Review: SteelSeries Arctis Pro Wireless
Links: SteelSeries Arctis Pro Wireless productpaginaIn 2017 raakte ik een tweetal headsets aan van SteelSeries, de Arctis 7 en de Siberia 840. De Siberia 840 was al langere tijd op de markt, waarna de Arctis 7 later volgde. Zo merkte ik al snel dat de Siberia 840, een prima headset, toch wat verouderd was ten opzichte van de Arctis 7. Dit uitte zich in de software ondersteuning, het ontwerp en de eenvoud in gebruik. De Siberia 840 had wel weer het genot van verwisselbare batterijen, een toevoeging waar ik persoonlijk echt blij van werd.
Waar blijft de Siberia 840 opvolger was dan ook de vraag. Niet wetende dat SteelSeries een nieuwe Arctis line-up aan het voorbereiden was. De Arctis Pro, de Arctis Pro + GameDAC en de Arctis Pro Wireless zagen het levenslicht. De Siberia 840 maakt plaats voor de Arctis Pro Wireless, met een oude bekende; de transmitter base. Dit is een klein kastje met de ingebouwde geluidskaart en wat aanvullende features. Veel van deze features worden besproken in deze review, laten we door gaan naar de specificaties voor meer details. Op het moment van schrijven kost de Arctis Pro Wireless circa 349 euro.
Een overzicht van de specificaties:
Om terug te komen op de transmitter base. Het kleine kastje met OLED-scherm geeft instellingen weer, zodat je on-the-fly aanpassingen kunt maken. Hier kun je bijvoorbeeld de chatmix op aanpassen, om een betere balans te creëren tussen in-game geluid en voice chat, surround sound activeren, de equalizer aanpassen, diverse inputs beheren en spelen met het volume. Het zijaanzicht van het OLED-scherm op je bureau is best prettig, even snel iets aanpassen, of de resterende batterijcapaciteit controleren. Een persoonlijke favoriet van de transmitter based is de sleuf op de rechterzijkant van het zwarte doosje. In deze sleuf kun je een batterij plaatsen om deze op te laden. Het OLED-scherm geeft de huidige capaciteit weer van de batterij in de Arctis Pro Wireless, en de batterij in de transmitter base zelf. Dit voorkomt gedoe met het opladen via Micro USB, wat overigens ook kan, mocht je dit tussendoor wenselijk vinden.
De Arctis Wireless Pro is uitgerust met een Bluetooth en 2.4GHz draadloze connectie. Beide kunnen tegelijkertijd actief zijn, dit maakt het luisteren van Spotify via je telefoon, terwijl je op je PlayStation 4 speelt een optie. Met de chatmix feature kun je dan ook nog de balans zoeken tussen in-game geluid en voice, mocht je een gesprek aannemen via je telefoon. De headset is via de transmitter base aan te sluiten op je PC met een USB-aansluiting, de optische ingang is voor een PlayStation 4 verbinding. Vermoedelijk spreekt Bluetooth voor zichzelf.
De Arctis Pro Wireless krijgt de tag ‘Hi-Res audio’ mee van SteelSeries. De frequentie is bepalend voor deze tag, deze heeft namelijk een bereik tot 40.000 Hz. De hogere cijfers klinken mooi, maar in de praktijk is dit vrij lastig te meten. Het limiet van het menselijke oor gaat vaak tot 20.000 Hz, alles wat daar boven zit is niet te horen. Hoe hoger (ouder) de leeftijd, des te slechter je naar deze 20.000 Hz toekunt met je gehoor. Verder voeg de Arctis Pro Wireless DTS Headphone:X v2.0 toe aan het lijstje aan features. Deze toevoeging simuleert een 3D omgeving, oftewel surround sound, het dolby idee. Graag vertel ik je in het hoofdstuk in de praktijk meer over deze feature.
Buiten op de steiger in het zonnetje, het kan niet beter. De Arctis Pro Wireless komt in een stijlvolle verpakking, met het nieuwere SteelSeries tintje. Op de verpakking vinden we diverse kenmerken en specificaties van de headset. In de verpakking bevinden zich de headset, de transmitter base, een korte handleiding, diverse kabels, een extra batterij en een popfilter (kapje) voor de microfoon. Aan kabels komen we een USB naar USB 2.0 Mini-B 5 pin, een optische kabel, een power kabel voor gebruik met de PlayStation 4, een Micro USB naar Jack en als laatste een Micro USB naar USB kabel. Voldoende kabels om alle features te testen van deze headset.
De transmitter base is voorzien van twee knoppen aan de voorzijde, een grote knop om door de instellingen heen te scrollen, en een kleinere knop om een stapje terug te gaan in het menu. Je kunt overigens ook met de scroll knop op de headset zelf navigeren door het menu op de transmitter base. Een fijne toevoeging om snel even wat aanpassingen te maken, vooral wanneer je midden in je game zit. Achterop vinden we de diverse ingangen, de optische ingang is aanwezig voor geluid via een PlayStation 4. De DC-aansluiting is nu optioneel, op de Siberia 840 was dit namelijk verplicht, ook in combinatie met je PC. Nu hangt er dus geen extra 230V netsnoer meer aan de transmitter base, waardoor de volledige set net wat flexibeler is in gebruik. Op de rechterzijkant vinden we een sleuf voor het plaatsen van een batterij. Doe je dit netjes, dan zit je nooit zonder met deze headset. Het brengt een hoop gebruikersgemak met zich mee.
Door naar de Arctis Pro Wireless zelf. De headset is qua vormgeving vrij identiek gebleven aan de Arctis 7. Een matte afwerking op de oorkapjes, een microfoon die weggewerkt is in de behuizing en de iconische hoofdband van stof. De hoofdband maakt deze headset net wat aantrekkelijker, ook als het om comfort gaat past deze hoofdband zich mooi aan op de bolling van hoofd. Persoonlijk ben ik er wel wat voor gaan voelen, het is eenvoudiger en sneller dan dat je iedere keer je headset moet verstellen. In de praktijk komt het vaak voor dat je deze per ongeluk verstelt bij het wegplaatsen of opzetten. Nog een leuke extra van de hoofdband zijn de verschillende hoofdbanden. Bij de Arctis 7 was het namelijk mogelijk om verschillende hoofdbanden te bestellen via de SteelSeries website. Dit geeft de Arctis Pro Wireless een facelift wanneer je dit zelf wenst. Er zijn best toffe varianten beschikbaar, de Arctis 7 hoofdbanden passen overigens ook op deze headset. De ronde vormgeving, zonder scherpe hoeken voelen goed aan. Tijdens het op- en afzetten grijpt de headset fijn vast.
Op het linkeroor bevindt zich de geïntegreerde microfoon, met een simpele trekbeweging en wat buigen is deze goed te positioneren voor je mond. Verder zijn hier ook de knoppen wat aangepast ten opzichte van de Arctis 7. De mute knop heeft een grotere knop met afwerking gekregen, zo is deze makkelijker te vinden met je vinger op de headset. Daarnaast bevindt zich de scroll knop, hiermee kun je navigeren door instellingen op de transmitter base, maar ook het volume beheren door simpelweg te scrollen. Aan aansluitingen vinden we nog een line-in en Micro USB ingang. Op het rechteroor bevinden zich twee knopjes, één voor het aan- en uitzetten en één voor de Bluetooth verbinding.
De hoofdband is eenvoudig te vervangen, trek het klittenbandje los en peuter de hoofdband van de headset af. Het frame rondom het hoofd is vervaardigd van metaal, keurig afgewerkt. Beide oorkapjes zijn te verwijderen, links voor de sier, waaronder best een leuke afwerking te vinden en rechts voor het plaatsen van de batterij. Dit werkt een stuk vriendelijker dan op de Siberia 840, hier moest je het kapje een kwartslag draaien, wat niet altijd even eenvoudig gaat, vooral al je zweethandjes hebt tijdens een intense game sessie. Een effectieve toevoeging is het microfoonkapje, een investering van 5 cent? Maar vooral erg welkom! Vooral voor een zwaar ademend persoon, *wijst naar zichzelf*.
Zo mocht er nog een wonder ontstaan voor het publiceren van deze review. De software, oftewel SteelSeries Engine heeft een update gekregen, waardoor de instellingen van de Arctis Pro Wireless eindelijk beheerd kunnen worden. Voorheen stond er enkel “soon to be released", daar heb je niet zoveel aan als je deze headset net hebt aangeschaft. Gelukkig was het werken met de Arctis Pro Wireless ook zonder software een genot, de transmitter base neemt eigenlijk vrijwel alle taken over, enkele features zijn te benaderen in de software. Stap één was het uitvoeren van de firmware update, zowel de transmitter base als headset moeten gelijktijdig verbonden zijn met een kabel, dit kan dus niet draadloos met de headset.
Door met de verdiepingsslag van de Arctis Pro Wireless mogelijkheden. Het eerste scherm is op maat gemaakt voor de headset zelf, het tweede scherm, settings is voor de transmitter base. De software is niet enorm uitgebreid, de focus zit ‘m vooral in het beheren via de transmitter base. DTS Headphone:X v2.0 is via de transmitter base in te stellen, idem dito het beheren van de diverse equalizer instellingen. De presets staan voor je klaar, terwijl dit ook op de transmitter base eenvoudig te selecteren is. Voornaamste toevoeging is de live mic preview, waarmee je jezelf kunt horen, een fijne toevoeging voor streamers. Kortom: niet bijzonder uitgebreid.
De settings tab voor de transmitter base spreekt mij wat meer aan. Toch zijn het veel opties die niet écht enorm relevant zijn. De fijnste toevoeging is het beheren van de Bluetooth instellingen. De Bluetooth auto-startup is de beste toevoeging, je kunt hiermee automatisch Bluetooth verbinden wanneer je de Arctis Pro Wireless inschakelt. Hiermee voorkom je dat je keer op keer de Bluetooth verbinding tot stand moet brengen. Het dimmen van in-game muziek kun je automatisch beheren wanneer je een inkomende oproep ontvangt. Voor mij blijft het een kat en muis spel, twee dingen tegelijkertijd? Nope! Vooral als het om de primaire focus gaat tijdens een heftige gaming sessie. Overige opties zijn een beetje ‘Eco-Stijl’ OLED-saver. Dit uit zich in screensaver opties en de felheid van het OLED-scherm. Met de Arctis Pro Wireless komt het er vooral op neer dat je instellingen beheert op de transmitter base, het kloppende hart van de set.
Gebruik van de transmitter base is met de twee knoppen erg eenvoudig. De grote knop om te scrollen en selecteren (induwen), en het kleine knopje om een stapje terug te gaan. Het startscherm geeft informatie weer van de input, het volume, de batterij capaciteit in de headset en de batterij capaciteit van de geplaatste batterij in de transmitter base. Wanneer er een Bluetooth verbinding is, kun je dit ook aflezen op het startscherm.
Geluidskwaliteit Geluidskwaliteit is altijd iets wat telt, vooral wanneer je een headset van circa 350 euro op de kop tikt. Wat levert de Arctis Pro Wireless? Voor mij eerste gevoel kwam ik even terug bij de Arctis 7, destijds concludeerde ik dat de headset uitgebalanceerd klinkt. Geen overmatige bass, soms wat te braaf, maar juist wel een heldere weergave als het om verschillende tonen gaat. De Arctis Pro Wireless heeft deze kenmerken ook. De standaard equalizer, direct uit de verpakking, is wat braafjes, echter verleent dit geluid zich wel prima voor gaming. Ik vind het enorm irritant om een zware- lage tonen op de achtergrond te hebben, waardoor de in-game muziek niet meer goed tot zijn recht komt. De mix van in-game muziek en omgevingsgeluiden moet goed op elkaar afgestemd zijn. Met de standaard instellingen komt dit best goed tot zijn rechts, idem dito voor dialogen in-game.
Voor muziek en films zijn de standaard instellingen niet toereikend genoeg, hier is het kiezen van een equalizer instelling, of het zelf maken van een equalizer profiel gewenst. Rekening houdend dat iedereen zijn eigen voorkeur heeft. Met de immersive equalizer instelling klinkt geluid wat ruimtelijker, net alsof de oorschelpen een stuk forser zijn. Persoonlijk vond ik dit erg goed klinken met nummers zoals On The Loose - Niall Horan en Never Let You Go - John Newman & Kygo klinkt dit gewoon erg strak. Vooral de beat bij Never Let You Go, wanneer de stem van John Newman in de mix gaat… kippenvel! Nu heb ik ook een enorm zwak voor dit nummer, grijs draaien! Immersive klinkt mij plezieriger dan de music equalizer, deze is net wat meer berust op mids en stemgeluid, de beat bereikt mij niet helemaal.
De DTS Headphone:X v2.0 instelling staat hier aan- en uit. Bij het kijken van films gaat de feature aan, bij het spelen van games vind ik het minder plezierig. Vooral wanneer er meerdere in-game geluiden samenkomen, is het soms lastig te herleiden. Eigenlijk blijft dit gelijk aan mijn eerdere ervaring met de Arctis 7.
Comfort De hoofdband van de Arctis Pro Wireless is liefde, opzetten en gaan. Geen gezeur met verstellen, maar gewoon volop knallen. De hoofdband rust heerlijk op het hoofd, geen pijntje, ook tijdens langere sessies. In vergelijking met de Arctis 7 heb ik ook zo’n vermoeden dat de oorkussens wat dieper zijn, waardoor de oren niet meer de binnenzijde van de behuizing aanraken. Met de Arctis 7 had ik hier wat meer last van, oren die een beetje als bloemkooltjes aanvoelen. De Arctis Pro Wireless lost dit probleem op.Voor mij is comfort ook afstand. Hoe ver kun je met de headset op je knar weglopen? Ongeveer 14 meter weet ik wel te overbruggen. Nu ben ik toevallig verhuisd, het flesje whisky staat wat verder weg. De wc op de bovenetage is goed bereikbaar in combinatie met de Arctis Pro Wireless op mijn hoofd, ook niet geheel onbelangrijk. Nogmaals: mijn excuses Jonah voor alle WC momenten.
Microfoon In vergelijking met de Arctis 7 microfoontest vond ik het nogal een aantoonbaar verschil. Ik weet niet of ik dronken was destijds… Laten we het een leermoment noemen. De Arctis Pro Wireless klinkt wat subtieler aan, ook met popfilter is het geluid wat minder krampachtig. Wel zit er een klein beetje ruis op de achtergrond, vermoedelijk door mijn huidige ‘verhuis setup’. De fans van mijn computer draaien hier op volle toeren, wel iets om overigens rekening mee te houden. Met de popfilter, het stukje stof van 5 cent, dring je dit eigenlijk al een eind terug. Geen gekke software toevoegingen, gewoon lekker praktisch. De microfoon klinkt vooral helder en is daarmee duidelijk. SteelSeries Arctis Pro Wireless | Microfoontest Batterij Volgens SteelSeries gaat één volledig opgeladen batterij ongeveer 10 uur mee. Ikzelf kan dit bevestigen, met een maar: wanneer je zowel op de 2.4GHz band werkt als tegelijkertijd op Bluetooth verbinding, gaat dit wel wat sneller. Gemiddeld zit je dan op 8 uur. Een voordeel? Je hebt twee batterijen! Je zit dus niet zonder. Ook het opladen via Micro USB is een optie, echter voelt dit een beetje aan als vreemdgaan.De SteelSeries Arctis Pro Wireless, in de inleiding kreeg je al wat voorkennis over deze headset. De basis eigenschappen, verdere testjes en mijn persoonlijke ervaringen deelde ik verder met jullie in deze review. Voor een prijskaartje van 350 euro zijn de verwachtingen hoog. Kan de Arctis Pro Wireless het waarmaken?
Na een eerdere ervaring met de Arctis 7 van SteelSeries, voelde de Arctis Pro Wireless aan als bekend terrein. Een gelijke vormgeving, maar nét wat uitgebreider en elegante uitgevoerd, hoe? De transmitter base (het zwarte doosje) dat we eerder zagen bij de Siberia 800 en 840 zijn nu onderdeel van de Arctis Pro Wireless. Natuurlijk is dit een geactualiseerde variant, toch blijft de transmitter base veel gelijkenissen hebben. SteelSeries heeft ervoor gekozen om de Arctis 7 en de Siberia 840 samen te voegen tot één geheel, wat dan weer de Arctis Pro Wireless geworden is.
De transmitter base ziet wat updates, geen gezeur meer met een 230V DC aansluiting, gewoon aansluiten en klaar. Ook zijn de opties voor de transmitter base in samenhang met de Bluetooth verbinding wat uitgebreider. Je kunt beter je telefoon en inkomende gesprekken combineren, of je zet tijdens het gamen gewoon je telefoon uit, zodat je volledig verdwaald kan raken in het verhaal. Instellingen on-the-fly beheren met het scroll wiel op de headset is erg fijn, snel schakelen tussen chatmix, de equalizer of even het volume aanpassen zijn wel zo eenvoudig. Je hoeft in veel gevallen de transmitter base niet aan te raken.
Qua ontwerp verandert er vrij weinig, knoppen zijn wat groter, zodat je deze makkelijker kunt vinden, tevens is er een andere textuur aangebracht op deze knoppen. De popfilter voor de microfoon maakt veel goed, maar om het nu een innovatie te noemen, gewoon nee. Het is fijn dat het nu een onderdeel is van het pakketje, alleen rechtvaardigt deze popfilter niet de meerprijs. Wel zie ik een mooie combinatie met de transmitter base. De Arctis 7 was in mijn ogen al erg goed, de Arctis Pro Wireless is gewoon weer even next-level voor een forse meerprijs ten opzichte van deze Arctis 7.
Pakken we de vergelijking als het om geluidskwaliteit gaat, dan ontlopen de Arctis 7 en de Arctis Pro Wireless elkaar niet zoveel. De Arctis Pro Wireless heeft naar mijn idee wel een vooruitgang geboekt met DTS Headphone:X v2.0. De meerprijs lijkt hem vooral te zitten in de transmitter base. De verwisselbare batterijen zijn fijn. Ook bij langer gebruik voelt deze transmitter base toevertrouwd aan, veel instellingen en persoonlijke tweaks zijn hierop gebundeld. Ik vermoed dat veel mensen alsnog zullen kiezen voor de Arctis 7, gezien het forse prijsverschil. Is geld geen probleem, dan kan de Arctis Pro Wireless een interessante keuze zijn. Vermoedelijk heeft SteelSeries er bewust voor gekozen om weer een ‘high-end tier’ toe te voegen aan zijn headset line-up, de Siberia 840 was namelijk alweer een tijd op de markt.