaal. Praktisch gezien maak je de wachtrij kleiner, omdat de MU-MIMO techniek meerdere apparaten sneller kan voorzien van een signaal. Wel is het zo dat apparaten deze MU-MIMO techniek hardwarematig moeten ondersteunen.

Op het moment van schrijven kost de Sitecom WLR-9000 circa 105 euro, de Sitecom WLR-9500 is vier tientjes duurder en komt daarmee op een totaal van circa 145 euro.


Een overzicht van de Sitecom WLR-9000:

Laten we beginnen bij de Sitecom WLR-9000. Dit model is voorzien van een dual-core processor geklokt op 1GHz. Dit gaat samen met 128MB DDR3 RAM-geheugen en 16MB Flash-geheugen. Dit geldt trouwens voor beide modellen. De WLR-9000 heeft vier antennes, waarvan drie als dual-band antennes werken, en één specifiek voor het 802.11n (N-netwerk). Anders gezegd werken er drie antennes op zowel de 2.4GHz als 5.0GHz frequentieband en één op de 2.4GHz band. Hiermee wil Sitecom de WLR-9500 nog verder differentiëren van de WLR-9000. De WLR-9500 heeft namelijk vier dual-band antennes.

Als je dadelijk de foto’s bekijkt is er moeilijk onderscheid te maken tussen beide modellen. De knoppen, antennes, aansluitingen en LEDs zijn identiek gepositioneerd. Hieruit kunnen we al snel concluderen dat het PCB samen met het binnenwerk veel overeenkomsten hebben, dit is ook niet zo vreemd, gezien de specificaties hardwarematig identiek zijn.

De WLR-9000 maakt gebruik van beamforming, een techniek om te achterhalen dat het apparaat zich op een bepaalde plek bevindt. Dankzij deze techniek kan de router gericht het signaal versturen, ten behoeve van de data uitwisseling. Ook kan beamforming er toe leiden dat het signaal tussen de router en client stabieler is. Dadelijk krijg je tijdens het uitpak avontuur een beter idee van de beschikbare aansluitingen en knoppen.

Een overzicht van de Sitecom WLR-9500:

Door naar de WLR-9500. Neem het bovenstaande van de WLR-9000 alvast mee, want alle bovenstaande features gelden natuurlijk ook voor de WLR-9500. De WLR-1900 kenmerkt zich als een AC1900 router. Men doelt hiermee op de maximale snelheden op beide frequentiebanden, namelijk 600Mbps op de 2.4GHz band en 1300Mbps op de 5.0GHz band. Zit ik hier alsnog te ratelen over de WLR-9000, terwijl de WLR-9500 nu in de spotlight zou moeten staan. De WLR-9500 kenmerkt zich als een AC2600 router. Waar er een maximale snelheid is van 800Mbps op de 2.4GHz band en 1750Mbps op de 5.0GHz band. Met andere woorden; de WLR-9500 doet er een klein schepje bovenop.

De grootste verschillen op papier zitten hem in de ondersteuning van MU-MIMO, een net wat hogere snelheid en vier dual-band antennes. Dit zou dan ook de voornaamste reden zijn dat je de WLR-9500 boven de WLR-9000 verkiest. Beide routers hebben overigens antennes met een signaalsterkte van 5 dBi. Ik geloof de specificaties wel voor nu, door naar wat beeldmateriaal!


Een duidelijk kleurverschil tussen beide verpakkingen. De WLR-9000 spreekt mij net wat meer aan, paars is gewoon veel mooier. Op de verpakking van de WLR-9500 mag heel snel duidelijk zijn dat er ondersteuning is voor MU-MIMO. In beide verpakking vinden we één kleine handleiding voor de setup, een boekje met de WPA2-sleutels voor het draadloze netwerk en een ethernet kabel. Bij de WLR-9500 komen we nog vier losse antennes tegen, de WLR-9000 heeft namelijk vier vaste antennes.

Aanvullend hebben beide routers een losse power adapter, twee losse voetjes, een muursteun samen met schroefjes en plugs.De routers komen netjes in het folie en zijn verzegeld met een sticker. Eenmaal op de tafel is het moeilijk om onderscheid te maken tussen beide modellen. Het enige onderscheid zijn de aanwezige antennes, en de productsticker aan de achterzijde. De behuizing is vervaardigd uit plastic, met op de voorzijde een geborstelde aluminium look. Dit maakt de router naar mijn mening net strakker. Qua vormgeving is het vrij recht-toe-recht-aan, duidelijk een router. We zien nu vooral met de nieuwe mesh-systemen bijzondere setjes op de markt komen. Dit gaat vaak samen met een wat speelse vormgeving, de WLR-9000 en WLR-9500 doen het nog met een traditioneler uiterlijk. Beide routers zijn vrij fors, met de afmeting van 256 x 180 x 30 mm zijn het geen compacte modellen. Sitecom maakt daar dan ook gebruik en vult de voorzijde rijkelijk met een diversiteit aan LED lampjes. Zelfs voor de USB-poorten vinden we twee aanwezige LEDs.

Zoals eerder vermeldt is de WLR-9000 uit de verpakking voorzien van vaste antennes. De antennes zijn 180 graden te draaien en tot 90 graden kantelbaar. De WLR-9500 kent net wat meer flexibiliteit met zijn antennes. Deze draaien namelijk 360 graden en zijn ook 90 graden kantelbaar. Hier zien we nogmaals een klein verschil tussen beide modellen. Het had een mooie toevoeging geweest als Sitecom optioneel een high-gain antenne set zou aanbieden voor de WLR-9500. Dit maakt het onderscheid tussen beide modellen net wat groter en interessanter. Wellicht iets voor de toekomst?

Aan de achterzijde bevinden zich de aansluitingen, bestaande uit een power ingang, een aan- en uit knop, vier WAN-poorten en één WAN-poort, een USB 2.0 en 3.0 poort en als laatste een reset knop. We komen hier ook een sticker tegen met de fabriek ingestelde wachtwoorden, en twee uitsparingen om de router te monteren aan de muur met de meegeleverde beugel. Ten baten van de koeling van de interne componenten vinden we uitsparingen op de achterzijde en randen van de routers. We vinden op de rechterhand van de router vinden we twee WPS-knoppen, voor zowel de 2.4 als 5.0GHz verbinding.
De meegeleverde pootjes zijn gemakkelijk te bevestigen aan de onderzijde van de router, in beide gevallen werkt dit ook hetzelfde. We zijn ondertussen alweer aangekomen bij het einde van ons uitpak avontuur. Ach toe, nog wat extra plaatjes om het af te maken.

Laten we beginnen met de software van beide routers. Ook hier valt op dat de software identiek is. Alleen de header van de webpagina zelf heeft een ander kleurtje, zoals we eerder zagen bij het verpakkingsmateriaal. Om je een idee te geven:De opvolgende software screenshots zijn gemaakt in de schil van de WLR-9500, nogmaals: beide routers hebben op het gebied van look & feel dezelfde software. De router kan via het volgende ip-adres benaderd worden: 192.168.0.1 of https://sitecom.router/ waarna je moet inloggen met de meegeleverde inloggegevens. Deze kun je vinden in het meegeleverde boekje, met als standaard gebruikersnaam admin. Eenmaal ingelogd ben je eigenlijk al zover. Je hebt een 2.4GHz en 5.0GHz netwerk met ieder een WPA2 wachtwoord, deze is ook te vinden in het meegeleverde boekje en achterop de router. Ik vind het niet hebben van een setup een gemis. Voor de doelgroep die minder verstand heeft van ‘internet zaken’ kan het wat lastig zijn om de netwerknaam naar eigen voorkeur in te stellen. Dan moet je het op dat moment doen met de standaard gegevens van Sitecom. Wellicht een toevoeging voor de toekomst; een setup.

Onder de kopjes 2.4GHz WiFi en 5.0GHz WiFi is de netwerknaam aan te passen samen met de versleuteling. Opvallend genoeg heeft de software van Sitecom vrijwel overal een timer opstaan. Bij het aanpassen van kleine instellingen moet je 15 seconde wachten. Bij wat heftigere instellingen is dit 25 tot 30 seconde, en bij een volledige reset is dit 50 seconde. Het is een soort van pauze moment, waar je al starend naar je beeldscherm zit te kijken tot je weer verder mag. Zodra je beide frequentiebanden- draadloze netwerken dezelfde naam toewijst; fuseren deze tot één verbinding. Hier is geen apart vinkje voor te vinden om dit automatisch te doen, en om de gebruiker op de hoogte te stellen.


We vinden onder beide draadloze verbindingen de standaard gegevens. Bestaande uit de standaard beveiligingsopties variërend tot het instellen van kanalen. Het aanmaken van een gastennetwerk is mogelijk, hier kun je beide verbindingen ook fuseren onder één naam.Opvallend genoeg is Sitecom volledig afgestapt van de zogenoemde ‘Sitecom Cloud Security’. Deze dienste bevatte o.a. ingebouwde antivirusscanners. Bij aankoop van specifieke routers kreeg je deze aanvullende software voor een bepaalde proefperiode. Bij zowel de WLR-9000 als WLR-9500 zien we geen verschijnselen meer van Sitecom Cloud Security. Ter beveiliging vinden we de ingebouwde firewall. Hier zijn opties zoals DMZ toegankelijk, DoS en het blokkeren van specifieke URL’s.Onder de advanced settings vinden we mogelijkheden als poort forwarden, het draaien van een virtuele server, uPnP en het benaderen van een USB-poort voor een DLNA of Samba server. De DLNA server is vrij eenvoudig in te schakelen. Je verbindt een USB apparaat met de USB 3.0 of 2.0 poorten, waarna je via het netwerkcentrum netwerkdetectie inschakelt. Het aanmaken van een thuisgroep is wellicht handig als je het USB apparaat binnen je netwerk wilt delen met andere apparaten. Onder ‘deze computer of deze PC’ is de DLNA server automatisch zichtbaar. Je kunt alle content, variërend van documenten, foto’s en video’s delen en bekijken binnen het netwerk. De USB 3.0 poort is snel genoeg om video’s direct te bekijken.


De toolbox bestaat uit algemene instellingen. Hier wijzig je het wachtwoord om in te loggen op de router, tijdzone, kun je firmware updates doen en de router volledig resetten. Mocht je de witte LEDs op de voorzijde van de router niet waarderen, dan kun je deze allemaal uitschakelen in het menu.

De software is ook in het Nederlands te gebruiken via de taalinstellingen. Tot zover een tour door de software van de WLR-9500. De software van Sitecom is wat verouderd en mag eigenlijk wel een opfrisbeurtje gebruiken. Een mogelijkheid zoals parental control ontbreekt bijvoorbeeld. Op softwaregebied heeft Sitecom nog wat in te halen.Sitecom maakt nog gebruik van de My WiFi app. De app bestaat uit een blokkenmenu met nog een apart menu bestaande uit basale instellingen. Het blokkenmenu werkt vrij gebruiksvriendelijk en doet wat het moet doen, functioneel gezien prima. Wel is de app wat gedateerd en kan een opfrisbeurt zeker geen kwaad. Hier geldt eigenlijk hetzelfde als mijn opmerking over de software.


Beide routers waren direct uit de verpakking voorzien van de laatste firmware. Een handige optie binnen de app is het delen van je gastennetwerk. Je kunt een QR-code delen met gasten om toegang te geven tot het netwerk. Wel ontbreken er opties zoals een tijdsduur of een ticketsysteem voor bijvoorbeeld een tijdelijk netwerk.


Vanuit de app kun je het volledige draadloze netwerk beheren en aanpassen. Bij aanpassingen moet je ook even geduldig zijn met wat wachttijden. Opties zoals port forwarden zijn niet toegankelijk via de app. De app dient goed om algemene instellingen te beheren en mobiel te controleren.

Het testen van een netwerk is vrij lastig vergelijkbaar, gezien de verschillende variabelen. Dit verschilt per woning denk hierbij aan de muren, isolatie, apparatuur en woonniveaus, de omgeving met actieve netwerkapparaten, huishoudapparaten en bevolkingsdichtheid. Als laatste is de volledige setup van je eigen netwerk, tot hoever deze een-op-een is gefinetuned is met je modem / aansluiting.

In dit hoofdstuk deel ik altijd wat achtergrondinformatie over de testomgeving. Het betreft een woning op 263m2 eigen grond, waarvan 138m2 woonoppervlak. De woning heeft een totale inhoud van 335m3, met gedeeltelijk dak- muurisolatie. De netwerktesten worden uitgevoerd op eigen grond, in de woning en tuin. Ik ben aangesloten bij Ziggo en maak gebruik van het Ziggo Max pakket met 300Mbps download en 30Mbps upload. De meegeleverde modem (Connect Box) staat ingesteld op bridge modus.

We pakken voor de aardigheid de LAN-resultaten, op zowel de WLR-9000 als WLR-9500 zien we de volledige potentie.


Ongeveer 5 meter verwijderd van de router behaald ik via mijn iPhone 6 Plus, voorzien van 802.11 a/b/g/n/ac (2.4/5.0 GHz) de volgende resultaten: (links WLR-9500, rechts WLR-9000)


Beide routers doen het op zowel het 2.4GHz als 5.0GHz draadloze netwerk goed. Waar de WLR-9500 net wat meer spierballen laat zien op de 5.0GHz verbinding. Deze zit gemiddeld in de woonkamer (10 meter) op 200Mbps, waar de WLR-9000 rond de 188Mbps eindigt. In de slaapkamer op (18 meter) heeft de 5.0GHz verbinding het via mijn iPhone 6 Plus een stuk zwaarder, gemiddeld zit ik hier rond de 35Mbps, waar de WLR-9500 net wat stabieler is. De WLR-9000 heeft het hier een stuk zwaarder qua stabiliteit. Niet vergetende dat er tussen de router en mijn telefoon drie forse muren zitten van 20 tot 30 cm.

Het dekkingsgebied van de 2.4GHz verbinding is voldoende. Op de bovenverdieping gaat de verbinding al snel over naar de 2.4GHz frequentieband. De 5.0GHz frequentieband redt het op sommige punten gewoon niet. Denk hierbij aan hoekjes of in mij geval een dakkapel in de verre hoek van onze woning. In de tuin kan ik prima functioneren met beide verbindingen. Gezien onze dijkwoning ligt een gedeelte van onze tuin lager, ook hier zit ik gemiddeld op een 40Mbps op de 2.4GHz verbinding. De meegegeven snelheden van de fabrikant; AC1900 en AC2600 zijn natuurlijk in de meeste ideale omstandigheden. Tevens is het vertoon van de mogelijkheden met de aanwezige hardware. In mijn geval, puur als ik naar onze verbinding kijk zijn de resultaten draadloos en bekabeld voldoende. We kunnen een standalone router niet vergelijken met een volledig nieuw mesh-netwerk, wat al snel het vier tot vijf dubbele kost van de WLR-9000. Hebben we het over uptime en stabiliteit; de WLR-9000 en WLR-9500 hebben mij niet in de kou laten staan.


Het is tijd voor een dubbele conclusie van de Sitecom WLR-9000 en Sitecom WLR-9500. Beide routers zijn ondertussen alweer 8 tot 9 maanden op de markt. Zijn de routers nog interessant genoeg om te overwegen?

De WLR-9000 en WLR-9500 vormen een goede basis als het om de standaard features gaat. De WLR-9000 als AC1900 router beschikt over een 2.4GHz en 5.0GHz frequentieband, beamforming, vier 5 dBi antennes samen met een degelijk dekkingsgebied voor je netwerk. Hetzelfde doet de WLR-9500 als AC2600 router met de toevoeging voor MU-MIMO. Aanvullend heeft deze router antennes die je 360 graden kunt draaien en tot 90 graden kunt buigen, de WLR-9000 moet het doen met een maximale draai van 180 graden. Een klein verschil zit hem dan ook nog in de vier antennes op de WLR-9500, dit zijn namelijk alle vier dual-band antennes voor zowel de 2.4Ghz als 5.0GHz frequentieband. De WLR-9000 is voorzien van drie dual-band antennes. Praktisch gezien zijn er drie antennes voor de 2.4GHz en 5.0GHz frequentieband en één puur voor de 2.4GHz frequentieband.

De voornaamste reden om te kiezen tussen de WLR-9000 en WLR-9500 zit hem naar mijn idee in de ondersteuning voor MU-MIMO. Ben je jezelf er bewust van dat je veel apparaten hebt die MU-MIMO ondersteunen, dan is het zeker de moeite waard om wat meer te investeren in de WLR-9500. Heb je toch liever vier dual-band antennes, dan kies je ook voor de WLR-9500.

De meegeleverde software en app zijn wat verouderd op het gebied van vormgeving. Dit is volgens mij ergens blijven hangen. Een opfriscursus voor de software zou geen verkeerde zet zijn. Hier geldt ook: de software werkt voldoende. De wachttijden bij het wijzigen van instellingen is typisch een voorbeeld dat het wat verouderd aanvoelt qua techniek. Ook ontbreken er opties zoals parental control, VPN en een ticketsysteem voor gasten om een bepaalde tijd gebruik te mogen maken van het netwerk. De app binnenshuis fijn en makkelijk. Je kunt de volledige draadloze verbinding onder je duimpje beheren.

Op het gebied van prestaties doen de WLR-9000 en WLR-9500 het goed voor de prijsklasse. Beide draadloze netwerken werken in verschillende delen van onze woning goed. Ook de thermostaat, camera’s en rook- koolmonoxidemelders hebben 24/7 meegedraaid. De WLR-9500 is net wat krachtiger als het om het uitzenden van het 5.0GHz netwerk gaat. Hier zien we een klein voordeel van de extra dual-band antenne. Naar mijn mening zijn de verschillen nihil als het om snelheid gaat, dit is puur berust op het dekkingsgebied.

De WLR-9000 en WLR-9500 ogen identiek en zijn identiek. Waar de WLR-9500 net wat extra bijscholing heeft gekregen om wat extra technische snufjes te leren. Beide routers leveren solide prestaties en werken vrij soepel. De software heeft zijn beste tijd gehad en mag ondertussen wel met pensioen. De WLR-9000 en WLR-9500 zijn ondanks de wat oud ogende software nette routers om nog te overwegen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid