Sponsor
TG Guide - Behuizingen MSI

TG Guide: Welke behuizing voor een game-pc?

Jonah Door Jonah Guide

Introductie

Mede mogelijk gemaakt dankzij de behuizingen van MSI; Zie ook onze andere guides; Navigatie;

Behuizingen voor game-pc’s met MSI

Eerder dit jaar wisten we met MSI te kijken naar voedingen voor game-pc’s. Ditmaal is een ander aspect aan de beurt en het betreft niets minder dan behuizingen. Net zoals een voeding kan de behuizing een haastige, last-minute beslissing zijn. Echter kan een propere kast hét verschil maken in functionaliteit, airflow en resulterend temperatuur. De juiste keuze kan dus een stillere en koelere werking van je gehele pc opleveren, wat de duurzaamheid van je componenten ten goede komt.

Zodoende bespreken we vandaag de verscheidene features waar je op kan letten bij de aanschaf van een behuizing. Daarnaast zijn er diverse formaten om uit te kiezen, voor verschillende doeleinden. Dat brengt natuurlijk een belangrijke vraag met zich mee: welk formaat is het beste voor een game-pc? Die vraag gaan we uitgebreid beantwoorden, zodat je bij je eerstvolgende build/upgrade de perfecte keuze kan maken. Van toren tot miniatuur; laten we duiken in de wereld van behuizingen!

Form factor: moederborden

Alvorens we in de verschillende formaten van behuizingen duiken, moeten we ingaan op de zogeheten ATX-standaard. Dat is niet alleen een term voor voedingen, zoals besproken in onze eerdere guide, maar ook voor moederborden. Hoewel er letterlijk tientallen formaten zijn, zal je over het algemeen te maken hebben met drie soorten: ATX, MicroATX (mATX) en Mini-ITX. De échte enthousiastelingen komen ook in aanraking met E-ATX (Extended ATX) of XL-ATX, maar voor gamers is het niet gebruikelijk.

Maar waarom is die ATX-standaard belangrijk? Nou, omdat fabrikanten daaraan moeten voldoen bij de constructie van behuizingen. Dat betekent dat je als consument je keuze moet afstemmen op je moederbord en desgewenst andersom. Zo is een klein(er) moederbord in een grote kast bijvoorbeeld geen ramp, maar bij de wens voor een compacte build kan je niet naar een ATX-bord grijpen. Je levert in het laatste geval zelfs features in om die compactheid mogelijk te maken.

Comform de ATX-standaard moet elk bord voldoen aan een maximale grootte om geclassificeerd te worden voor een bepaalde vormfactor. Als een ATX-moederbord een bepaalde breedte ontstijgt, verandert de classificatie van ATX naar bijvoorbeeld E-ATX. Dat kan dan alleen als de hoogte hetzelfde blijft en enkel de breedte verandert, want ATX én E-ATX bezitten in de hoogte allebei zeven sloten voor uitbreiding (denk maar aan PCI Express-sloten en dergelijke).

Vergelijking ATX-standaard

Hieronder zien we een overzicht van de diverse standaarden waar je als gemiddelde consument mee te maken kan hebben.

Overzicht
Moederbord Maximale grootte Uitbreidingssloten
XL-ATX ~343 x ~264 mm 7-9
E-ATX (dual socket, servers) 305 x 330 mm 7
E-ATX (ATX-schroefgaten) 305 x 257-277 mm 7
ATX 305 x 244 mm 7
Micro-ATX 244 x 244 mm 4
Mini-ITX 170 x 170 mm 1
XL-ATX

We beginnen onze lijst met een uitzonderlijke standaard: XL-ATX. Hoewel deze het zeldzaamst is van de formaten die we hier bespreken, zijn er goede redenen voor het bestaan. Op een XL-ATX-bord is meer ruimte beschikbaar voor M.2-sloten en PCI Express-sloten. Tegenwoordig is het formaat vooral in gebruik bij high-end platformen, zoals AMD Threadripper en Intel Extreme, maar voorheen waren ook wat consumentenborden in XL-ATX-vorm te vinden, zoals de MSI Z87 XPOWER hieronder.

E-ATX (Extended ATX)

Opvolgend is Extended ATX aan de beurt en die mag beschreven worden als de ingewikkeldste standaard. Hoewel de hoogte gelijk aan ATX is, kan de breedte van E-ATX behoorlijk varïeren. Dat zelfs tot het punt dat het ene E-ATX-moederbord wél in een behuizing past, maar een breder E-ATX bord net niet. Daarnaast zijn er twee versies van E-ATX: de eerste is compatibel met ATX-schroefgaten, terwijl de tweede weggelegd is voor onder andere de serverindustrie.

Als gemiddelde gamer is het onwaarschijnlijk dat een E-ATX-bord dé keuze is voor je doeleinden. Waar E-ATX-borden handig in zijn, is het bieden van extra aansluitingen en features. Want ja, je hebt nou eenmaal extra ruimte om componenten kwijt te kunnen. Veelal zijn het die-hard overklokkers en professionele gebruikers die belanden bij deze vormfactor. Een voorbeeld vanuit MSI is de Creator TRX40, een Threadripper-bord waar je dankzij de ruimte een uitzonderlijke hoeveelheid geheugen op kwijt kan.

ATX

Dan komen we uit bij de standaard waar de meesten voor kiezen: ATX. Dit formaat treft de beste balans tussen compatibiliteit met behuizingen en ruimte voor een groot aantal features en aansluitingen. In het verleden speelden aansluitingen een belangrijkere rol, omdat het gebruikelijk was om aparte uitbreidingskaarten te installeren voor netwerk, geluid en meer. Tegenwoordig zitten dergelijke features ingebakken in het moederbord en van hogere kwaliteit dan ooit tevoren.

Een leuk feitje: de ATX-standaard is in zo vroeg als 1995 ontwikkeld, nota bene door Intel. Het is één van de weinige voorbeelden in de pc-industrie van een standaard die decennia heeft overleefd. Maar ja, tegenwoordig zullen de meeste gebruikers slechts één PCI Express-slot benutten en dat voor een videokaart. Een ATX-bord lijkt dan verre van benodigd om een functionele pc te bouwen, dus dan kan je net zo goed kiezen voor kleinere borden, toch?

Hoewel daar zeker een kern van waarheid in zit, lever je bij MicroATX en Mini-ITX, die we hieronder nog bespreken, in op andere aansluitingen. Bij een ATX-bord krijg je inherent meer headers voor fans en RGB-verlichting, meer M.2-sloten, meer SATA-poorten, meer USB-poorten om aan te sluiten en ga zo maar door. Als opslag een grote rol speelt in je build, dan moet je dus vrijwel altijd terecht bij (minimaal) ATX.

MicroATX (mATX)

Als een-na-laatste komen we uit bij MicroATX, een formaat voor compacte builds dat niet al teveel inlevert. Het aantal uitbreidingssloten daalt van zeven naar vier stuks, maar dat is geen euvel. Wel lever je al gauw in op het aantal beschikbare headers, poorten en interne aansluitingen. Toch zien we nog steeds de aanwezigheid van heatsinks en zelfs ingebakken Wi-Fi. Als je een minimalistische, compacte build in gedachten hebt, dan is MicroATX een ideale keuze.

Mini-ITX

Voor de die-hards onder ons die compactheid op de eerste plek zetten, is er Mini-ITX. Het aantal uitbreidingssloten valt hier terug naar slechts één, geheugensloten zijn beperkt tot twee stuks en je krijgt een minimum aan headers, poorten en aansluitingen. Ondanks dat blijven heatsinks en Wi-Fi, functionaliteit zoals USB-C en meerdere M.2-sloten mogelijk. Logischerwijs verschillen de features van bord tot bord, alsmede de prijs.

Daarover gesproken: Mini-ITX heeft als groot nadeel de prijs. Het mogelijk maken van een vormfactor zoals deze, met alsnog de nodige features, is niet eenvoudig of goedkoop. Afhankelijk van de features die je zoekt, kan een Mini-ITX-bord tweemaal zo duur zijn als een ‘normaal’ alternatief. Daarnaast zijn zaken zoals Mini-ITX-behuizingen, compacte koelers en low-profile videokaarten inherent duurder dan gebruikelijke varianten.

Form factor: behuizingen

Om de werking van behuizingen te begrijpen, is het belangrijk om de verschillende soorten te bespreken. Elk formaat biedt namelijk voor- en nadelen, alsmede dat ze verschillende prijspunten hanteren. Ook kan het formaat van een behuizing invloed hebben op de prijs van componenten. In de compactste behuizingen, zoals de HTPC, kan je bijvoorbeeld enkel de kleinste moederborden, koelers en videokaarten kwijt. Dergelijke versies van hardware zijn inherent duurder, vanwege de verkleinde aard.

Verschillende formaten

Als gamer en/of medialiefhebber kom je meest waarschijnlijk met zes formaten in aanraking: ultra-tower, full-tower, mid-tower, mini-tower, SFF (Small Form Factor) en HTPC (Home Theater PC). Elke soort heeft ruimte voor bepaalde moederborden, maar het venijnige is dat bij elk formaat de ruimte voor componenten toch nog kan verschillen. Hieronder gaan we dus dieper in op het genoemde zestal, maar houd er rekening mee dat het richtlijnen zijn die we benoemen.

Overzicht
Behuizing Maximaal formaat Uitbreidingssloten
Ultra-tower E-ATX en mogelijk XL-ATX 7-9
Full-tower E-ATX en mogelijk XL-ATX 7-9
Mid-tower ATX en mogelijk E-ATX 7
Mini-tower MicroATX (mATX) 4
SFF Mini-ITX 1
HTPC Mini-ITX 1
Ultra-tower

We beginnen ons avontuur met het grootste, doch zeldzaamste formaat op de consumentenmarkt: de ultra-tower. Deze letterlijke toren staat ook bekend als de super-tower en biedt ruimte voor de allergrootste E-ATX en XL-ATX-borden. Realistisch bekeken zal je als gemiddeld persoon amper in aanraking komen met een ultra-tower. Mocht je echter ambities hebben voor een uitbundig project met zaken zoals custom waterkoeling of een lading aan opslag, dan is een kast zoals deze de ultieme keuze.

Uiteraard zijn er behoorlijke nadelen bij dit model; denk maar aan de prijs, het gewicht en draagbaarheid. Het is geen kast die je ‘effe’ naar een LAN-feestje sleept. Daarnaast is het verschrikkelijk lastig om propere airflow te krijgen in een ultra-tower. Om lucht op alle (belangrijke) plekken te krijgen, is het vaak vereist om extra (grote) fans aan te brengen. Dat heeft weer gevolgen voor de geluidsproductie, dus een stille, doch goed gekoelde ultra-tower is één van de grootste uitdagingen voor een pc-bouwer.

Full-tower

Opvolgend is een realistischere, doch nog steeds prijzige keuze en dat is de full-tower. Hier vind je eveneens ondersteuning voor de grootste moederborden en videokaarten, alsmede ruimte voor custom waterkoeling en een grote hoeveelheid componenten. Een full-tower valt eveneens in de categorie van ‘paradepaardje’, maar er zijn praktische redenen om dit formaat te kiezen. Wel heb je (met iets mindere mate) te maken met dezelfde nadelen als bij de ultra-tower, dus wees daar bewust van bij de overweging van dit formaat.

Mid-tower

De kast waar de meeste gamers op belanden, is logischerwijs de mid-tower. Daarmee tref je de beste balans tussen formaat, ruimte en mogelijke features. Tegenwoordig kan je in een mid-tower alsnog meerdere custom waterkoeling en grote videokaarten kwijt. In betrekking tot koeling zijn de luchtintake en airflow van een mid-tower vaak makkelijker in orde te krijgen. Het meest gangbare formaat voor fans daarbij is 120 of hooguit 140 mm. Dergelijke fans zijn betaalbaar, makkelijk te installeren en er is meer dan genoeg keuze op de markt.

Over keuze gesproken: dat is het grootste nadeel bij de mid-tower. Er zijn tal-lo-ze opties beschikbaar, met name rond de € 100,-. In de opvolgende hoofdstukken gaan we dieper in op belangrijke features en hoe je daarin kan investeren. Verder kan een tiental mid-towers van dezelfde prijs volledig uiteenlopen qua featurelijst, inbouwruimte en afwerking. Daarom is onderzoek van belang en dien je van tevoren te bepalen waar jouw behuizing aan moet voldoen qua koeling, geluidsproductie, aansluitingen en meegeleverde zaken zoals fans en controllers.

Mini-tower

Bij de mini-tower kom je in het eerste segment terecht waarin je compromissen moet maken. Ten eerste ben je hier (veelal) beperkt tot micro-ATX, wat inherent minder featurerijk is. Daarnaast kan je niet zomaar de grootste koelers en videokaarten meer kwijt. Ook is custom waterkoeling niet langer praktisch hier, alsmede het gebruik van meerdere radiatoren. Gelukkig is dat ook niet de focus bij een mini-tower, want daar begint compactheid een rol te spelen. Niet iedereen wil een bakbeest op het bureau hebben staan.

Qua koeling kan je bij mini-towers alsnog een goede balans treffen tussen geluidsproductie en temperaturen. Nogmaals, je kan niet de allergrootste koelers kwijt, hetzij lucht of all-in-one. Toch kan je gerust een kwalitatieve koeler installeren en wat stille, doch krachtige fans kwijt. Daarnaast zijn mini-towers makkelijker mee te slepen, dus als je een genieter bent van LAN-feestjes, dan neig je automatisch naar de mini-tower. Wees daarbij enkel bewust van de features die je kan kiezen of moet inleveren.

SFF (Small Form Factor)

Als één-na-laatste arriveren we bij Small Form Factor. Dit formaat biedt tevens de nodige uitdaging voor de liefhebber. Je kan absurd compacte builds neerzetten, doch enkel grijpen naar de allerkleinste componenten. Bovendien lever je veelal in op koeling, features en/of zelfs prestaties. Daarnaast is er absurd weinig inbouwruimte voor componenten, kan kabelmanagement een nachtmerrie zijn en is het verrichten van onderhoud een mogelijke ramp. Dit is de kast waar je, zeker als gamer zijnde, zéér bewust voor moet kiezen.

Het is ook de prijs die een rol speelt bij SFF, want kleinere componenten zoals Mini-ITX-moederborden zijn veelal duurder dan normale borden. Toch kan je een SSF-behuizing alsnog voorzien van krachtige hardware en waterkoeling, maar dat vereist een verdere investering in specifieke componenten om dat mogelijk te maken. Zo zijn er fabrikanten die speciale componenten bieden voor SSF-kastjes, maar voor doeleinden zoals gaming of productiviteit moet je portemonnee flink wat misbruik kunnen weerstaan.

HTPC (Home Theater PC)

Afsluitend komen we aan bij de Home Theater PC. Hoewel dit formaat mede gericht is op compactheid, zijn HTPC-kasten veelal vormgegeven als blu-rayspelers. Om die reden kan je ze makkelijk kwijt in een tv-meubel. Veelal zijn HTPC-systemen dan ook bestemd als media-pc’s om films op te kijken, muziek mee te luisteren of andere content naartoe te streamen. Vaak tref je bij HTPC-kasten dan nog de 5,25″ opening(en) aan voor het plaatsen van optische drives.

Helaas keren hier dezelfde uitdagingen terug, want je hebt kleinere, duurdere componenten nodig. Daarnaast is gaming op een HTPC veelal beperkt tot mid-range videokaarten. Waar mini-towers toch nog ruimte kunnen bieden voor relatief grote kaarten, zijn HTPC-kasten grotendeels beperkt tot enkel low-profile varianten. Veelal kom je dan uit bij kaarten zoals de GTX 1650, met hieronder een voorbeeld van MSI. Een dergelijke kaart is niet te onderschatten, maar verre van optimaal voor gaming op hoge resoluties en framerates.

MSI GTX 1650 4GT LP

Keuzes

Bij het uitkiezen van de gewenste behuizing zijn er talloze factoren om te overwegen. Dan praten we niet alleen over uiterlijk, maar ook handige features. Denk bijvoorbeeld aan een zijpaneel dat opent met scharnieren of magnetische stoffilters voor makkelijk onderhoud. Als je regelmatig onderhoud moet verrichten of componenten verwisselt, dan heeft snelle toegang een hogere prioriteit dan inbouwgemak.

Mocht je zeker zijn dat je een pc na het assembleren niet aanraakt, dan kan je de focus leggen op inbouwruimte en goede kabelmanagement voor een schoon uiterlijk. Een andere liefhebber kan juist kiezen voor optimale intake en airflow om het systeem koel te houden. Bij de allerduurste en meest luxueuze behuizingen hoef je veelal niet eens een keuze te maken, maar dat is niet voor iedereen een optie.

MPG QUIETUDE 100S - de keuze voor stilte

Als voorbeelden van keuzes die je kan maken, nemen we de mid-towers die MSI toegestuurd heeft: de MPG QUIETUDE 100S en MPG VELOX 100R. Eerstgenoemde focust op stilte, dus er zijn diverse features aangebracht om dat te faciliteren. Denk maar aan geluidsdempend schuim op de panelen en een solide voorpaneel i.p.v. mesh. Het resultaat is een lagere geluidsproductie, doch hogere temperaturen.

Hoewel er ‘bakbeesten’ van behuizingen zijn die het beste van allerlei werelden samenbrengen, zal je bij de wens voor een stille behuizing dus altijd bewust moeten kiezen. In dat geval geef je niet alleen gehard glas en mogelijk RGB op, maar ook meshpanelen voor een verbeterde luchtintake. Hieronder nemen we even een kijkje bij de MPG QUIETUDE 100S en wat MSI heeft gedaan voor de focus op stilte.

Productpagina | Waar te verkrijgen

MPG VELOX 100R - de keuze voor genot

Indien stilte geen dusdanige prioriteit is, kan je kiezen voor wat ‘eye candy’. Het voorbeeld daarvan is de MPG VELOX 100R met een chique voorpaneel met gehard glas ingelegd en een viertal vooraf geïnstalleerde RGB-fans. De focus ligt in dat geval op een schitterende presentatie van de behuizing en bijbehorende RGB-verlichting. Want ja, wie wil dat nou niet op zijn of haar bureau hebben staan?

Nou komt de keuze voor gehard glas normaliter óók met ‘gevolgen’, gezien het uitblijven van mesh. Daar maakt MSI bij deze kast een uitzondering mee, dankzij het aanbrengen van intakegaten op het solide zijpaneel. Door aan de binnenzijde twee fans te installeren, kan je frisse lucht van buiten naar binnen trekken. Op die manier geniet je voldoende luchtintake en koeling, waarbij je tegelijkertijd kan genieten van een glazen voorpaneel. Dat zien we terug in het overzicht van de MPG VELOX 100R hieronder.

Productpagina | Waar te verkrijgen

Wat is de beste keuze?

Een typerende vraag zal ongetwijfeld zijn: is er een optimale keuze voor een behuizing? Daar valt over te debatteren, maar als je geen eisen stelt, mag de koeling wat ons betreft de eerste prioriteit krijgen. Dat wil zeggen dat je kijkt naar mesh voor optimale luchtintake en (vooraf geïnstalleerde) fans voor een goede airflow. Hoe lager de temperatuur van je systeem, des te beter de prestaties, wat de duurzaamheid tevens ten goede komt.

Hieronder hebben we een lijst samengesteld van handige features waar je op kan letten bij een behuizing en bijbehorende componenten, op basis van verschillende eisen.

Stilte
 • Solide panelen (geen mesh/glas).
 • Geluidsdempend schuim op panelen.
 • Fans met een stille werking (lagere RPM).
 • Processorkoeler met een stille(re) werking.
 • Stille of fanloze voeding.
Koeling
 • Panelen met mesh en/of intakegaten.
 • Fans aan minimaal voor- en achterzijde.
 • Fans met een hogere RPM en/of statische druk.
 • Torenkoeler of AIO-koeling voor de CPU.
 • Voldoende ruimte tussen componenten voor luchttoevoer.
Eye candy
 • Glazen panelen aan de voorkant én zijkanten.
 • RGB-fans op desgewenste plekken.
 • RGB-controller voor aansturing.
 • Componenten die RGB synchroniseren
  (bijvoorbeeld via MSI Mystic Light).

Features

Losstaande van eisen of wensen zijn er zaken die altijd van pas komen en luxueuze features waar je voor kan kiezen. Zodoende is hieronder een overzicht van individuele zaken waar je op kan letten bij de aanschaf van een behuizing.

I/O (input en output)

We beginnen met de I/O (input en output) van een kast, veelal te vinden aan de boven- of voorzijde. Op het merendeel van behuizingen tref je de typerende zaken aan: een powerknop, een resetknop, audio-aansluitingen en tenslotte USB-poorten. De laatstgenoemde is de belangrijkste om op te letten, want de aanwezige USB-poorten kunnen qua snelheid behoorlijk variëren per fabrikant en prijspunt.

Het minimum om tegenwoordig te hebben, mag toch echt wel USB 3.0 zijn. Die versie staat ook bekend als USB 3.2 Gen 1 met een snelheid van 5 Gbps. Opvolgend is er USB 3.2 Gen 2 met een snelheid van 10 Gbps en tenslotte is er (momenteel) USB 3.2 Gen 2×2 met een snelheid van 20 Gbps. Laatstgenoemde is de zeldzaamste, maar de MPG QUIETUDE 100S en MPG VELOX 100R van MSI doen die aansluitingen bezitten!

Naast snelheid heb je ook te maken met het type aansluiting. Zo is Type-A de meest typerende, maar Type-C kan natuurlijk óók gewenst zijn. Veelal wordt Type-C al gebruikt bij poorten met hogere snelheden, al verschilt dat alsnog per fabrikant. Houd er overigens rekening mee dat je moederbord ondersteuning moet bieden, zowel qua aansluiting als snelheid, voor het (optimale) gebruik van de Type-C-poort van de behuizing.

Voorbeelden:
 • Plaatsing I/O aan bovenzijde, voorzijde of zijkant.
 • USB-poorten van versie 3.0 of hoger.
 • Aanwezigheid van USB Type-C.
 • Knoppen om fans en/of verlichting aan te sturen.

Panelen en stoffilters

Verder kijkend naar de buitenzijde, dan zijn er diverse keuzes te maken. Denk maar aan panelen met gehard glas, mesh of isolatiemateriaal voor geluidsdemping. Daarnaast heb je de keuze voor een stukje ‘quality of life’ (QOL), wat bij panelen bijvoorbeeld neerkomt op het makkelijk openen en sluiten daarvan. Neem bijvoorbeeld scharnieren of duimschroeven die in het paneel bevestigd blijven.

Naast de ‘looks’ is het van belang om te kijken naar stoffilters; degewenst magnetische varianten of in ieder geval makkelijk afneembaar en/of schoon te maken. Hoe stofvrijer je pc, des te koeler componenten blijven en er minder frequent onderhoud nodig is. Daarbij een belangrijke tip: hoe simplistischer de behuizing qua ontwerp, des te makkelijker deze schoon te houden is. Maak daar dus een overweging in.

Voorbeelden:
 • Glazen zijpaneel voor inkijk en controle.
 • Duimschroeven die in het paneel blijven.
 • Zijpanelen die met een scharnier geopend worden.
 • Stoffilters op boven- en voorpaneel.
 • Magnetische, afneembare stoffilters.

Koeling en fans

Opvolgend is er rekening te houden met de koelingsfeatures van de behuizing. Veel behuizingen komen tegenwoordig met vooraf geïnstalleerde fans, maar het aantal en de grootte ervan kan variëren. Mocht stilte je focus zijn, dan kan het benodigd zijn om de standaard fans te vervangen. In dat geval moet er ondersteuning zijn voor het formaat van de nieuwe fans; bijvoorbeeld 120 of 140 mm.

Als je écht uit je dak wil gaan met koeling, met bijvoorbeeld meerdere radiatoren en/of custom waterkoeling, dan moet de gekozen behuizing een flinke lading inbouwruimte bieden. Bij custom koeling heb je niet alleen te maken met de radiator(s), maar ook een pomp en tubes die aangebracht moeten worden. Om die reden komen de enthousiastelingen vaak uit bij de grootste mid-towers of anders full-towers.

Voorbeelden:
 • Vooraf geïnstalleerde fans.
 • Meegeleverde controller voor fans.
 • Ruimte voor AIO-radiators (360 mm of groter).
 • Ruimte voor onderdelen van custom waterkoeling (pomp en tubes).

RGB-features

Wat tegenwoordig hand in hand gaat met koeling is een nodige portie RGB-verlichting. Als je RGB behoeft in de vooraf geïnstalleerde fans, dan dien je daar op te letten bij de aanschaf. Daarnaast kan een ingebouwde RGB-controller gewenst zijn, zodat het makkelijker is om de verlichting aan te sturen - bijvoorbeeld via de behuizing zelf. Dat betekent ook dat de fans aanpasbaar dienen te zijn, ofwel Addressable RGB bieden.

Naast RGB-fans kan een behuizing talloze RGB-features bieden. Denk maar aan geïntegreerde verlichting in de panelen, plakbare RGB-strips en ga zo maar door. Mocht je een RGB-festijn behoeven, houd dan wel rekening met een extra lading aan kabels om te managen. Als een behuizing een controller bezit, dan is het handig om te bekijken of die controller extra aansluitingen biedt voor extra RGB-componenten.

Voorbeelden:
 • Vooraf geïnstalleerde fans met RGB-verlichting.
 • Meegeleverde controller voor RGB-verlichting.
 • Fans met ARGB (Addressable RGB), ofwel aanpasbaar.
 • RGB-verlichting in/op overige aspecten van de behuizing.
 • Voldoende ruimte voor kabelmanagement.

Voedingsshroud

Een feature die enkele jaren geleden nog in opkomst was, maar inmiddels veelvuldig te vinden is, mag de shroud zijn voor de voeding. Het is enkel bij de goedkoopste behuizingen dat daarop bespaard wordt om een lagere prijs mogelijk te maken. Hoewel de shroud vooral voor het schone uiterlijk is, mogen er gewenste ‘features’ zijn om op te letten, zoals perforatie aan de bovenzijde of een opening aan de zijkant voor het uitlezen van informatie die op de voeding wordt weergegeven. Sommige luxueuze voedingen komen namelijk met een lcd-schermpje om real-time stroomverbruik te zien.

Nou moet het wel gezegd worden dat perforatie in de voedingsshroud niet altijd handig is. Een gesloten shroud biedt als voordeel dat schroefjes en dergelijke niet (zomaar) onderin de behuizing belanden. Bij een geperforeerde shroud, waar de voeding met de fan naar boven gericht wordt geplaatst, kunnen schroefjes juist wél in de voeding belanden. Daar dien je bij het inbouwen en onderhoud dus rekening mee te houden.

Voorbeelden:
 • Aanwezigheid ervan voor kabelmanagement en een schoner uiterlijk.
 • Opening in zijkant voor het uitlezen van informatie op de voeding.
 • Perforatie aan bovenzijde voor luchttoevoer van de voeding.

Installatie videokaart

Hoewel het installeren van een videokaart recht-toe-recht-aan is, kan je kiezen voor een verticale installatie. Dat wil zeggen dat de kaart rechtop komt te staan, met behulp van een zogeheten PCIe-extender. Het is een toffe manier om je kaart tentoon te stellen, maar er moet ondersteuning voor zijn in de behuizing. Daarnaast komen sommige kasten met een meegeleverde PCIe-extender en anders is een aparte aanschaf benodigd.

Mocht je kijken naar het budgetspectrum, dan is het belangrijk om te letten op de PCIe-brackets. Dat zijn de covers die je aan de achterzijde van de behuizing aantreft, die verwijderd moeten worden om bijvoorbeeld de videokaart te installeren. Bij sommige, goedkopere behuizingen worden die brackets permanent afgenomen en zijn ze niet meer terug te plaatsen met schroeven. Bij een andere plaatsing van de videokaart resulteert dan in permanente openingen, dus houd daar rekening mee.

Als laatste, doch belangrijkste is er de gevreesde ‘GPU sag’. Dat wil zeggen dat de videokaart over de tijd heen langzaam krom trekt door het gewicht en gebrek aan ondersteuning aan de zijde die niet vastgeschroefd is. Dat is met een verticale installatie tegen te gaan, maar ook met een bracket of anderzijdse steun. Luxere behuizingen komen vaak met een dergelijke bracket, wat bij moderne videokaarten met grote, zware koelers toch echt een must is.

Voorbeelden:
 • PCIe-brackets die terug te plaatsen zijn.
 • Mogelijkheid voor verticale installatie.
 • Houder in behuizing ter ondersteuning van de kaart.

Opslag en optische media

Het gebruik van M.2-SSD’s, die direct op het moederbord geïnstalleerd worden, komt steeds vaker voor. Dat creëert een schoner uiterlijk, omdat er niet langer kabels benodigd zijn om die opslag aan te sluiten. Toch zijn er nog talloze gebruikers die één of meerdere SATA-schijven kwijt moeten in een kast. Gelukkig is daar in vrijwel alle behuizingen ruimte voor te vinden, zoals in de schijvenkooi, op de moederbordtray en veelal nog de voedingsshroud. Mocht de schijvenkooi niet nodig, dan is die bij bepaalde behuizingen zelfs te verwijderen.

Nou zijn er specifieke gebruikers die wat features vereisen. Als je van plan bent om een groot aantal schijven te installeren, dan heb je niet alleen te maken met ruimte, maar ook de vibraties die mechanische schijven afgeven. Twee schijven brengen weinig teweeg, maar zodra je kijkt naar vier of meer schijven, dan is het van uiterst belang om daar rekening mee te houden. Zodoende zijn er speciale behuizingen die anti-vibratierubbers aan boord hebben en speciale trays om de schijven in te plaatsen.

Tenslotte zijn er de ‘oldschool’ gebruikers die bijvoorbeeld nog een 5,25″ optische drive willen installeren. Een opening daarvoor aan de voorzijde is tegenwoordig zeldzaam, beter nog, het is inmiddels een bijzonder verkooppunt te noemen. Mocht je in die doelgroep vallen, dan slinkt je selectie aan mogelijke behuizingen behoorlijk. Kortom, iets om vanaf het begin al rekening mee te houden.

Voorbeelden:
 • Installatiemogelijkheden op tray, shroud en in kooi.
 • Anti-vibratiefeatures bij gebruik van mechanische schijven.
 • Uitneembare schijvenkooi voor meer ruimte en airflow.
 • Openingen aan voorzijde (3,5″, 5,25″, etc.) voor o.a. optische media.

Kabelmanagement

We hebben het al gedeeltelijk aangekaart, maar het laatste om te bespreken, is kabelmanagement. Om dat makkelijker te maken, komen behuizingen vaak met tie-wraps, kabelbinders en/of bepaalde features. De grootste variabel bij behuizingen is niet alleen inbouwruimte, maar ook ruimte om te kabelmanagen. Ruimte voor allerlei componenten is één zaak, maar er dient net zoveel ruimte te zijn om de kabels daarvan weg te werken. Om die reden kan de kooi voor harde schijven verwijderd worden, zodat er meer ruimte is om voedingskabels weg te werken.

Om een schoon uiterlijk te faciliteren, bieden kwalitatieve behuizingen ook voldoende ruimte tussen de moederbordtray en het zijpaneel. Dit kan verbeterd worden met kabelgoten, rubberen grommets (openingen) en bevestigingspunten voor de genoemde tie-wraps en/of kabelbinders. Hoe meer componenten je van plan bent in te bouwen, des te meer ruimte er evenredig nodig is. Als voorbeeld bieden de besproken MSI-behuizingen, de MPG QUIETUDE 100S en MPG VELOX 100R, alle benoemde features. Kortom, meer dan genoeg mogelijkheden om aan de slag te gaan.

Voorbeelden:
 • Voldoende ruimte tussen moederbordtray en zijpaneel.
 • Aangebrachte kabelgoten om kabels te geleiden.
 • Meegeleverde tie-wraps en/of kabelbinders.
 • Rubberen grommets om kabels doorheen te leiden.

Samenvatting

Met deze guide hebben we veel besproken en kennisgemaakt met twee van de diverse behuizingen die MSI biedt. De grootste overweging bij een kast is niets minder dan het formaat. Dat bepaalt hoeveel en welke componenten je kwijt kan, alsmede de mogelijke features die je kan kiezen. Over features gesproken: daar zijn er dus talloze van. Het is 100% de moeite waard om te investeren in een duurdere behuizing die het inbouwen en/of onderhoud makkelijker maakt. Zo zagen we bij MSI wat QOL-features (quality of life) in de vorm van scharnieren voor het glazen zijpaneel, magnetische stoffilters en USB Type-C van 20 Gbps.

Tenslotte vallen er keuzes te maken voor je doeleinde(s): behoef je ultieme stilte, de allerbeste koeling of een RGB-paradepaardje? Afhankelijk van je budget kan je zelfs twee opties van dat drietal samenbrengen. Bij twijfel dient koeling je eerste keuze te zijn, want dat komt de prestaties en zelfs duurzaamheid van je systeem ten goede. In dat geval kijk je naar zaken zoals meegeleverde fans en desgewenst een fan-controller. Daarnaast moet de behuizing ontworpen zijn voor optimale koeling. Denk maar aan perforatie voor luchtintake en ruimte om de airflow te faciliteren.

Kortom, wat je doeleinde voor je eerstvolgende behuizing ook mag zijn, laat de keuze geen nagedachte zijn. Op lange termijn zal je ongetwijfeld dankbaar zijn, want een kwalitatieve behuizing gaat veelal langer mee. Daarbij kan je investeren in aansluitingen zoals Type-C, want dat type wordt in de toekomst steeds meer in gebruik genomen. Schroom dus niet om je budget aan te passen en jezelf te verwennen met een behuizing die perfect aansluit op je wensen, eisen en smaak.

Delen op
Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *