Review: Teufel Cage Pro
Links;Productpagina: Teufel CAGE PRO
Navigatie;Teufel is niet het eerste merk waar je aan denkt wanneer we het hebben over gaming headsets. Toch is het inmiddels al zeven jaar geleden dat Teufel de originele Cage headset uitbracht. Deze werd goed beoordeeld, en in 2024 wilt Teufel daar met een flink aantal aanpassingen een schep bovenop doen.
Zo is de microfoon magnetisch verwijderbaar, is de verstelband deels van geborsteld metaal gemaakt en is er ondersteuning van DTS 7.1 surround. Ook is er nu stijlvolle RGB-verlichting toegevoegd.
De Teufel Cage Pro is via Teufel’s eigen website beschikbaar voor 199 euro. In deze review gaan we kijken of deze headset ook de prijs waard is.
Hieronder treffen we de specificaties aan;
Teufel Cage Pro | |
---|---|
Verbindingen | 2.4GHz, Bluetooth, 3,5mm |
Platform support | PC, MAC*, Android*, Blueooth-apparaten (smartphones, tablets, etcetera)* - Software werkt alleen op Windows 10/11 |
Drivers | Teufel 40mm Linear-HD |
Frequentie respons | 20Hz - 20KHz |
Microfoon type | HD-condensator |
ANC | nee |
Soort geluid | DTS 7.1 Surround |
Verlichting | RGB |
Batterij | 1000mAh |
Opvouwbaar | Nee |
Gewicht | 345g |
Extra oor-kussens | Nee |
Inhoud verpakking | Afneembare microfoon 2.4GHz dongel Oplaadkabel USB-A naar USB-C 3,5mm AUX kabel Handleiding |
Verbindingsopties
De Teufel Cage Pro is een tri-mode draadloze headset, dat wil zeggen dat de headset op drie manieren met je apparaat te verbinden is. Behalve de standaard bedrade optie met een 3,5mm plug, kan je de Cage Pro namelijk ook via Bluetooth of met de meegeleverde dongel met 2,4Ghz verbinden. Hier moet wel bij gezegd dat als je de Cage Pro draadloos wilt verbinden, dat je dit doet via de 2.4 Ghz óf Bluetooth; je kan deze niet tegelijkertijd gebruiken namelijk.
Andere merken zoals Asus, Steelseries of JBL hebben bijvoorbeeld een “dual-wireless" optie waarmee je headset via 2.4Ghz verbonden is met je PC, en tegelijkertijd ook via Bluetooth met je telefoon. Voor een “Pro" model in deze prijsklasse had ik hier wel stiekem op gehoopt, maar bij de Cage Pro ontbreekt dit dus.
Laten we om te beginnen de Teufel Cage Pro uitpakken. Deze komt in een vrij standaard kale bruine doos; niks mis mee! De Cage Pro headset zelf zit stevig verpakt in de doos met daaronder de accessoires.
Over accessoires gesproken: bij de Cage Pro krijg je een USB-A ontvanger/dongel voor 2.4 Ghz draadloze connectiviteit, een twee meter lange 3,5mm AUX-kabel, een (heel kort) USB-C naar USB-A oplaadkabeltje, en de magnetisch (af)koppelbare microfoon. Helaas krijg je bij de Cage Pro geen extra oorkussens of een adapter van of naar USB-C voor de ontvanger.
Laten we de Teufel Cage Pro wat nader bekijken. Teufel is er zeker weten in geslaagd om een luxe behuizing uit te stralen. De hele behuizing is goed afgewerkt en voelt stevig aan. De gemengde stoffen en nepleren oorkussens zien er mooi uit, en de verstelbanden zijn afgewerkt met geborsteld metaal.
De Cage Pro kraakt ook totaal niet wanneer deze verbogen wordt, wat ook wel prettig is voor een premium headset. Wel vind ik de vele plastic knoppen, schuifjes en wieltjes ietwat opzichtig. De Cage Pro heeft namelijk behalve een aan-uitknop een mute-knop, een volumewiel, een (programmeerbare) multimedia-knop en een apart schuifje om te schakelen tussen Bluetooth en 2.4Ghz. Praktisch is het zeker, maar niet erg elegant.
Om maximaal gebruik te maken van de Teufel Cage Pro heb je een PC nodig die op Windows draait: de Teufel Audio Center software, en specifiek de uitvoering voor de Teufel Cage Pro, is namelijk alleen op Windows (10/11) te gebruiken.
Binnen Teufel Audio Center kan je verschillende dingen aanpassen aan de Cage Pro: bijvoorbeeld het aan- of uitzetten van de RGB-verlichting, surround, of equalizer, en het updaten van de firmware bijvoorbeeld. Ik dacht gelijk even de equalizer uit te proberen, maar kon totaal geen verschil in geluid horen. Binnen de software staat de equalizer op ‘aan’, maar wat je ook aanpast, het geluid blijft hetzelfde klinken.
Of ik het programma open als administrator of schakel tussen Bluetooth en 2.4 Ghz, niks leek het te fixen. Tot slot zag in de laatste tab “General" dat er een firmware update klaarstond. Deze had tot wel drie pogingen nodig om te updaten, want meerdere keren bleef hij een uur of langer haken. Nadat deze eindelijk geïnstalleerd was, was de equalizer ook te gebruiken. Mocht je de Cage Pro dus aanschaffen, zorg er dan voor dat je de firmware updatet!
Achter op de rechter oorschelp zit een multifunctionele knop die je binnen de Teufel Audio Center kan aanpassen. Best multifunctioneel dacht ik, maar het komt erop neer dat je kan wisselen tussen een zevental functies zoals hier beneden beschreven. Deze instellingen werken alleen de Cage Pro is aangesloten op een PC met de Teufel Audio Center actief, dus blijven niet actief wanneer je de Cage Pro met een ander apparaat verbindt.
Algemeen
Het ging net al even over de RGB-verlichting, maar ook daar is in de praktijk wat op aan te merken. Het is in theorie een leuke gimmick, maar gezien het op de achterkant van de headset zit zie je er zelf nooit iets van. Net als bij (gaming) muizen slurpt het ook nog eens aan je batterijduur namelijk.
Het is erg jammer dat de RGB-verlichting alleen via de software in Windows aan te passen is. Toch bleef ik maar denken “er moet toch een andere manier zijn", maar zelfs na het raadplegen van de handleiding is er geen duidelijke manier om dit voor elkaar te krijgen. Gelukkig eenmaal uitgeschakeld via de Teufel Audio Center software, blijft de RGB-verlichting ook uit wanneer deze hierna wordt verbonden met bijvoorbeeld een telefoon.
Geluidskwaliteit
Over de geluidskwaliteit van de Teufel Cage Pro ben erg te spreken. Het is gewoon allround een prettige geluidservaring. Hoewel de in-house ontwikkelde drivers van Teufel met 40mm niet de grootste zijn, blinkt hun ervaring op audiogebied echt door in Cage Pro. Wel is het mijn ervaring gebleken dat de audiokwaliteit over Bluetooth echt een stukje minder goed is dat via 2.4 Ghz. Dat kan er mee te maken hebben dat niet alle audio-standaarden worden ondersteund over Bluetooth, maar het hangt ook erg af naar welk bronmateriaal je luistert.
Aangezien er ook een 3,5mm AUX kabel is bijgeleverd, ben ik deze ook even gaan testen. Het geluid lijkt hetzelfde te klinken als over de 2,4Ghz verbinding, wat ook al wat zegt over hoe ver we zijn gekomen in draadloze audioverbindingen. Helaas is het niet alleen maar goed nieuws, want aangesloten via de 3,5mm kabel krijg ik de microfoon niet aan de praat. Ik heb zowel combo-jacks geprobeerd (geluid en microfoon in één aansluiting) als gesplitste microfoon- en audiojacks, maar helaas. Ook kan je niet de audio over USB laten gaan bijvoorbeeld; al kan je wel draadloos verbinden en opladen via USB tegelijkertijd. Dit kan bijvoorbeeld niet met bluetooth headsets zoals de de Sony WH-1000XM3/4/5.
De Teufel Cage Pro ondersteunt “DTS Headphone ® v2 voor 7.1 virtual surround sound". Dat betekent dat je bijvoorbeeld tijdens het gamen een meer meeslepend geluidseffect krijgt: zo kan je bijvoorbeeld veel beter horen waar voetstappen of kogelschoten vandaan komen, maar ook voor het kijken van films die (Dolby) surround ondersteunen kan het erg prettig zijn. Dit is iets wat we anno 2024 (nog steeds) niet zien bij alle headsets van deze prijs. Uiteraard blijft het ook een afweging, want als iemand bijvoorbeeld een beperkt budget heeft voor een audiosysteem voor bij hun TV, dan zou ik altijd een degelijk stereo (2.0 of 2.1) setje aanraden dan een surround set van dezelfde prijs. Je kan namelijk beter twee of drie goede speakers hebben dan zes of acht matige. Teufel heeft met de Cage Pro deze afweging goed gemaakt en een zeer goed klinkende koptelefoon neergezet.
Opnamekwaliteit
Dan komen we nu aan op de belangrijke andere helft van wat een headset een headset maakt: de microfoon. Hier was ik voorzichtig optimistisch, want er lijkt veel tijd gestoken te zijn in het design en mechanisme voor het aansluiten van de microfoon; iets waar we het al meerdere keren over gehad hebben. Helaas moet ik toch vaststellen dat de opnamekwaliteit in de praktijk wat tegenvalt. Hier onder heb ik een aantal testopnames geplaatst, waar je Cage Pro kan vergelijken met een iets duurder model headset zoals de ASUS ROG Delta II (±240 euro), maar ook een budget en compact tafelmodel microfoontje en een hele populaire microfoon zoals de Blue Yeti.
Het valt gewoon op dat de Teufel Cage Pro erg gevoelig is voor wind, adem of andere bijgeluiden. De opnamekwaliteit is erg gedempt, en zachte geluiden vallen makkelijk helemaal weg. Vooral wanneer je opnames vergelijkt met die van andere headsets en losstaande microfoons, is het verschil in klank overduidelijk. Toch was ik wederom optimistisch om mee te beginnen, maar voor een headset van € 199,- vind ik de kwaliteit ondermaats. Is het verstaanbaar? Ja. Is het voor veel mensen goed genoeg? Waarschijnlijk wel. Kan het beter? Ja. Moet het beter? Eigenlijk wel voor deze prijs.
Iets wat hier ook niet erg meehelpt is dat het gesloten ontwerp van de Teufel Cage Pro best veel omgevingsgeluid passief wegfiltert. Hierdoor hoor je je eigen stem best wel gedempt en kan leiden tot dat je automatisch harder gaat praten dan nodig. Nou kan de Teufel Cage Pro dat bijna wel gebruiken, want het maximale opnamevolume is niet erg hoog.
Teufel Cage Pro: 2.4Ghz modus (± 200 euro)
Teufel Cage Pro: Bluetooth modus
ASUS ROG Delta II (± 240 euro)
Endorfy Solum Voice S - Tafelmodel microfoon (± 60 euro)
Blue Yeti - Tafelmodel microfoon (± 100 euro)
Comfort en gebruiksgemak
Toch moet ik eerlijk zijn, dat ik nooit een groot fan ben geweest van ‘zware en logge’ gaming headsets. Voor mijn gevoel trekt het vaak aan je hoofd gezien ze over het algemeen relatief zwaar zijn. Met een gewicht van 345 gram (met microfoon) is de Teufel Cage Pro ook zeker niet de lichtste, maar ik complimenteer Teufel toch met het comfort dat zij hiermee bereikt hebben. Nadat ik de Cage Pro heb getest voor audio heb ik deze onwetend bijna de hele rest van de dag opgehouden: dat is op zichzelf al best wat waard.
De Cage Pro is erg buigzaam en kraakt totaal niet bij het uitrekken of instellen van de headset. De metalen verstelband is erg stevig en verzakt nooit zonder eigen inbreng. De nepleren hoofdband en rand van de oorkussens zijn van goede kwaliteit en zeer netjes afgewerkt. Het contactvlak met de oren is van stof gemaakt en voelt simpelweg erg comfortabel.
Het liefst zie ik natuurlijk dat je verwisselbare oorkussen meegeleverd krijgt met verschillende materialen (zoals je dat bijvoorbeeld ziet bij de ASUS ROG Delta II [review]), maar dat is niet het geval bij de Teufel Cage Pro. Sterker nog, de oorkussens lijken überhaupt niet verwijderbaar te zijn, wat wel erg jammer is in het kader van duurzaamheid en repareerbaarheid.
Verbinding en batterijduur
Doordat de microfoon magnetisch afneembaar is en de geluidskwaliteit dik op orde is, kan de Cage Pro prima dienen als Bluetooth headset voor bijvoorbeeld je telefoon. De multifunctionele knop werkt bijvoorbeeld prima als pauze- en mediaknop, en de volumeregelaar is ook zeker handig voor onderweg. Actieve geluidsonderdrukking heeft de Cage Pro niet, maar doordat het wel een gesloten ontwerp is heb je wel wat passieve geluidsonderdrukking. Hou er wel rekening mee dat je Cage Pro niet kunt opvouwen.
Volgens Teufel’s eigen productpagina zou de Cage Pro een accuduur hebben van “68 uur bij gemiddeld volume". Ik weet niet welke instellingen Teufel gebruikt, want zowel via Bluetooth als 2,4Ghz kom ik, zonder RGB-verlichting, niet boven de dertig uur uit. Dat is voor een headset nog steeds prima, maar vraag mij wel af hoe Teufel bij hun cijfers zijn gekomen. Wellicht dat je met de microfoon afgesloten en via de 3,5mm-aansluiting deze getallen kan bereiken.
De 1000mAh accu is wel snel opgeladen. In ongeveer anderhalf uur is de accu helemaal van 0% tot 100% opgeladen. Je kan de Cage Pro gelukkig gewoon blijven gebruiken terwijl hij opgeladen wordt.
Teufel heeft zich met de Cage Pro bewezen dat zij hun ervaring op audiogebied prima weten om te zetten naar een koptelefoon. Nu denk je misschien “dat is toch logisch", maar dat hoeft niet gelijk waar te zijn. Een koptelefoon of headset is echt wel wat anders dan een goede speaker, want er komt simpelweg veel meer bij kijken: dat je een degelijke speaker kan maken hoeft namelijk niet te betekenen dat je ook een goede headset kan maken.
Aan de ene kant is het Teufel echt goed gelukt een solide koptelefoon te produceren, want de geluidskwaliteit en surround is echt top. Dit gezegd hebbende zou ik graag zien dat Teufel meer aandacht besteedt aan hun microfoons. Dat deze magnetisch afneembaar is erg gebruikersvriendelijk, maar uiteindelijk gaat het om de opnamekwaliteit en die is simpelweg ondermaats. Ook mist de Cage Pro een aantal features die je hoopt rond dit budget wel tegen te komen, zoals extra afneembare oorkussens en dual-wireless / multi-device connectiviteit waar je tegelijk met een apparaat met 2,4Ghz verbonden kan zijn als een ander apparaat via Bluetooth.
Uiteindelijk komt mijn beoordeling op het volgende neer: de geluidskwaliteit is een dikke 8,5 terwijl de matige microfoon ook maar een matige 5,5 waard is, met wat bonuspunten voor de bouwkwalitetit. Gemiddeld is een 7,2 dan op zijn plaats, maar uiteindelijk hangt het natuurlijk volledig af welke waarde je hecht aan welke features. Lager dan dit is zeker niet eerlijk, want voor € 199,- heb je zeker een zeer degelijk gebouwde headset met erg goed geluid en redelijk veel features.