TG Test: AMD Ryzen 4000H vs. 4000U Mobile Series

Pim Door Pim Test

Introductie

Op basis van onze reviews en de daarin besproken producten;

AMD Ryzen 4000 Mobile Series

AMD is met haar Ryzen-processorreeks niet meer weg te denken. Sinds de lancering van Ryzen 1000 op basis van de Zen-architectuur - in maart 2017 - heeft de processor- en videokaartfabrikant menig hart veroverd. Inmiddels zijn we aangekomen bij de Zen 3-gebaseerde Ryzen 5000-reeks en die is niet aan te slepen. Voor het eerst in een decennium weet AMD de ‘gamingkroon’ qua single core-prestaties terug te stelen van Intel. Alvorens ik doorratel over Ryzen 5000 maak ik eerst ruimte voor AMD’s mobiele processorreeks: Ryzen 4000.


Nou is Ryzen 4000 niet nieuwer dan de AMD Ryzen 5000-serie, maar verdient wat mij betreft wel wat extra aandacht. Onlangs had ik de Asus ROG Zephyrus G14 (GA401IV-HA116T) laptop ter review. Ik was onder de indruk van de processorprestaties van deze laptop. Niet dat dit geheel als een verassing kwam aanwaaien, integendeel, want eerdere berichten bevestigden dat deze mobiele generatie een krachtpatser is.

Architectuur

AMD waagt de stap op de laptopmarkt met de Ryzen-processor. De mobiele Ryzen 4000-reeks maakt onderdeel uit van de Renoir-architectuur, gebaseerd op Zen 2. Het volledige proces is op 7 nanometer gemaakt. Dat betreft overigens de complete SoC (system-on-a-chip); zowel de CPU als GPU en overige onderdelen. De GPU bestaat uit Vega-cores; dit is een oudere generatie. Volgens AMD is de Vega-generatie beter geoptimaliseerd voor mobiele doeleinden.

Er zijn meerdere modellen beschikbaar; dit betreffen de U-serie en H-serie. De U-serie fixeert zich op zuinigere laptops, waar de H-serie veelal te vinden is in gamelaptops. Met de Asus ROG Zephyrus G14 heb ik de AMD Ryzen 9 4900HS getest, een octa-core-processor met acht fysieke kernen en een basiskloksnelheid van 3 GHz. De Max Boost Clock, ofwel de Turbo loopt op tot maximaal 4,3 GHz voor een enkele kern en tot maximaal 3,9 GHz bij 8 kernen. De 4900HS is uitgerust met Simultaneous Multithreading - afgekort als SMT. Daarmee worden fysieke processorkernen opgesplitst in virtuele kernen; ook wel threads genoemd. Wanneer meerdere kernen worden aangesproken, verdubbelt de AMD Ryzen 9 4900HS effectief de acht kernen naar zestien threads voor een snellere werking. Simultaneous Multithreading staat bij het Intel-kamp bekend als HyperThreading, maar beide technieken zijn vergelijkbaar aan elkaar.

De Acer Swift 3 SF314-42 is uitgerust met een AMD Ryzen 7 4700U. Dat betreft tevens een octa-core processor met acht fysieke kernen en een basiskloksnelheid van 2 GHz. Deze processor heeft geen Simultaneous Multithreading. Verder loopt de Turbo op tot maximaal 4,1 GHz voor een enkele kern en tot maximaal 3,4 GHz bij acht kernen. De 4700U heeft een aanzienlijk lager verbruik dan de 4900HS, met een TDP van 15 Watt,dus dit maakt de processor beter geschikt voor dunne/lichte ultrabooks. De 4900HS verlangt meer koeling dan doorgaans te vinden is in dergelijke laptops.

Verschillen zijn er ook nog tussen de geïntegreerde Vega-GPU’s. De 4900HS heeft een AMD Radeon 8 met een GPU-frequentie van 1,75 GHz en een totaal van 512 shaders. DE 4700U heeft een AMD Radeon 7 met een GPU-frequentie van 1,6 GHz en een totaal van 448 shaders. De geïntegreerde Radeon/Vega-GPU is dus krachtiger op de AMD Ryzen 9 4900HS. De technologie en het proces is gelijk; deze is gewaarborgd op 7 nanometer.

Resultaten

Het onderscheid tussen de AMD Ryzen 7 4700U en AMD Ryzen 9 4900HS mag duidelijk zijn. Maar hoe boksen deze processors tegen elkaar op, wat zijn de daadwerkelijke verschillen en waarom zou je voor de U of H/HS-serie kiezen? Hieronder maken we eerst kennis met beide laptops:

Asus ROG Zephyrus G14 (GA401IV-HA116T)



Acer Swift 3 SF314-42



Voor de resultaten houd ik de geïntegreerde Radeon/Vega-GPU’s buiten beschouwing. Het gaat mij primair om de CPU-gerelateerde prestaties. Op het moment van schrijven van dit artikel was ik niet meer in het bezit van de ROG Zephyrus G14. Ik heb deze TechGaming Test beperkt tot een kleine selectie aan benchmarks. Het mag duidelijk zijn dat de AMD Ryzen 9 4900HS een groot voordeel heeft met Simultaneous Multithreading, want hier zien we de kracht van zestien threads. Multi-threaded prestaties maken deze processor een winnaar.

Toch ben ik verrast door de prestaties die uit de AMD Ryzen 7 4700U zijn te persen. Op single-core-gebied heeft de AMD Ryzen 9 4900HS een klein voordeel van 0,2 GHz. Prestaties zijn nipt in het voordeel van deze processor, maar in de praktijk is dit niet merkbaar. Voordat ik doorratel over prestaties, hieronder wat getallen:


Doel van deze TechGaming Test is het samenvatten van de mobiele AMD Ryzen 4000-reeks. Wat mag je verwachten? Het mag duidelijk zijn dat de H-reeks zich richt op de content creators en veelzijdige gaminglaptops. Simultaneous Multithreading is daar leidraad voor. Ook zien we dat deze laptops veelal gepaard gaan met een krachtige GPU, met als voorbeeld de Nvidia RTX 2060 Max-Q Design op de Zephyrus G14. Deze laptops kunnen verassend genoeg nog een lange batterijduur waarborgen. Wanneer de krachtigere GPU niet wordt aangesproken - een proces dat je vanuit energiebeheeropties in Windows ook zelf kan beheren -, creëer je al snel een zuinigere laptop. Met de lagere TDP’s (thermal design power) van deze processoren wil de batterij gewoon lang mee. We hebben het dan bij beide laptops al snel over acht tot tien uur in de gunstigste gevallen. Persoonlijk beperk ik het wel, omdat je flink gaat snijden in de prestaties voor wat extra tijd. Dat is niet altijd wenselijk.

De Zephyrus G14 weet met een energiezuinig schema ongeveer zes uur te behalen met een volle accu. De Swift 3-hardwareconfiguratie is zuiniger in zijn algemeenheid en tikt al snel acht uur aan. Dit trekt voor mij een grens tussen de twee reeksen; de U-serie en H-serie. De U-serie is bestemd voor langere batterijduur in een (nog) compacter jasje dan bij de H-serie. De H-serie is voor content-creators en gamers al heel compact te krijgen en daar is de Zephyrus G14 is een perfect voorbeeld van. Thermisch zijn er dan ook nog verschillen. Zo tikt de Zephyrus G14 tikte de 91 graden Celsius aan in de performance-modus. Dat betreft de standaardmodus onder volledige belasting en tijdens gaming. De Swift 3 zat gemiddeld rond de 80 tot 84 graden Celsius - een noemenswaardig verschil. Ook deed de Swift 3 dit stiller met een geluidsproductie van 45.2 dB(A) versus de 47.9 dB(A) met de Zephyrus G14.



Conclusie

Wil ik deze TechGaming Test eindigen met een conclusie? Eigenlijk is dat niet zozeer nodig. Ik wil je ook niet opzadelen met een eindeloos verhaal. Wel kan ik concluderen dat AMD weer een succesvolle formule heeft voor de laptopmarkt. Het onderscheid tussen de U-serie en H-serie mag duidelijk zijn. Overigens zegt dat niks over de Simultaneous Multithreading, want er zijn ook U-processoren met deze techniek.

Wel is er onderscheid in het doel van de processor. Bij een laptop met een U-variant ga je veelal voor compactheid, stilte en een langere batterijduur. Daartegenover staat de H-serie, waarmee je kiest voor extra power. Voor- en nadelen per laptop zullen altijd blijven bestaan, maar één ding mag zeker zijn: AMD doet meer dan ooit mee op de laptopmarkt. Dit belooft een goed vooruitzicht voor opvolgende generaties.

Delen op
Laat een reactie achter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *