Review: SteelSeries Arctis 7
Links: SteelSeries Arctis 7 productpaginaDe Arctis 7 is een draadloze headset van SteelSeries. De Arctis line-up kent nog meer familieleden, waaronder de Arctis 5, een headset met dezelfde specificaties als de Arctis 7, alleen heeft deze headset nog de toevoeging van RGB op de oorschelpen. In het lagere segment komen we de Arctis 3 tegen, deze headset heeft geen DTS Headphone:X (surround sound) net als de Arctis 5 en 7.
Het grootste verschil tussen de Arctis 5 en 7 zit hem vooral in de draadloze werking van de Arctis 7. SteelSeries belooft een draadloze werking van 24 uur+ met een volle batterij. De gebruiker kan met deze volle batterij en 24 uur+ gebruik maken van alle functionaliteiten van deze headset, iets waar ik zelf vooral naar benieuwd ben, gaat de Arctis 7 deze belofte nakomen? Tijd voor een review! Op het moment van schrijven kost de Arctis 7 circa 155 euro.
Een overzicht van de specificaties:
De Arctis 7 is een stereo headset met DTS Headphone:X. Dit is een 7.1 virtuele surround sound, uiteraard softwarematig, gezien het feit dat de headset twee 40mm drivers heeft. De Arctis heeft wat fijne opties, waaronder een uitschuifbare microfoon en verwisselbare hoofdbanden. De laatste optie maakt het net wat leuker, doordat SteelSeries verschillende hoofdbanden aanbiedt in hun eigen webshop. Er zitten hoofdbanden bij van designers, een bijzondere manier op je Arctis 7 te pimpen.
Een batterijduur van 24 uur+ is op papier wat mij betreft en achievement. Iets wat we in de praktijk gaan ondervinden, samen met de afstand van 12 meter. Op basis van je gebruik kun je naar mijn idee veel invloed uitoefenen op de batterijduur. Mogelijk dat het deactiveren van verschillende opties, waaronder DTS Headphone:X een positieve invloed heeft. We gaan tijdens deze review de headset in zijn volledige glorie test, met alle nodige features aan. Let’s go!
Zo belandden we bij deel 3 van het testen van SteelSeries randapparatuur. Voor mij de eerste echte ervaring vanaf mijn computer hokkie. We eindigen deze reeks (voor nu) met de SteelSeries Arctis 7. Net als de Apex M750 (mechanisch toetsenbord) en de Rival 310 (gaming muis) heeft de Arctis een kleurrijke verpakking. Tot zover heb ik ervaren dat de verpakking, begeleiding aan instructies en algehele kwaliteit ruim voldoende is.
In de verpakking komen we tot mijn grote verbazing een draadloze headset tegen, dit moet dan de Arctis 7 zijn! Alle slechte en droge humor opzij, door naar de accessoires. We komen een handzame handleiding tegen, een draadloze dongle met USB aansluiting, een Micro USB-kabel en een kabel om de headset aan te sluiten op een console. Niet alleen is de Arctis 7 bestemd voor het Pc Master Race, ook console liefhebbers kunnen met deze headset aan de slag. Gedeelde smart zeg maar!
We gaan door naar de Arctis 7, eerst indruk? De headset heeft een normale uitstraling. Geen vreemde toeters en bellen, maar gewoon degelijk. Dit ding durf je wel op je hoofd te zetten, zonder dat je direct op een Terminator lijkt. Een mooie toevoeging is het verbergen van de microfoon in een geheim tunneltje. Je kunt de microfoon uitschuiven wanneer jij deze wilt gebruiken, en terugschuiven als je deze niet gebruikt. Wat mij betreft een prima toevoeging, gezien het feit dat ik vaak zit te klooien met mijn microfoon. Vooral tijdens het eten van een heerlijke roomkwark kan het nog wel eens lastig zijn. Inschuiven, uitschuiven en vervolgens weer inschuiven; kwark bestendig!
De headset heeft nog een bijzondere toevoeging: vervangbare hoofdbanden. De hoofdband leunt op de bolling van je schedel, en is om deze reden belangrijk voor het comfort. De metalen constructie is puur aangebracht om de headset te verstevigen, deze leunt dus niet op je hoofd. SteelSeries heeft een klein assortiment aan hoofdbanden beschikbaar op hun eigen website, waarvan er twee zelfs gemaakt zijn door designers. Ben je uitgekeken op de standaard hoofdband, dan vervang je deze met een nieuwe hoofdband, deze zijn voor 15 euro bij te bestellen in de SteelSeries webshop. De meegeleverde hoofdband vind ik persoonlijk al erg gaaf. Het voegt een ‘signature’ toe aan deze headset, waardoor de headset net even iets meer doet qua vormgeving.
Eigenlijk ben ik met de twee bovenstaande alinea’s alweer vooruit gelopen op zaken. Enthousiast typen en informatie niet gelijk willen delen is soms lastig. Mocht je nu foto’s missen van de hoofdband en microfoon: deze volgen hieronder nog. We gaan nog even terug naar het design van de Arctis 7. De oorschelpen zijn aan de buitenkant bedekt met een rubberachtige afwerking, lekker zacht en subtiel in de handen. Wel trekt dit design, de oorschelpen (kappen) vuiltjes aan. Met name stof blijft op de coating vastzitten. De oorkussens bedekken de oren volledig, oftewel over-ear. De isolatie met stof is voldoende, maar niet zo geïsoleerd als imitatieleer. Hier is het een gevalletje ‘pick your poison’. De één heeft voorkeur voor oorkussens van stof, omdat deze meer ventilatie toelaten op de oren, het Geox effect. Imitatieleer isoleert weer beter, maar is veelal een stuk warmer op de oren.
We komen nog even terug op de microfoon en hoofdband. We laten het stap-voor-stap proces zien van ‘huub, huub, barbatruc’ met de microfoon. Waar overigens een LED-indicator opzit wanneer de microfoon op mute staat. Er zit een knopje op de linker oorschelp om de microfoon te muten, wanneer ingedrukt licht de LED-indicator in het rood op. Eigenlijk had ik ook verwacht dat de mute functie zichzelf automatisch zou activeren wanneer de microfoon in de behuizing zit, dit is dus niet het geval. Je kunt de microfoon in de behuizing niet in je linker ooghoek spotten, dus je zult op de tast moeten voelen of de microfoon op mute staat. Je kunt ook Jordy Bernal zingen voor je vrienden, als ze niks horen is dat je antwoord. Toch is het een beetje listig… Misschien willen ze je wel niet horen terwijl je Jordy Bernal zingt. Ik presenteer u de Arctis 7 microfoon!
Door naar de hoofdband. Aan de rechterzijde van de Arctis 7 vinden we een klittenband sluiting op de hoofdband. Je trekt deze los, waarna je de hoofdband via de sleufjes van de Arctis 7 kunt verwijderen. Super eenvoudig! Ik weet niet of je dit ding op 30 graden in de wasmachine kunt mee wassen, wellicht nog een leuke test.
Dan blijven de knoppen en aansluitingen nog over op de headset. Op het rechteroor vinden we een powerknop met LED-indicator. Groen is voor een volle batterij, oranje halverwege en rood voor ergens rond de 0 tot 20 procent. De headset gaat piep geluidjes maken als deze bijna leeg is, het lijkt soms alsof R2-D2 contact probeert te zoeken. Naast de powerknop vinden een ChatMix draaiknop, om in-game geluid en spraak te balanceren, ideaal als je in het vliegtuig zit tijdens PUBG… wat een herrie! Het linkeroor is wat drukker met knoppen, bestaande uit een microfoon mute knop, een volume knop, een Micro USB aansluiting om de headset op te laden, een Mini USB aansluiting en een 3.5mm jack aansluiting.
Voordat we doorgaan naar de software bekijken we nog even de draadloze dongle. Op deze dongle zitten nog een line-in en out. Bovenop de dongle zit een witte LED-indicator, waarna verbonden licht deze op, waarna de headset niet verbonden is knippert deze langzaam.
Tijdens het aansluiten van de SteelSeries Rival 310, Apex M750 en Arctis 7 ben ik best wel enthousiast geworden. De software van SteelSeries oogt aardig doorontwikkeld. Het ecosysteem aan randapparatuur komt in deze software overzichtelijk samen. Software en firmware updates worden per product vermeldt in het startscherm met een kleine notificaties. Ook de herkenbaarheid (kleuren, iconen en symboliek) komen terug in het startscherm. Dit geeft ieder product zijn eigen identiteit, leuk en handig. In je werkbalk komt een tray icoon te staan met het SteelSeries logo, een dubbelklik en je kunt van start gaan. Het statscherm heeft drie submenu’s bestaande uit My Gear, Engine Apps en Library. My Gear is de verzameling van aangesloten randapparatuur, Engine Apps zijn extra add-ons die je kunt installeren en je Library bestaat uit zelfgemaakte profielen voor diverse games. Engine Apps bestaan uit kleine extra’s. Denk hierbij aan PrismSync om je RGB te synchroniseren, Discord custom effecten voor verlichting en opties zoals geluid, een Audio Visualizer om RGB en de beats van je muziek te laten reageren en opties zoals specifieke RGB-effecten voor games zoals CS:GO en Dota 2. Deze effecten zijn vooral voor een stukje experience, aangezien je niet gaat kijken wanneer een cooldown afloopt d.m.v. RGB-verlichting op je muis of toetsenbord. De Arctis 7 heeft geen RGB-verlichting, mocht je dit willen, dan moet je kiezen voor de Arctis 5.
Tijdens het aansluiten van de Arctis 7 was er direct een firmware en software update beschikbaar. Je moet deze echter wel bedraad uitvoeren, iets wat vrij gewoonlijk is.
Door naar het configuratiescherm van de Arctis 7. Deze opent zich in een nieuw scherm. Je kunt hierdoor makkelijk browsen tussen de verschillende schermen. Het configuratiescherm van de Arctis 7 is vrij simpel ingedeeld. Ook zijn de mogelijk features bescheiden. Dit maakt het in veel opzichten makkelijk, en het is vooral mooi meegenomen als dan het geluid en de opnamekwaliteit naar je zin zijn. Je kunt de DTS Headphone:X optie in- en uitschakelen, gevolgd door equalizer presets en custom presets. Ook kun je per game instellingen configureren. Je bent dan niet afhankelijk van de in-game geluidsconfiguratie, je kunt alles vanuit de Arctis 7 software regelen.
Voor de microfoon is een live preview te vinden, zodat je kunt testen hoe je klinkt. Dit is een fijne toevoeging om buitenom Windows Recorder en de TeamSpeak functie je microfoon te testen. In de praktijk zie je toch nog vaak dat je instellingen in TeamSpeak wilt aanpassen, vooral het vermogen in DB en de gevoeligheid. Het blijft een kwestie van persoonlijke voorkeur, en het is fijn om achtergrondgeluiden te vermijden. Met de mic sidetone functie kun je jezelf terug horen, wat sommige streamers fijn vinden, zelf ben ik er allergisch voor. De microfoon volume is met de schakelaar direct te bedienen vanuit de software. Ook hier wijst de praktijk erop dat het per applicatie (software) nogal een verschil uitmaakt. In sommige applicaties is het volume een stuk zachter met de microfoon, en in andere applicaties is het juist weer harder.
Per game kun je profielen aanmaken, iets wat best handig is. Toch ervaar ik persoonlijk dat ik zoek naar een gangbare instelling voor alles games en communicatie. We eindigen dit software overzicht met een overzicht van de opties in de software.
Geluidskwaliteit Geluid en opnamekwaliteit is één van de belangrijkste elementen van een gaming headset. De Arctis 7 heeft tijdens mijn test avonturen een goede indruk achtergelaten. Daar waar je vaak ziet dat headsets te veel bass hebben, of overmatig veel bass, is de Arctis juist uitgebalanceerd. Het geluid komt tijdens muziek helder over en laat verschillende tonen goed zijn werk doen. Complexere instrumentalen nummers zijn met de Arctis op je hoofd een symfonische ervaring. Een gaming headset heeft als primaire doel gaming, althans… daar gaan we vanuit! Op het gebied van gaming zien we dat deze headset ruim inzetbaar is. Tijdens Shadow of War schreeuwen orcs heerlijk door je oren heen, de dialogen “Hey Pigskin!" voelen compleet aan. Ook de achtergrond muziek mengt zich mooi met het slachtveld van Mordor.
Games zoals PUBG spelen voldoende weg met de Arctis 7, let wel op dat het hier om een stereo headset gaat, we vinden namelijk twee 40mm drivers terug (links en rechts). Hier is geen sprake van ‘echte surround sound’. Met DTS Headphone:X creëert de headset een softwarematige surround. Het is zeker niet vergelijkbaar met een echte surround sound headset, toch doet de Arctis 7 goed zijn best. Voetstappen in PUBG zijn tot een zekere hoogte te herleiden, soms is het wat lastiger als er veel geluiden tegelijkertijd samenkomen. Hier laat de surround sound zijn zwakte zien. Met de ingebouwde equalizer kun je de instellingen verder tweaken, iets wat op sommige games een positieve impact heeft. De bass ontbreekt wat in deze headset, naar mijn mening is deze te braaf, een positief gevolg is dat deze headset een diversiteit aan tonen mooi hoorbaar maakt.
Comfort Ik heb ervaren dat de Arctis 7 redelijk comfortabel is. Met mijn wat forsere oren is mij opgevallen dat mijn oren uiteindelijk de binnenzijde van de behuizing aanraken. Over een langere periode voelt dit wat minder comfortabel aan. De over-ear oorkussens dekken goed af, maar doen in mijn geval niet helemaal hun werk. Deze zouden juist voldoende afstand moeten creëren om dit te voorkomen. Soms til ik de headset even van mijn hoofd af, en komt het zelden voor dan ik aan één stuk een paar uur game. Het volwassen leven brengt veel verantwoordelijkheden met zich mee, damnit!De headset leunt prettig met de hoofdband op mijn hoofd, hier ervaar ik totaal geen ongemakkelijkheden. Ook tijdens het lopen zit de headset stevig genoeg. Een draadloze headset is in mijn geval niet voor iedereen feest, met dit ding op mijn knar loop ik even richting de WC, keuken en kast voor een glaasje whisky. Iedereen kan meegenieten tijdens dit avontuur. Het gaat hier trouwens om een snelle plaspauze, tijdens rampzalige momenten druk ik netjes op de mute knop.
Microfoon De SteelSeries Arctis 7 levert heldere geluidsopnames. Standaard heb ik in de software de maximale volume ingesteld, op een lager volume is de microfoon wat te zacht. Dit valt op in een diversiteit aan applicaties. Met het volume op minimaal (het laatste streepje in de software) is de microfoon onhoorbaar. Verschuiven we de slider in de software, dan ben je zachtjes hoorbaar. Het maximale volume voelt als de meest gebalanceerde keuze, er is geen sprake van ruis doordat je deze op maximaal zet. Een tandje minder kan er voor zorgen dat overige randapparatuur, zoals een Cherry MX toetsenbord minder hoorbaar is.Hieronder is een microfoontest te vinden met de Arctis 7 in actie. Ik ben erg tevreden over het heldere geluid. Het goed plaatsen van de microfoon voor de mond is belangrijk, plaats je de microfoon wat verder weg, dan zal het volume aanzienlijk minder zijn. Het gaat hier overigens om een bi-directional microfoon, deze pakt geluiden van zowel voor- als achter de microfoon op.
SteelSeries Arctis 7 | Microfoontest
Batterij De batterijduur komt in de praktijk gevoelsmatig goed overeen. Nu heb ik niet met een stopwatch één op één getest. Wel waardeer ik het enorm dat ik totaal geen last heb van een lege batterij. Ik kan vrijwel een week eindeloos doorgaan met deze headset, soms combineer ik dit met muziek over de speakers, dan staat de headset uit. Een game sessie van 2 uur, muziek luisteren en vervolgens weer uitschakelen en klaar voor de volgende dag: de Arctis 7 doet het hem. Ik heb de headset vaak genoeg op zonder muziek af te spelen, gevoelsmatig doe ik nog langer dan 24 uur met de headset, tijdens deze momenten verbruikt de headset namelijk veel minder. Lang verhaal kort: draadloze headsets zijn mijn ding. Een glaasjes whisky pakken en even een bakje koffie zetten: op afstanden tot 12 meter gaat dit prima. In sommige gevallen zonder interferentie gaat de headset zelfs nog verder dan 12 meter, ongeveer 14 tot 15 meter. Wanneer het signaal zoek is hoor je het R2-D2 geluidje, de headset herstelt het signaal automatisch.Laten we beginnen met een positieve indruk; de Arctis 7 laat veel mooie eigenschappen zien. Ik ben blij verrast dat deze headset een diversiteit aan kwaliteit weet te leveren. We gaan het samenvatten in deze eindconclusie.
Geluidskwaliteit, opnamekwaliteit en dit in samenhang met draadloos? Jazeker! De Arctis 7 weet dit bijzonder goed te presteren. De geluidskwaliteit van deze headset bestaat uit balans. Muziek klinkt lekker in de oren, films en (korte films) in mijn geval zijn prettig te volgen, en ook gaming komt er zeker bij kijken. Geen overdaad aan zware bass, maar juist een gebalanceerd spectrum aan geluiden. Voor gaming laat de Arctis 7 ook een goede indruk achter. Vooral omgevingsgeluiden samen met orkestrale achtergrondmuziek gaan harmonieus samen! Iets met Shadow of War, terwijl veel mensen zich zorgen maken over de microtransacties in deze game. Pak gewoon een biertje of lekkere whisky en speel de game… enjoy! Deze stereo headset met DTS Headphone:X zorgt voor een softwarematige surround sound beleving. Deze surround sound beleving is best goed, maar niet vergelijkbaar met een echte surround sound headset. Wanneer er veel geluiden tegelijkertijd samenkomen is het soms lastig om voetstappen te volgen in PUBG.
Opnamekwaliteit mag er zijn. De opnames met de uitschuifbare microfoon klinken helder. Let wel op dat je de microfoon op de juiste hoogte zet, anders klinkt het geluid relatief zacht. Ook in de software raad ik je aan om het volume op maximaal te zetten, dit levert betere prestaties. Met de microfoon op een gepaste afstand en goede hoogte kan je de meest sociale gamerT worden van jullie server. De gevoeligheid van deze bi-directional headset is niet overdreven, waardoor de plaatsing van de microfoon juist belangrijk is.
De Arctis 7 voelt vrij comfortabel aan, met name de hoofdband leunt comfortabel op de bolling van mijn hoofd. De oorkussens met de oorschelpen voelen tijdens langere sessies niet altijd even comfortabel. Mijn oren raken de binnenzijde van de headset (het kunststof), waardoor de oren wat krap zitten. Grotere/hogere oorkussens zal dit probleem oplossen. Ook de software is wederom een aangename ervaring. Het ecosysteem van SteelSeries is gewoon tot in de puntjes uitgedacht. Ik mis stiekem wel wat RGB op deze headset, anderzijds is het weglaten van RGB ten gunsten van de algehele batterijduur. De batterijduur die overigens lang meegaat en zich zeker kan meten aan de ’24 uur+’ als opgegeven specificatie van SteelSeries, petje af! Ook het bereik en de afstand zijn twee dikke pluspunten (oeps)!
Een headset voor circa 155 euro zal voor veel potentiele geïnteresseerde geen goedkope investering zijn. Met een gerust hart kan ik je vertellen dat het een goede investering is. De Arctis 7 heeft audiokwaliteit, opnamekwaliteit een goede batterijduur met een goed bereik. Als de batterij bijna leeg is kun je deze opladen met de Micro USB kabel. Je kunt tijdens het opladen gebruik maken van de headset, je hoeft dus geen moment te missen. Er is ondersteuning voor PC, Mac en consoles, waardoor je ook nog eens flexibel bent met deze headset. Het totaalplaatje van deze headset is compleet. Klaar voor wat draadloze avonturen?