Review: Teclast X98 Plus II
Links;Tablets zijn er in overvloed, maar doorgaans zien we bekende fabrikanten zoals Apple en Samsung. Toch zien we steeds vaker de ‘exotische’ merken verschijnen, zeker op websites zoals Tweakers en Hardware.info. Waar sommige tablets tegen relatief lage prijzen beschikbaar zijn, want bij sommige tablets is er nog wel sprake van goedkoop is duurkoop. Ik wil niet direct met het vingertje wijzen, want een Kruidvat heeft soms best wel degelijke tablets liggen. Dat familieleden zo af en toe beroep op je doen, omdat de tablet ‘weer’ vastloopt nemen we dan ook vaak voor lief. Hopelijk praat ik dan niet alleen voor mezelf.
Wie verder kijkt dan de bekende merken komt toch al snel degelijke tablets tegen voor een zachtere prijs. In deze review bespreek ik dan ook zo’n tablet; de Teclast X98 Plus II. Op papier laat de X98 krachtige specificaties zien, tegelijkertijd beschikt de X98 over twee besturingssystemen, Windows 10 en Android. Voor mij was de combinatie van een Intel CPU, Windows 10 en 4GB RAM de grootste motivatie om de X98 in huis te halen. In de praktijk moet de X98 zich echter gaan bewijzen, is het waar voor je geld? Je leest het in mijn review over de Teclast X98 Plus II, die momenteel over de digitale toonbank gaat voor 163 euro.
Een overzicht van de specificaties:
De X98 heeft een mooi stukje technologie onder de motorkap, met name de Intel CPU (Intel Cherry Trail Z8300) was voor mij een grote overweging. De Quad Core processor is geklokt op 1.44GHz met een turbo van 1.84GHz. Verder is de Z8300 voorzien van Intel HD generatie 8. Ik ben dan ook zeker benieuwd welke prestaties de X98 weet neer te zetten met games. Samen met de 4GB LPDDR3 RAM moet er ruimte zijn om hier goed mee te experimenteren.
Het scherm is een 9.7 inch IPS display met de resolutie van 2048×1536 pixels. De kleuren op het scherm moeten dankzij de IPS-techniek accurater zijn vanaf verschillende kijkhoeken, tevens heeft het scherm 264ppi wat ongeveer gelijkstaat aan retina.
Direct uit de verpakking komt de tablet met Android 5.1 (Lollipop) en Windows 10 (Home, 64BIT). Windows 10 is voorzien van twee gebruikersinterfaces; de volledige Windows 10 ervaring, of de Windows 10 tablet ervaring. Geen zorg, je kunt ieder moment simultaan schakelen tussen de schillen. De volledige Windows 10 ervaring is iets waar ik voor in mijn handen klap. Stiekem het Surface Pro gevoel ervaren. Laat ik ook direct melden dat dit in theorie leuk klinkt, maar in de praktijk niet valt te vergelijken. Zo heb ik even met de Surface Pro van mijn zwager mogen spelen, waar het allemaal aangemeten en soepel verloopt. Nu werkt de X98 ook prima, maar is het gewoon niet te vergelijken met een Surface Pro. Niet alleen het prijsverschil speelt hier een rol, de snufjes en ondersteuning is gewoon vele malen beter. Het komt er uiteindelijk op neer dat je appels met peren aan het vergelijken bent, vooral niet doen!
De verpakking is vrij standaard. Hier valt eigenlijk vrij weinig over te zeggen, wat naamgeving en Chinese teksten. Nu is Chinees zeker niet mijn sterkste punt, door naar de inhoud!
Het eerste wat we tegenkomen is de tablet zelf. Aan de binnenzijde van de verpakking is schuim aangebracht, gewoon degelijk verpakt niks bijzonder. We komen een gebruikershandleiding tegen en wat informatie over garantie.
Aan accessoires komen we een drietal kabels tegen, één Micro USB naar USB om de tablet op te laden, een USB naar DC (5V) kabel om de tablet op te laden, op deze manier hou je de Micro USB aansluiting op de tablet vrij. En als laatste een Micro USB aansluiting naar USB (OTG) om randapparatuur aan te sluiten. Voor het gebruik van de volledige versie van Windows 10 is een toetsenbord en muis wel aangenaam.
Door naar de X98 zelf. De tablet ziet er aan de voorzijde vergelijkbaar uit met een iPad, alleen een Home knop ontbreekt. Op de voorzijde siert zich een glasplaat, met vergelijkbare bezels als dat van een iPad generatie 3 / 4. De bezels van de Teclast X98 Plus II zijn groter dan zijn voorganger de Teclast X98 Plus. De glasplaat aan de voorzijde en het IPS-scherm creëren een mooie look, typisch het smalle / zevende IPS randje. De glasplaat voelt degelijk onder de vinger en is jammer genoeg erg gevoelig voor strepen van de vingers.
De achterzijde is voorzien van een grijze afweking wat bestaat uit aluminium. Dit is het enige gedeelte wat vervaardigd is uit aluminium, de overige onderdelen zijn gemaakt van kunststof. Persoonlijk vind ik het jammer dat de volledig achterzijde niet uit aluminium bestaat, vooral bij de aansluitingen vind ik dit een gemis. Naar mijn mening is dit dan ook direct het minst mooie onderdeel van de X98. Het contrast tussen de grijze aluminium achterkant versus het witte kunststof gedeelte valt te veel op, waardoor de aansluitingen te veel aandacht vragen.
De X98 heeft de volgende afmetingen: 23.98 x 17.60 x 0.80 cm met een gewicht van 568 gram. Om een vergelijking te maken met andere 9.7 inch tablets. De iPad Pro weegt 437 gram hetzelfde geldt voor de iPad Air 2. De Samsung Galaxy Tab S2 weegt 389 gram en de Asus ZenPad 3S 10 (Z500M) weegt 430 gram. Nu ervaar ik de tablet niet als zwaar tijdens gebruik, vergelijken we het met de bovenstaande tablets, dan mag de X98 nog wel wat grammetjes afvallen.
Op de linkerzijde van de behuizingen vinden we een aan- en uitknop en de volumeknop. De fysieke switches (knoppen) voelen fijn aan. Bij het indrukken van de knoppen hoor je een subtiele klik ter bevestiging. Aan de boven- achterzijde van de tablet vinden we de aansluitingen, bestaande uit een Micro USB aansluiting, 3.5mm Headphone Jack, een Micro HDMI aansluiting, een DC (5V) in, een MicroSD kaartingang en de microfoon. De toevoeging van een DC (5V) aansluiting ziet er misschien wat historisch uit, toch is het een nuttige toevoeging. De Micro USB aansluiting blijft op deze manier altijd toegankelijk om randapparatuur op aan te sluiten. Prima keuze, goede stap tegenover zijn voorganger.
We hebben nu de X98 kort op het netvlies gehad. Jullie weten op het moment nog vrij weinig over hoe de tablet aanvoelt tijdens dagelijks gebruik. Welkom in het hoofdstuk in de praktijk, waar ik je graag meer vertel over het dagelijkse gebruik en mijn ervaringen.
In de handjes Laat ik beginnen met de bouwkwaliteit. De tablet voelt degelijk aan, stevig en heeft geen scherpe of onafgewerkte randen. De net wat bredere bezels op de verticale en horizontale zijde komen prima uit met de duimen. Zowel in portret als landschapsmodus kan ik hier weinig op aan merken. De speakers bevinden zich aan de achterzijde van de behuizing, je zult dus niet ervaren dat je geluid blokkeert met je handen of vingers.Momenteel heb ik geen beschermende hoes of sleeve. Het neerzetten van de X98 in landschapsmodus samen met Windows 10 en een toetsenbord en muis valt tegen. Nu zoek ik vaak naar manieren om de tablet zo comfortabel mogelijk te plaatsen, wat niet echt productief werkt. Wil je graag met Windows 10 aan de slag? Doe het dat slimmer dan ik heb gedaan!
Batterijduur In de X98 bevindt zich een 8000 mAh batterij. In stand-by overleeft de tablet het al snel vier dagen, met tussendoor gebruik loopt dit al snel terug naar twee dagen. Bij intensief gebruik loopt de batterij aardig snel leeg. Dit komt mede door de gebruikte IPS-techniek. Bij een hogere helderheid haal je maximaal 6 - 7 uur. Stap je terug naar een helderheid van 50 á 60 procent, wat raadzaam is, dan kom je de dag goed door. Het scherm is op 100 procent erg fel, in de praktijk is dit onnodig, of is het raadzaam om een Tweakers zonnebril op je neus te plaatsen, hé Wesley? De tablet doet er ongeveer 3 uur over om weer volledig tot 100 procent op te laden. Audio De X98 heeft twee speakers op de achterzijde. De kwaliteit van de audio is goed te noemen. De maximale volume had wel wat meer mogen zijn. Dit wil naar mijn idee nog wel eens variëren per applicatie. Mijn DS File / Video applicatie voor Synology klonken met mediabestanden vrij zacht. Vergelijk je het vervolgens weer met een applicatie als YouTube, dan klinkt de X98 weer wat harder. Wel ben ik positief over de kwaliteit, de audio klinkt uit beide speakers helder. Camera De camera is bij de X98 erg matig. Ik heb geprobeerd om tussen de Windows en Android camera applicatie te schakelen, jammer genoeg tevergeefs. Gebruik je graag je tablet voor het maken van foto’s, dan raad ik je de X98 niet aan. Je kunt niet scherpstellen en over het algemeen is de kwaliteit gewoon beneden het niveau. Met licht zijn de prestaties wat beter wat van toepassing is bij iedere camera.De X98 komt met Android 5.1 (Lollipop). De geïnstalleerde versie is erg schoon en kent weinig bloatware, zeker een pluspunt! Er zijn drie apps voorgeïnstalleerd: TeclastOTA voor updates, TeclastBootManager om te schakelen tussen Android en Windows en UC Browser (Chinees) een gratis browser.
Ik was ook erg verrast dat ik twee volwaardige albums kreeg op de X98. Normaal niet echt mijn smaak maar leuk voor de afwisseling. Katy Perry was dan nog wel een bekende naam, maar Tpad_music002 (een onbekende Chinese artiest) was toch echt wel een nieuwe ervaring. Binnenkort zing ik de vier nummers gezellig mee!
Mijn voornaamste reden was de dual OS feature met het verlangen naar Windows 10, toch moet ik zeggen dat de veelzijdigheid van Android een mooie extra is. Zeker gezien de benchmarks en Play Store games krijg je het beste van twee werelden. Soms kom je nog wel Chinese teksten tegen, niet echt storend maar wel lastig te begrijpen. Ben je Android zat? Dan wissel je heel makkelijk met de TeclastBootManager naar Windows 10. Bij het opstarten van de tablet kun je kiezen om Android of Windows op te starten.
Mijn ervaring met Android op de X98 is prima. Het 2k scherm geeft het besturingssysteem mooi weer en applicaties en games draaien soepel. Naar mijn grote verbazing ben ik toch een groter fanaat van Android dan Windows in tablet modus.
Windows 10 werkt net als Android soepel. Ik gebruik Windows 10 dan ook voornamelijk in zijn volledige vorm. Het gaat misschien wel een beetje het idee van een tablet voorbij, maar het aansluiten van een bluetooth toetsenbord en muis maakt het een volledige computer. Niet vergelijkbaar met een mooie desktop, wel lekker als je even productief wilt zijn, of achteruit op de bank wilt hangen. De Windows 10 tablet modus is geen winnaar in vergelijking met Android. Hier leent de tablet modus nog te veel features van de volwaardige Windows 10 variant. Dit klinkt vreemd, want applicaties zijn echt wel goed geoptimaliseerd, soms krijg ik persoonlijk nog het idee dat ik in twee omgevingen zit. Waar je bij Android echt het gevoel krijgt van: “ja, dit is een tablet hoe het bedoeld is."
Zelf prefereer ik de volledige Windows 10 ervaring over de tablet modus. In sommige gevallen is het lastig met het on-screen toetenbord, deze klapt namelijk niet standaard open bij tekstvelden. Het on-screen toetsenbord is ook nog eens schermvullend, waardoor er weinig ruimte overblijft voor overige taken. Het typen van een Word document is een heerlijke ervaring. Vergelijk ik het met mijn MSI laptop, dan begint deze steeds vaker stof te happen. Het lichtgewicht en de acceptabele kracht is voor mij genoeg om onderweg te werken. Als ik dan toch zin krijg in een game beland ik heel simpel weer in Android met de dual boot functie.
Om nog even verder te schrijven over de volwaardige Windows 10 omgeving. Ben je echt aan het overwegen om je laptop met pensioen te sturen, dan is de tablet wellicht interessant. Toch vind ik het gehannes met een draadloos toetsenbord niet fijn. Ik zou dan in de toekomst eerder kijken naar een ultrabook of een fysiek toetsenbord die je kunt loskoppelen. Windows 10 is volwassen genoeg om het een kans te geven.
Voordat we doorvliegen naar de conclusie draaien we nog wat games en benchmarks. In 2016 had ik de Asus Zenpad S 8.0 (Z580CA) ter review. ter review.[/url] Deze Z580CA heeft een 1,83GHz (Z3560) 64-bit Quad Core CPU onder de motorkap, wat bijna gelijkwaardig is aan de Z8300 met 1,84GHz. Alleen heeft de Z3560 geen geïntegreerde Intel HD GPU, deze maakt gebruik van de PowerVR Rogue G6430 op de Z580CA. Met de Z8300 zijn we weer wat generaties verder en zien we dus wel een geïntegreerde Intel GPU. Als het om Nanometer gaat is de Z8300 14nm en de Z3560 nog 22nm. Vergeet niet dat de Z8300 een nieuwere CPU is met een andere socket (BGA592). Om nog heel specifiek te zijn valt de Z8300 onder de architectuur Airmont en de Z3560 onder Silvermont. Genoeg gebrabbel over de specificaties, laten we beginnen met de games en opvolgend de benchmarks.
Implosion Tijdens de Zenpad S 8.0 (Z580CA) ben ik enorm enthousiast geworden over Implosion. Het toffe hack & slash waar aliens en mutanten kennis maken met je zwaard. Je beschikt ook over een geweer, maar wil dat nou als je een cyber katana hebt! Implosion is een vrij zware game met veel particle effecten en explosies. De X98 had duidelijk geen moeite om de game soepel te draaien, wel wordt de achterzijde van de tablet warmer. Dit is overige bij alle veeleisende 3D-games en geldt niet alleen voor de X98. Implosion speel je gratis tot level zes, daarna moet je over op aanschaf van de volledige game. Epic Citadel Eigenlijk is Epic Citadel geen game, alsnog is het een goede benchmark om de kracht van de X98 te testen. Epic Citadel draait op Unreal Engine 3 en bestaat uit fantasie wereld in de middeleeuwen. Je kunt vrij door de wereld bewegen. Verassend genoeg is het een leuke ervaring op een tablet en tegelijkertijd een goede benchmark. Met de hoogste instellingen (Ultra High Quality) draait de X98 op 2k gemiddeld 38.7 FPS, niet slecht! Mage and Minions Mage and Minions is net als Implosion een hack & slash met RPG elementen. De game is vergelijkbaar met Diablo of Baldur’s Gate. De game is op zichzelf niet super zwaar, maar wordt naarmate zwaarder met meerdere vijanden in beeld. Combineer dit met een hand vol spreuken en Mage and Minions kan nog best zwaar zijn. De X98 houdt het prima uit! Xenowerk De laatste game die ik test is Xenowerk. De game heeft mij interesse gepakt als het om details gaat in de omgeving. De aliens die je tegenkomt zijn ook mooi vormgegeven, iets waar duidelijk aandacht aan is besteed. Qua verhaal heeft het weinig inhoud, er is eigenlijk niet echt een verhaal. Als je van aliens molesteren houdt in een zeer mooi jasjes, dan is Xenowerk je vriend. Met de X98 heb ik veel plezier gehad zonder problemen. Benchmark - 3DMark (Ice Storm Unlimited) 3DMark doet ook al wat jaren mee op de tablet en telefoonmarkt. Ik heb gebruik gemaakt van de gratis versie die de Ice Storm Unlimited benchmark bevat. Deze benchmark bestaat uit verschillende grafische testen en een physics test. We nemen Sling Shot ES 3.1 ook direct mee in de test. Benchmark - Geekbench 3 Geekbench 3 is een single-core en multi-core test. Het nabootsen van dagelijks gebruik in een benchmark is hier van toepassing. De stresstest draait op 64-bit en 32-bit afhankelijk van het systeem. Benchmark - AnTuTu v6.1.4 AnTuTu is een benchmark die verschillende onderdelen test. De testen bestaan onder andere uit een single-core en multi-core test, een RAM test, een GPU test en een input/output test. PCMark PCMark is een gecombineerde test die verschillende aspecten (CPU, geheugen, interne opslag en externe opslag) combineert tot één score.Laten we de benchmark resultaten vergelijken met de Asus Zenpad S 8.0 (Z580CA). Houd rekening met het feit dat veel benchmarks nieuwere versies draaien. In de gemende benchmarks doet de Z8300 het wat beter. De hogere score heeft de X98 te danken aan de 4GB RAM t.o.v. de 2GB RAM op de Z580CA.
De Teclast X98 Plus II is een dual OS tablet met een aantrekkelijke set aan features. Zijn deze features het waard om over te gaan op aanschaf? Je leest het hieronder stap voor stap.
Laat ik beginnen met de eerste ontmoeting. De verpakking oogt wat karig. Gelukkig maakt de tablet dit zelf al snel goed met de bouwkwaliteit. De behuizing van gedeeltelijk aluminium ligt lekker in de hand. De tablet is 8mm dik of dun hoe je het bekijkt en weegt 568 gram. Dit maakt de Teclast X98 Plus II niet de dunste of lichtste tablet, ondanks dit feit is de combinatie comfortabel tijdens gebruik. De aansluitingen op de achterzijde trekken met het witte gedeelte te veel aandacht.
Dual OS, Windows 10, een Intel CPU en 4GB RAM was de grootste aanleiding om voor deze tablet te kiezen. Achteraf ben ik blij dat het een dual OS tablet is. Windows 10 in tablet modus biedt op dit moment nog te weinig mogelijkheden. Dit leunt grotendeels op de beschikbare apps en de gebruiksvriendelijkheid. Het wisselen tussen de volwaardige Windows 10 en de tablet modus voelt voor mij nog heel onnatuurlijk. Soms heb ik het idee dat beide nog te veel op elkaar leunen, terwijl dit verschil sinds Windows 8 toch een stuk kleiner is geworden. Windows 10 Home draait hier voornamelijk voor zakelijke aspecten, waar Android om de hoek komt kijken als entertainment oplossing. Windows 10 tablet modus wint het gewoon niet van Android, hier is het te jong en onvolwassen voor. Android heeft daarnaast een geweldige Play Store met apps en veel toffe games. Vooral met de Chromecast in huis heeft Android een streepje voor.
Qua snelheid hoor je mij zeker niet klagen. De Intel Z8300 CPU op 1,84GHz doet zijn werk vlot. Zowel in Windows als Android weet de CPU een goede ervaring neer te zetten. De PowerVR Rogue G6430 op de Asus Zenpad S 8.0 (Z580CA), die ik eerder ter review had voelt toch nog wat krachtiger aan dan de Intel HD GPU, generatie 8 van de X98. Dit zien we dan ook terug in de single en multi performance benchmarks, waar de Zenpad S 8.0 (Z580CA) het net wat beter doet tijdens de multi performance benchmarks. Pakken we single performance, dan is de X98 net weer wat beter.
Het spelen van games, video’s kijken of simpel tekstverwerken; de Teclast X98 Plus II doet het allemaal. Toch laat de tablet met de camera een mindere kant zien. Je wilt gewoon geen foto’s maken met deze tablet. Je kunt niet scherpstellen en foto’s zijn in het algemeen erg korrelig, ook tijdens daglicht. Als het maken van foto’s hoog op je verlanglijstje staat, dan kun je beter nog even verder zoeken.
Voor de prijs van 163 euro haal je een zeer degelijke tablet in huis. De Teclast X98 Plus II heeft prima prestaties en ziet er ook nog eens goed uit. Tevens spelen de speakers een aardig deuntje muziek en is het 2k scherm helder en vol van kleur.