Je pc samenstellen met NZXT BLD
Tussen al het ‘reviewgeweld’ met Z690-moederborden die momenteel om de oren slingeren, is het naast benchmarks en resultaten ook weleens fijn om computers te bouwen. Ook op dat gebied is het een kwestie van veel tijd en aandacht besteden om het proces te finetunen tot een deftige build. Voor velen kan dat een uitdagende taak zijn en dat is waar NZXT een oplossing voor biedt met haar zogeheten BLD-service.
Met NZXT BLD kan je een game-pc samenstellen op basis van je gewenste resolutie en framerate in specifieke titels. Buiten NZXT’s componenten om, zoals de behuizing, voeding, koeling, fans en accessoires, kies je overige componenten op basis van je gewenste (en beschikbare) merken. Om een voorbeeld te geven van zo’n NZXT-getinte pc hebben we een eigen systeem gebouwd met diverse NZXT-componenten en dikke hardware daaromheen. Tijd om kennis te maken met een ‘NZXT-build’!
Behuizing
De NZXT H510 Flow in het wit pakken we als basis. Deze behuizing kwam al eerder uit onder verschillende noemers, waaronder de H510 Elite die we in 2019 hebben gereviewd. Enthousiast rondom deze behuizing lag in de aanwezigheid van standaard twee Aer RGB 2-fans, een USB Type-C-poort op het I/O en een ingebouwde en uitbreidbare controller om o.a. RGB, fans en systeemparameters te beheren met de NZXT CAM-software. Grootste minpunt was de prijsverhouding, want die stond niet lekker in de markt voor de geboden mogelijkheden; er waren gewoon wat tekortkomingen.
Maar goed, we zitten inmiddels nog in 2021 en daar maken we kennis met de nieuwe NZXT H510 Flow. In de basis hetzelfde frame en uiterlijk; standaard uitgerust met twee Aer F120mm-fans, vergelijkbare connectiviteit, maar dan wel zonder ingebouwde controller. De grootste update zit hem in het voorpaneel, want deze is niet van gehard glas zoals op de H510 Elite. Ditmaal maak je kennis met een geperforeerd voorpaneel. Dit komt de airflow ten goede, waar de H510 Flow zijn naam aan heeft te danken.
Waterkoeling
NZXT’s waterkoelers (AIO’s) hebben we over de jaren heen goed aan de tand gevoeld. Op de website staat inmiddels een mooi lijstje aan diverse Kraken-generaties, in volgorde van nieuw naar oud:
Voor deze build passen we de NZXT Kraken Z63 RGB toe, maar dan wel in een nieuw wit jasje. Deze waterkoeler (AIO) is sinds oktober 2021 op de markt. Een belangrijke feature, los van de witte verschijning, is het 2,36″ LCD-scherm. De Kraken Z-serie maakt gebruik van een LCD-display op de pompbehuizing, waar de X- en M-serie gebruik maken van het ‘infinity mirror’-ontwerp. De Z-serie is doorgaans duurder dan de X en M-serie, mede door het LCD-display op de pompbehuizing. NZXT was overigens één van de eersten die een LCD-display fuseerde op een pompbehuizing.
Voeding
De NZXT-build heeft logischerwijs ook voeding nodig. Onlangs doet NZXT ook mee op deze markt met haar C-serie aan voedingen. In deze showcase behandelen we de C750 Bronze, een semi-modulaire voeding met Bronze-certificering. Nu kan het zijn dat je dit leest en denkt: “semi-modulair en bronze?" Geen zorgen: we’ve got your back! Met onze TechGaming Guide: Voedingen voor game-pc’s; hoeveel watt en modulair - tot in de fijnste details maak je kennis met de wereld van voedingen.
Van de C-serie aan NZXT-voedingen zijn er ook voedingen met een gold-certificering. De volledige lijst aan gold en bronze-voedingen van NZXT vind je hieronder:
- NZXT C850 Gold
- NZXT C750 Gold
- NZXT C650 Gold
- NZXT C750 Bronze (te zien in deze showcase)
- NZXT C650 Bronze
- NZXT C550 Bronze
Om beter kennis te maken met de NZXT H510 Flow (Wit), Kraken Z63 RGB (Wit) en C750 Bronze pakken we eerst de producten er in gezamenlijkheid bij, startende met de H510 Flow. NZXT kennende is er een minimalistisch ontwerp. De behuizing heeft een matte afwerking op de stalen plaatdelen en combineert dit subtiel met gehard glas op het linkerzijpaneel. Het geperforeerde voorpaneel laat meer airflow toe en filtert binnenkomend stof in de verwijderebare stoffilter.
Standaard is het mogelijk om een Mini-ITX, microATX of ATX-moederbord te huisvesten. Voor deze showcase gooien we nog wat extra olie op het vuur door een E-ATX-moederbord te plaatsen. Dit staat officieel niet op de specificaties van de H510 Flow, maar is met een kleine wijziging, die niet al teveel tijd kost, goed mogelijk.
De Kraken Z63 RGB (Wit) complimenteert de H510 Flow (Wit) maar al te goed, dus vandaar de keuze om deze twee producten te combineren. NZXT’s eigen N7 Z590-moederbord had overigens ook een zeer mooie combinatie geweest voor deze build. De N7 Z590 blijft voor nu even in de kast liggen, maar mocht je toch benieuwd zijn: de review van de NZXT N7 Z590 vind je hier.
Door naar de C750 Bronze: deze komt in het zwart en is semi-modulair van aard. Mocht je onze voedingen-guide niet gelezen hebben: deze uitvoering heeft een 24-pins-ATX-kabel en bij sommige modellen ook nog de CPU-voedingskabel geïntegreerd. In het geval van de C750 Bronze zit er een 24-pins-ATX-kabel op, een 8-pins-CPU-voeding-kabel en twee 6+2-pins-PCIe-kabels, kortom, redelijk uitgebreid.
Je kan de voeding verder uitbreiden met nog een 8-pins-CPU-voedingkabel en twee 6+2-pins-PCIe-kabels. Het is dus mogelijk om zowel een high-end moederbord als videokaart gelijktijdig te combineren in één build. Wat is het doel? Niet zomaar een NZXT-build… een high-end NZXT-build!
Een high-end build verlangt high-end componenten. Waar NZXT haar eigen N7 Z590-bord biedt, gebruiken we in dit geval de MSI Z590 Godlike. Laten we pragmatisch beginnen met een overzicht van de componenten in de vorm van een foto. Van de toegepaste componenten vind je ook reviews terug op onze website. Om het eenvoudig te maken, gebruiken we wederom een lijstje.
- Review: MSI MEG Z590 Godlike (moederbord)
- Review: MSI GeForce RTX 3080 Gaming X Trio 10G (videokaart)
- Review-up: MSI RTX 3080 Ti en RTX 3000 round-up (Gaming X Trio) (videokaarten)
De basis voor deze high-end NZXT-build wordt bepaald door het MSI MEG Z590 Godlike-moederbord en de MSI GeForce RTX 3080 Gaming X Trio 10G-videokaart. De MSI MEG Z590 Godlike is het paradepaard van MSI’s Z590-reeks aan moederborden. Connectiviteit waar je U tegen zegt, in combinatie met een dik powerdesign en een OLED-display voor parameters. De MSI GeForce RTX 3080 Gaming X Trio 10G-videokaart verlangt waarschijnlijk weinig uitleg. Verder combineren we dit met een Intel Core i9 10900K, een MSI Spatium M480 2TB M.2 Gen4-SSD en G.Skill Trident Z Royal-werkgeheugen.
Voor de oplettende lezer: een Gen4-SSD in combinatie met een Intel Core i9 10900K zonder PCIe 4.0-ondersteuning? Jazeker! PCIe 4.0 is backwards compatible met PCIe 3.0. Hetzelfde valt te zeggen over PCIe 5.0 op de Z690-chipset, want die is backwards compatible met PCIe 4.0 en 3.0. Het nadeel is wel dat je hier een duurdere M.2 Gen4-SSD toepast en niet geniet van de snelheidswinst t.o.v. een M.2 Gen3-SSD.
Voor de installatie van de Kraken Z63 RGB (Wit) is er aan de voorzijde van de H510 Flow een verwijderbare bracket te vinden. Je draait deze met twee duimschroeven los van de kooi van de behuizing, waarna je de waterkoeler extern monteert. Dit bespaart gedoe in de behuizing zelf, want gedoe mag, maar zonder gedoe is het gewoon makkelijker - fijn toch? Hetzelfde valt te zeggen voor de uitsparing achter het moederbord. De Intel-installatiebracket (backplate) is eenvoudig te plaatsen, ook wanneer het moederbord al in de behuizing gemonteerd is. Hieronder in fotovolgorde te zien.
Het kabelcompartiment bestaat uit een aangename combinatie van kabelbegeleiding en ankerpunten om kabels vast te zetten. Onderin de behuizing is voldoende ruimte om kabels afkomstig van de voeding weg te kunnen werken. De C750 Bronze heeft inmiddels zijn plaats ook gevonden.
Al snel is het eindresultaat in zicht na de plaatsing van de videokaart. De kabels van de C750 Bronze hebben hun weg gevonden naar de juiste aansluitingen op het moederbord, evenals de aansluiting afkomstig van het front I/O. De plaatsing van het E-ATX-moederbord, ofwel de MSI MEG Z590 Godlike, vereiste één kleine aanpassing: de kabelafscherming in het hardware-compartiment diende plaats te maken. Deze is gedemonteerd, waarna er wat meer zichtbare ruimte overblijft aan kabels richting het kabelcompartiment. Wanneer het rechterzijpaneel op zijn plaats zit, valt dit wat mij betreft heel minimaal op. Het is dus gewoon goed mogelijk om een E-ATX-moederbord te plaatsen in de NZXT H510 Flow.
De MSI GeForce RTX 3080 Gaming X Trio 10G-videokaart met een lengte van 31,24 cm is overigens geen probleem in combinatie met de radiator van de Kraken Z63 RGB (Wit). Er is circa nog 1,8 cm aan ruimte over. Gelet wel dat warme lucht afkomstig van de radiator eerder bij de videokaart terechtkomt met deze setup.
Om de High-end NZXT-build compleet te maken en een samenvattend verhaal te hebben aangaande deze build, moet de powerknop ingedrukt worden gevolgd door het felle RGB-verlichting. Ook hier hebben we wat reviews om van te delen:
- Review: NZXT Capsule (microfoon)
- Review: Cooler Master SK622 (toetsenbord)
- Review: Cooler Master MM731 (muis)
- Review: Cooler Master GM27-CF (monitor)
Hier komt de NZXT CAM-software nog om de hoek kijken. De Kraken Z63 RGB (Wit) heeft een ingebouwde fancontroller die je aan kan sturen middels de software. Ook de RGB-verlichting en het LCD-display zijn te beheren met deze software. Plaatsing van het koelblok (de pomp met LCD-display) verlangt geen specifieke installatie oriëntatie. Met de NZXT Cam-software kan je eenvoudig het scherm spiegelen en tot 90/180 graden draaien.
De NZXT H510 Flow heeft duidelijk meer airflow in de behuizing dan de NZXT H510 Elite. Onder load werd in combinatie met de Kraken Z63 RGB gemiddeld 70 graden behaald, wat geen slechte prestatie is. De videokaart tikte gemiddeld 66 graden Celsius aan tijdens de Furmark-benchmark, dit wijkt weinig af ten opzichte van eerdere database resultaten.
De high-end NZXT-build straalt een minimalistisch doch elegant uiterlijk uit. Het heeft ons ook doen realiseren dat onze reviewdatabase best uitgebreid is, want van alle gebruikte componenten hebben we zowaar een stukje content op de website. Zo hebben we voor beginnende en ervaren pc-bouwers allerlei guides, reviews en soortgelijke content.
Verder dient deze TechGaming Showcase als een prima naslagwerk om kennis te maken met NZXT BLD. Dat dus in schriftelijke vorm en met een visueel overzicht. Hopelijk resulterend in een stukje inspiratie voor je volgend build. Binnenkort kan je ook een stukje videocontent verwachten omtrent een daadwerkelijke NZXT BLD-pc, dus stay tuned!