Sponsor

SSD’s kunnen corrupt raken bij gebruik chkdsk in Windows 10 20H2

Software nieuws, pc

De oktober-update van Windows 10, ook wel 20H2 genoemd, omvat een aantal ingrijpende veranderingen van de gebruikersinterface. Naast deze positieve aanpassingen zijn er ook problemen ontstaan die niet direct zichtbaar zijn. Bij het gebruik van CHKDSK (Checkdisk) kan het namelijk zijn dat een SSD corrupt raakt en dat deze daarna niet meer kan opstarten. Dit resulteert vervolgens in herhaaldelijke blue screens of death (BSOD).

CHKDSK, ook wel bekend als schijfcontrole, is software die in Windows 10 gebakken zit voor het controleren van logische en fysieke problemen die aanwezig kunnen zijn op de drives (HDD/SDD) van de computer. En als je daarvoor kiest, kan CHKDSK deze ook automatisch verhelpen.

Welke versie heeft dit probleem

In Windows 10 20H2, build KB4592438, welke uitgebracht is op 8 december 2020, blijkt dat bij het gebruik van chkdsk c: /f het systeem crasht. Dit commando zorgt ervoor dat de C-schijf van de pc wordt gecontroleerd op fouten, waarna de fouten worden hersteld. Echter lijkt juist het herstellen voor een BSOD te zorgen met als melding Stop-Error NTFS File System, met als gevolg dat de pc niet meer kan opstarten.

Ontdekking

Een forumsysteembeheerder van een schoolsysteem meldde het probleem op het forum van Planet3DNow. Er waren zeven schoolsystemen getroffen door de controle van de beheerder, waarvan allen naderhand niet meer opstartten. Het probleem lijkt voornamelijk SSD’s te treffen; normale HDD’s lijken hier vrijwel geen problemen mee te hebben.

Nou blijkt er één geval te zijn waarbij dit probleem zich voor heeft gedaan op een HDD, zoals te lezen op het forum van Planet3DNow. Microsoft lijkt vooralsnog niet op de hoogte te zijn van dit probleem, dus er is ten tijde van dit schrijven nog geen oplossing vanuit Microsoft.

Mogelijke oplossing

Door de pc op te starten in de veilige modus kan je proberen het probleem te verhelpen. Dit dan door wederom chkdsk c:/ f uit te voeren – ironisch genoeg hetzelfde commando dat resulteert in het probleem. Mocht je pc helemaal niet herstarten, dan tref je op deze website een andere oplossing aan voor het verhelpen van de NTFS_FILE_SYSTEM BSOD.

Bronnen:Blog Borncity, Ghacks.net, Mogelijke oplossing

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid