Review: SteelSeries Apex M750
Links: SteelSeries Apex M750 productpaginaDe stap van een membraan toetsenbord naar een mechanisch toetsenbord was voor mij een enorme verandering. Destijds testte ik dit tijdens een evenement, waarna ik al snel verkocht was, wat een verschil! Ieder toetsaanslag voelt als een gecontroleerde move, waar het bij membraan net wat meer plakt. Sindsdien heb ik standaard mechanische toetsenborden op mijn bureau liggen. Variërend van exotische merken tot de welbekende Cherry MX switch en zelfs de Topre switches liggen hier in huis.
Vandaag ga ik wederom kennis maken met een nieuwe switch: de QX2 mechanische switch. Deze switch maakt zijn debuut op de Apex M750. De QX2 is een eigen switch van SteelSeries en kent veel overeenkomsten met het karakteristiek van een Cherry MX Red Switch. We gaan de QX2 mechanische switch dadelijk nog verder bespreken. De Apex M750 is opgebouwd uit een aluminium constructie, heeft RGB-verlichting en software om het toetsenbord verder naar je eigen voorkeur in te stellen. Op het moment van schrijven kost de SteelSeries Apex 750 circa 159 euro.
Een overzicht van de specificaties:
De Apex M750 is een full-size toetsenbord en is voorzien van gewenste features zoals anti-ghosting en volledige N-Key roll-over. Waar ik even aan moest wennen was de kabel van 2 meter, deze is bevestigd aan het toetsenbord zelf. Je kunt deze dus niet verwijderen. Van mij had dit best een Micro USB aansluiting mogen zijn, om zelf te kunnen spelen met diverse Micro-USB kabels. Op websites zoals Aliexpress hebben ze toffe kabels voor niet al te veel geld. Staat je computer dichtbij? Dan heb je al snel genoeg aan een kabel van één meter. Wat verder weg? Dan koop je toch gewoon een langere kabel, easy as that, TellSell.
Het toetsenbord is vervaardigd uit aluminium, volgens SteelSeries is dit ‘aerospace aluminium’. De software (SteelSeries Engine 3.11+) heeft ondersteuning voor het opslaan van profielen. De profielen kun je inladen als je met je SteelSeries account inlogt. Dit wil zeggen dat de software in de Cloud de gegevens bewaard, er is geen on-board geheugen om deze profielen op het toetsenbord zelf te bewaren.
De Apex M750 komt voor het eerst met de nieuwe QX2 mechanische switch. Met wat verder onderzoek en toch wel associërende kenmerken, is deze switch oorspronkelijk afkomstig van Gateron. Grappig is dat de QX2 switch veel overeenkomsten heeft met een Cherry MX Red switch, de slider is rood, de switch heeft een vergelijkbaar actuatiepunt van 2mm samen met een actuatiekracht van 45cN. Ook de bottom-out (het doordrukken van de switch tot de bodem) is met 4mm vergelijkbaar aan dat van een Cherry MX Red switch.
De QX2 is ontworpen voor snelheid primair voor gaming. Je koopt met deze switch niet een hybride switch, zoals Cherry MX Brown zich mooi verleent als middenmoter. Het typen in een Word documentje kan natuurlijk altijd, alleen is naar mijn mening wat vermoeiender met de QX2, vooral tijdens het schrijven van langere stukken zoals reviews. De QX2 is net als de Cherry MX Red switch lineair, er is dus geen sprake van een tactiele bump om een registratie te kenmerken. De levensduur van de QX2 switch zit op 50 miljoen toetsaanslagen.
Tijdens het testen heb ik al een ervaring ontwikkeld met de nieuwe QX2 switch. Hier vertel ik je dadelijk graag meer over in het hoofdstuk in de praktijk. De QX2 switch van SteelSeries in samenwerking met Gateron is best een interessante switch!
De Apex M750 komt net als de eerdere geteste Rival 310 gaming muis in een soortgelijke verpakking. De identiteit van SteelSeries komt goed terug met verschillende vormen en kleuren. Het toetsenbord staat in zijn volle glorie afgebeeld op de voorzijde van de verpakking. Binnenin komen we een praktische handleiding tegen, met voldoende informatie om goed van start te gaan. Verder komen we een extra doppen setje tegen om het toetsenbord te verhogen. SteelSeries gebruikt voor de Apex M750 rubberen dopjes, deze zijn te verwijderen en vervangbaar voor dopjes die het toetsenbord meer naar je toe kantelt en tegelijkertijd verhoogt. Dopjes zijn misschien niet de meest ideale keuze, aangezien je een setje makkelijker kunt kwijtraken is. Anderzijds heeft het weer een voordeel t.o.v. ingebouwde voetjes, deze kunnen namelijk makkelijker afbreken wanneer er te veel druk is.
Het toetsenbord oogt erg clean. Vervaardigd uit één aluminium oppervlak wat mooi in de rand van kunststof samenkomt. Het omhulsel, oftewel de behuizing is niet hoog, waardoor het toetsenbord vrij slank oogt. Op de randen komt dit vooral mooi samen, waar nog een aluminium versiering is aangebracht als extra detail. Niet alleen oogt de constructie degelijk, deze is ook nog eens heel robuust. Er zit totaal geen flex in het toetsenbord, een ideale ondergrond voor de QX2 switches. Zo ben je er zeker van dat de switches de juiste specs leveren en niet meeveren in de behuizing. De Apex M750 mag er zeker wel zijn!
Op de rechter bovenhoek vinden we een SteelSeries logo met daaronder vier witte LEDs. Dit zijn LED indicators voor o.a. de Caps Lock, Num Lock en Scroll Lock. Het is mij tijdens gebruik opgevallen dat ik de LEDs soms moeilijk zie. Ik zit rechtop in mijn bureaustoel en heb het toetsenbord met gepaste afstand voor mij liggen. De bovenste rij van het numpad blokkeren de vier LEDs, hierdoor moet ik soms naar voren leunen om te kijken of één van deze toetsen geactiveerd is, geen groots probleem, alsnog een puntje van aandacht.
Het font op de ABS key caps valt goed op, vooral met de RGB-verlichting in actie. We vinden onderin het SteelSeries logo op één key cap, dit is de FN (functie toets) voor secundaire commando’s. De F5 t/m F12 toetsen hebben in combinatie met deze functie toets opties zoals de RGB-verlichting dimmen en feller maken, voorwaarts- en achterwaarts tijdens het afspelen van muziek, een skip functie, een audio mute functie en als laatste de F11/12 knop om volume lager en harder te zetten. Overige functies kunnen direct geactiveerd worden zonder de FN-knop.
Bij het verwijderen van een key cap moet je toch echt twee keer kijken. Neen, het is geen Cherry MX. Het onderscheid is vrij lastig, zeker als je aan het oriënteren bent. We zien nu veel Cherry MX toetsenborden met een geïntegreerde LED in de switch behuizing zelf. In het geval van de QX2 switch zit deze bovenop de switch behuizing. Het witte opstaande randjes is aangebracht om de RGB-verlichting te verspreiden, hierdoor oogt het gelijkmatiger en komt alles mooi samen in de transparante switch behuizing.
Op de achterzijde vinden we rubberen dopjes, standaard zitten er dopjes op met de meest vlakke positie. De dopjes zijn vrij fors, iets wat ik best als prettig ervaren heb ten gunsten van grip. Het toetsenbord blijft op één plek, en de dopjes zorgen voor minimale flex, omdat deze tijdens het typen niet echt kunnen meebuigen. Op de onderrand van de behuizing zijn nog twee rubberen strips aangebracht. Hieronder krijg je ook een idee van het verschil tussen de standaard dopjes en de verhoogde dopjes.
Tot zover een rondleiding over de SteelSeries M750 Apex. We gaan nu door naar de software.
Tijdens het aansluiten van de SteelSeries Rival 310, Apex M750 en Arctis 7 ben ik best wel enthousiast geworden. De software van SteelSeries oogt aardig doorontwikkeld. Het ecosysteem aan randapparatuur komt in deze software overzichtelijk samen. Software en firmware updates worden per product vermeldt in het startscherm met een kleine notificaties. Ook de herkenbaarheid (kleuren, iconen en symboliek) komen terug in het startscherm. Dit geeft ieder product zijn eigen identiteit, leuk en handig. In je werkbalk komt een tray icoon te staan met het SteelSeries logo, een dubbelklik en je kunt van start gaan. Het statscherm heeft drie submenu’s bestaande uit My Gear, Engine Apps en Library. My Gear is de verzameling van aangesloten randapparatuur, Engine Apps zijn extra add-ons die je kunt installeren en je Library bestaat uit zelfgemaakte profielen voor diverse games. Engine Apps bestaan uit kleine extra’s. Denk hierbij aan PrismSync om je RGB te synchroniseren, Discord custom effecten voor verlichting en opties zoals geluid, een Audio Visualizer om RGB en de beats van je muziek te laten reageren en opties zoals specifieke RGB-effecten voor games zoals CS:GO en Dota 2. Deze effecten zijn vooral voor een stukje experience, aangezien je niet gaat kijken wanneer een cooldown afloopt d.m.v. RGB-verlichting op je muis of toetsenbord.
Wanneer je op de Apex M750 drukt in My Gear kom je terecht in een nieuw scherm. Je kunt gemakkelijk tussen de diverse schermen van je SteelSeries randapparatuur wisselen, handig voor het instellen van bijvoorbeeld macro’s. In het overzicht is een submenu te vinden met key bindings, illuminatie en instellingen. Standard vinden we een kolom aan de linkerzijde van het toetsenbord, zie het als een snel menu. Waarin instellingen als land, polling rate, helderheid van de LEDS en de kleuren met bijhorende LED-effecten.
Het illuminatie menu gaat wat dieper in op verschillende LED-effecten. Je kunt standaard LED-profielen selecteren, kiezen voor Color Shift Mode, zodat alle randapparatuur synchroon lopen in kleur. Nog leuke is het zelf aanmaken van verschillende LED-effecten, er zit net wat extra diepgang in om extra effecten bij toetsaanslagen te activeren. SteelSeries heeft de RGB-afdeling erg mooi voor elkaar.
Net als de Rival 310 gaming muis heeft de Apex M750 macro opties. Je kunt deze mooi combineren met je muis om commando’s gezamenlijk te kunnen uitvoeren. Wel is de macro studio in de software van SteelSeries vrij beperkt. Het biedt voldoende opties, alleen het ‘programmeren’ van een macro voelt wat onoverzichtelijk aan.
In de Engine Apps komen we PrismSync tegen. Deze app gaat nog wat dieper in op het instellen van RGB-verlichting tussen SteelSeries randapparatuur. Je kunt in een makkelijk overzicht de beschikbare apparaten op elkaar afstemmen. Kleuren, richtingen en effecten kun je hier volledig tot in de detail uitwerken. Met de app ImageSync kun je een geanimeerde GIF importeren en gebruiken als LED-effect. Er zijn stadaard al wat effecten te vinden, zoals vuur, roterende kleurblokken en vliegende strepen.
Net als op de Rival 310 is er ondersteuning voor een Dota 2 kleurenschema, overigens is er ook een app voor CS:GO. Je kunt met deze apps handige informatie in de vorm van kleuren weergeven. Denk hierbij aan cooldowns op skills, een laag HP of het gebruik van items. Zie het vooral als gimmick. Nog een app is Audio Visualizer, met deze app kun je de tonen van muziek afstemmen met je LED-verlichting. Er is een ruime diversiteit aan mogelijkheden beschikbaar wat knallend samengaat met een album van Armin van Buuren. In dit hoofdstuk volgen er nog wat foto’s van de RGB-verlichting op de Apex M750.
Laten we beginnen met de QX2 mechanische switch. De QX2 is net als de Cherry MX Red switch een snelle switch wat ideaal is voor gaming. Kenmerken zijn licht, lineair en een zeer snelle registratie. Met je vinger op een key cap heb je het actuatiepunt van 2mm zeer snel te pakken, veel is er niet voor nodig. Het is met deze switch aan het begin vooral even wennen, de doorgewinterde Cherry MX gebruiker zal direct opmerken dat er geen Cherry MX switches onder de caps zitten. In het begin had ik veel typo’s met dit toetsenbord. Ik moest echt wel twee dagen wennen, voordat ik zonder verkeerde toetsaanslagen goed overweg kon met de Apex M750.
De QX2 is een prima switch, toch overwint het niet mijn liefde voor Cherry MX switches. Misschien zit dit gevoel tussen mij oren, aangezien ik nu heerlijk snel op dit toetsenbord aan het tikken ben. Het geluid van de QX2 switch kan zich bijvoorbeeld niet meten aan een Cherry MX Red switch. Het gaat eerder de richting op van Cherry MX Blue als het om geluidsproductie gaat. Het klinkt eerder dof dan clicky, dus het is niet volledig uitwisselbaar. De QX2 is mij net wat te veel aanwezig als het om geluidsproduct gaat. Ook heeft de slider wanneer je de key cap vastpakt wat meer speling in de switch behuizing, niet zo stijf als bij een Cherry MX Switch. Opzich geen wereldschokkend probleem, wel iets om rekening mee te houden. Wel doe ik een kleine buiging voor SteelSeries door iets anders toe te passen dan Cherry MX. Voor veel fabrikanten is dit de veiligste en makkelijkste optie geworden, sinds mechanische toetsenborden populairder zijn geworden. SteelSeries doet het net even anders met deze incognito Gateron switch.
Qua comfort ligt de Apex M750 met de hogere rubberen dopjes comfortabeler voor mijn neus. De toetsen zijn dankzij het grote en dikgedrukte lettertype goed leesbaar, de RGB-verlichting mag er echt zijn. SteelSeries heeft mij echt weten te verassen met het ecosysteem voor randapparatuur samen met de diverse apps. De RGB-effecten zijn tot zover de beste die ik gezien heb op een toetsenbord.
De Apex M750 is een bijzondere verschijning van SteelSeries. Dit toetsenbord maakt zijn debuut met de QX2 mechanische switches, gaat het hier om een gouden combinatie? Voor de prijs van circa 159 euro zit dit toetsenbord vrij hoog ik het ‘mechanische toetsenborden segment’. Er zijn diverse Cherry MX toetsenborden in deze prijsklasse die ook veel te bieden hebben. Denk hierbij aan de net wat duurdere Corsair K95, de Razer Blackwidow, de Asus ROG Claymore Core en de Cooler Master MasterKeys Pro L. Dit zijn overigens niet allemaal Cherry MX toetsenborden. Waarom zou je voor de Apex M750 kiezen in dit prijssegment?
Wil je een keer wat anders willen proberen dan de massa aan Cherry MX toetsenborden, dan is de Apex M750 een interessante keuze met de QX2 mechanische switch. De switches bewijzen zich in de praktijk als een snelle switch. De switches zijn responsive en subtiel te verwerken onder de vingers. Lineair vliegen de switches in de behuizing, een bottom-out van 2mm zorgen voor een snelle registratie. In het begin is het vooral even wennen, het is net even anders dan de Cherry MX switch. Wil je een nieuwe uitdaging, dan zal ik vooral de QX2 mechanische switch vooral even uitproberen op een evenement als je de kans krijgt. Toch is het niet alleen euforie. De QX2 switch heeft een behoorlijke geluidsproductie. Het is vergelijkbaar aan dat van een Cherry MX Blue toetsenbord in de termen van geluidsproductie, alleen ontbreekt het clicky geluid. De QX2 klinkt net wat doffer.
Het toetsenbord is verder tot in de kleine details verzorgd. De aluminium behuizing creëert een solide basis voor de QX2 switches. Het gaat hier gewoon om een robuuste ramplank waar je flink op los kunt gaan. De RGB-verlichting is prachtig uitgevoerd, tot zover het beste wat ik gezien heb in een toetsenbord. Heldere LEDs, felle kleuren, veel verschillende LED-effecten en aanvullende apps om het allemaal nog wat leuker te maken. Samen in de software van SteelSeries komt dit erg mooi samen. Ook creëert SteelSeries een meerwaarde als je meer apparatuur hebt van het merk, alles loopt synchroon en is fijn te besturen.
Bij de keuze in dit segment leunt het natuurlijk op een stukje afwerking, voor sommige de aanwezigheid van RGB, de indeling van het toetsenbord en mediaknoppen. De switch mogen we vooral niet vergeten, de QX2 mechanische switch is een snelle switch ideaal voor gaming. Tijdens langere sessies schrijven speelt er toch wat lichte kramp op. Ik heb het dat niet over een halfuurtje, maar doorgaans een paar uur. Weten andere fabrikanten je niet te interesseren met hun Cherry MX toetsenborden? Dan kun je de Apex M750 best wel een kans geven.