TG Guide: Wi-Fi 5, Wi-Fi 6 en het verschil

Pim Door Pim Guide

Introductie

Op basis van onze reviews en de daarin besproken producten;

Wi-Fi 5, Wi-Fi 6 en het verschil

In onze reeks van TechGaming Guides is vandaag een groots onderwerp aan bod: Wi-Fi. Mogelijk ben je aan het oriënteren voor de aanschaf van een nieuwe router, mesh-netwerk of ander Wi-Fi-gerelateerd product. Je wordt geconfronteerd met termen zoals dekkingsgebied, lage latentie en snelheid in de vorm van Wi-Fi 5 en Wi-Fi 6.

Ik kan mij goed voorstellen dat deze termen het niet altijd even makkelijk maken om tot een besluit te komen. In deze Wi-Fi Guide licht ik het verschil tussen Wi-Fi 5 en 6 toe, met een simpel doel: jou duidelijk informeren over die verschillen en je daarmee assisteren bij je volgende productaanschaf.

Wi-Fi 5

Als eerste aan bod, is Wi-Fi 5. Deze kwam in 2014 op de markt; indertijd bekend als 802.11ac. Een dergelijke snelheid staat altijd vermeld op de productpagina bij de desbetreffende fabrikant. Een praktisch voorbeeld daarvan is de door ons besproken TP-Link Deco M4 - een AC1200 mesh-set. In de naamgeving maakt ‘AC’ duidelijk dat het een Wi-Fi 5 mesh-set betreft, afgeleid van de technische Wi-Fi 5-naamgeving: 802.11ac.

De theoretische maximale snelheid van de Wi-Fi 5 verbinding op de Deco M4 is 1200 Mbps (megabit per seconde), ofwel 150 MBps (megabyte per seconde). Fabrikanten werken met een theoretische doorvoersnelheid, ofwel de maximale snelheid die de set in theorie kan behalen. Een thuissituatie versus de theorie verschilt.

Variabelen

Zo heb je te maken met stoorzenders en omgevingsvariabelen. Een stoorzender kan de magnetron zijn, maar ook de routers van omwonende buren. Ik kan hier dieper op ingaan met het selecteren van Wi-Fi-kanalen, maar voor nu houd ik dit buiten beschouwing om het overzichtelijk te houden.

Verder kan een omgevingsvariabele de isolatie van je woning zijn. Heb je een goed geïsoleerde woning met veel isolatiefolie in de wanden, dan kan het zogeheten kooi van Faraday-effect optreden. De folie zorgt voor een elektromagnetisch veld, waardoor het Wi-Fi-signaal wordt geblokkeerd. Een voorbeeld daarvan is het wegvallen van je telefoonsignaal in de lift.

Wat ik daarmee wil benadrukken, is dat de theoretische doorvoersnelheid als leidraad dient van wat mogelijk is met een router of mesh-set qua snelheid. Het is onrealistisch om te denken dat je deze snelheid één-op-één gaat behalen; dit is enkel mogelijk in de meest ideale situatie zonder stoorzenders en omgevingsvariabelen.

Frequentiebanden (2,4 GHz & 5 GHz)

De snelheid van Wi-Fi 5 is verdeeld over twee frequentiebanden: de 2,4 en 5,0GHz-frequentieband. Als voorbeeld bezit de Deco M4 een maximale theoretische doorvoersnelheid van 300 Mbps op de 2.4GHz-frequentieband en 867 Mbps op de 5,0GHz-frequentieband.

De snelheid op een frequentieband is variabel, afhankelijk van welke Wi-Fi 5-router of mesh-set je doet aanschaffen. De Deco M4 is een mesh-set in het budgetsegment, waardoor de theoretische snelheden lager liggen dan op de duurdere Deco M9 of vergelijkbare mesh-sets.

Dit brengt ons bij onze eerste inzichten omtrent Wi-Fi 5: snelheid is verdeeld over de 2.4 en 5.0GHz-frequentiebanden en gaat uit van een theoretische doorvoersnelheid. De theoretische doorvoersnelheid is leidraad voor wat er maximaal mogelijk is; in de praktijk hebben omgevingsvariabelen invloed op de snelheid.

Als laatste toevoeging wil ik meegeven dat de 5,0GHz-frequentieband aanzienlijk sneller is dan de 2,4GHz-frequentieband, met één belangrijke maar: de draadloze afstand tussen router en/of mesh-set en apparaat is groter op de 2,4GHz-frequentieband.

De 5,0GHz-frequentieband mag dan wel sneller zijn, doch is deze gevoeliger op langere afstand, waardoor het zomaar kan zijn dat de 2,4GHz-frequentieband in sommige situaties sneller of betrouwbaarder is. Wederom verschilt dit per apparaat, omgeving en aanwezige variabelen.

In het volgende hoofdstuk ga ik dieper in op de Wi-Fi 6-standaard en de verschillen ten opzichte van Wi-Fi 5.

Wi-Fi 6

In basis maakt Wi-Fi 6 gebruik van hetzelfde principe van Wi-Fi 5. Om die reden heb ik je eerst kennis laten maken met Wi-Fi 5. Eind 2019 is Wi-Fi 6 officieel geworden en zien we het nu breder toegepast op diverse routers en mesh-sets. Wi-Fi 6 staat technisch bekend als 802.11ax.

Er is goed onderscheid te maken tussen Wi-Fi 5 en Wi-Fi 6; veelal doen fabrikanten dit tegenwoordig met een label. Mocht je dit niet kunnen opmerken, dan is snelheid iets waar je naar kunt kijken, of een aanduiding van .AC (Wi-Fi 5) en/of .AX (Wi-Fi 6).

Wi-Fi 6 is de opvolger van Wi-Fi 5, maar dat wil niet zeggen dat Wi-Fi 5 verdwijnt uit het netwerkstraatbeeld. Voorgaande Wi-Fi-versies worden ook vertegenwoordigd op routers en mesh-sets om apparaten met een oudere Wi-Fi-versie te ondersteunen. Koop je een Wi-Fi 6/.AX router of mesh-set, dan is Wi-Fi 5 ook vertegenwoordigd.

Het eerste verschil tussen Wi-Fi 5 en Wi-Fi 6 is dan de prijs en dat zal bij het nodige onderzoek direct opvallen. Op het moment van schrijven is een Wi-Fi 6-router of mesh-set nog vaak wat duurder, hoewel prijzen al aantrekkelijker beginnen te worden.

De verschillen

Uiteindelijk resteert er één belangrijke vraag: wat zijn dan de grootste en/of belangrijkste verschillen tussen Wi-Fi 5 en Wi-Fi 6?

Daar ga ik met enthousiasme dieper op in, om de simpele reden dat er zoveel te vertellen valt over netwerken en Wi-Fi an sich. Laat ik je wat overzicht beiden met een opsomming, gevolgd door nog een afsluitende alinea waarin ik het nog kort toelicht en antwoord geef op de vraag.

  • Wi-Fi 6 is als opvolger logischerwijs sneller dan Wi-Fi 5. In theorie betreft het een gemiddelde verbetering van 250 procent qua doorvoersnelheid.
  • Wi-Fi 5 maakt gebruik van OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing) en Wi-Fi 6 van OFDMA (Orthogonal Frequency Division Multiple Access).

    Het verschil? Wi-Fi 6 kan met één datastroom zichzelf effectief verdelen over de beschikbare kanalen en aparte subkanalen, waardoor één datastroom aan meerdere apparaten tegelijkertijd geleverd kan worden. Wi-Fi 6 heeft een terugwaartse compatibiliteit met OFDM/Wi-Fi 5.
  • Wi-Fi 6 is met de hogere doorvoersnelheid de beste keuze voor streaming van 4K en 8K-content.
  • Wi-Fi 6 maakt gebruik van een TWT-functie (Target Wake Time). Daarmee wordt op dynamisch wijze de QoS (Quality of Service) beheerd, ofwel de kwaliteit en stabiliteit van je draadloze verbinding. Daardoor kan data die tussen router en client ontstaat sneller plaatsvinden. Hier gaat het dus om verzenden (upload) en ontvangen (download).

    Door de bepaling en snelheid hoeft het apparaat (de client) minder vaak wakker te zijn, wat de batterijduur van verbonden apparaten ten gunste komt. TWT heeft een cruciale rol om stroom te besparen en kan in grotere netwerken beter overlappen tussen een grote toestroom aan apparaten.
  • Wi-Fi 5 werkt op 256 QAM - een modulatietechniek voor digitale signalen - en Wi-Fi 6 werkt op 1024 QAM. Het modulatieschema van Wi-Fi 6 ligt daarmee veel hoger en zorgt voor een hogere doorvoersnelheid. Dat resulteert dus in de snelheidswinst.
  • Wi-Fi 6 maakt gebruik van de nieuwe standaard aan MIMO (Multiple In / Multiple Out). De technologie maakt het mogelijk om met meerdere apparaten tegelijk te communiceren. Dit kan met maximaal acht apparaten tegelijkertijd, terwijl dit op Wi-Fi 5 met vier apparaten tegelijkertijd is.

    Allicht hoor ik je denken: “Ik heb 12 Wi-Fi-apparaten, hoe gaat dit dan?". MIMO draait om het tegelijkertijd aanspreken en niet de aanspreking om-en-om.
  • Om de voordelen van Wi-Fi 6 te benutten, dien je een apparaat te bezitten dat geschikt is voor Wi-Fi 6. Pas op dat moment kan je gebruik maken van de bovenstaande voordelen. Voorbeelden van Wi-Fi 6-apparaten zijn de Samsung Galaxy S20, iPhone 11 Pro/Pro Max en het iPad Pro 2020-model.

    Let vooral bij aanschaf van producten op het label Wi-Fi 6 of de vermelding van .AX. Kortom, controleer de specificaties of vraag het desnoods aan de verkopende partij.
  • Met een Wi-Fi 6 router of mesh set heb je terugwaartse comptabiliteit naar Wi-Fi 5 en eerdere Wi-Fi-versies. Mocht je dus een Wi-Fi 6-netwerk in huis aanbrengen, en de voordelen daarvan benutten met een Wi-Fi6-apparaat, dan werken oudere Wi-Fi 5-apparaten dus nog altijd naar behoren.

Samenvatting

Voegen we punt één en twee samen uit de bovenstaande opsomming, dan kan er geconcludeerd worden dat Wi-Fi 6 betere ondersteuning biedt voor gelijktijdige datastromen met een (snellere) verhoogde doorvoersnelheid. Wi-Fi 6 is vooral interessant als je deel uitmaakt van een groot gezin of veel smart-home-apparatuur in huis hebt.

In ieder geval is het gemiddelde aantal aan draadloze apparaten gegroeid. Dit niet alleen in het algemeen, maar ook in huishoudens. Zodoende gaat de urgentie voor Wi-Fi 6 de aankomende jaren alleen maar groeien. In mijn review van de Asus RT-AX92U concludeerde ik dat deze mesh-set een grote verbetering liet zien in Wi-Fi 5-prestaties.

Nou is die RT-AX92U is van origine een Wi-Fi 6 mesh-set, dus het kan voorkomen dat prestaties van Wi-Fi 5 verbeteren met een Wi-Fi 6-router of mesh-set. Dit neemt niet weg dat de aanbreng van een Wi-Fi 6 een dure kwesties kan zijn, zoals ik tevens deed concluderen in mijn review van de Netgear Orbi Wi-Fi 6 (AX6000). In het geval van dat product betreft het dan wel het neusje van de zalm, maar de portemonnee dunt er redelijk van uit.

Hopelijk zijn met deze Wi-Fi Guide de nodige verschillen tussen en voor- en nadelen van Wi-Fi 5 en Wi-Fi 6 uitgelegd. Zodoende zou je met deze informatie genoeg kennis moeten bezitten om een keuze te maken op het gebied van Wi-Fi-producten. Uiteraard valt er nog veel meer te bespreken omtrent Wi-Fi, netwerken en standaarden.

Mocht je dus nog een vraag hebben of kom je er toch niet helemaal uit? Laat het ons dan gerust weten middels een reactie hieronder. We geven maar al te graag advies over producten en lichten onze reviews met liefde toe. Mocht je ons zelfs live advies willen vragen, dan kan je altijd terecht bij de wekelijkse TechGaming Podcast. In ieder geval wensen we je succes met je reis op de Wi-Fi-snelweg!

Delen op
6 Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *