Sponsor

TG Showcase: MSI Laptops – van NO naar GO

Pim Door Pim Showcase

Introductie

Voor meer informatie; Navigatie;

Voor velen is de laptop een kameraad die je tot nieuwe mijlpalen brengt. Of het nu om je studie, werk of in-game overwinningen gaat - de laptop vergezelt je. Na het behalen van een gezonde dosis aan doelen heb je mogelijk nieuwe ambities. Denk maar aan een max level cap in Elden Ring; het leven is namelijk al complex genoeg. Met zo’n doel kan het zomaar zijn dat jij wel wil, maar je laptop inmiddels al een dagje ouder is. Nu zijn er naast ambitieuze Elden Ring-ambities allicht nog meer drijfveren:

  • Processor en videokaart;

Je CPU en GPU voldoen niet meer aan de benodigde systeemeisen - denk hierbij aan AAA-games en moderne renderingprogramma’s. Games spelen met de laagste video-instellingen wordt na verloop van tijd steeds minder leuk. Laat staan welke gevoelens opspelen wanneer je een nieuwe titel niet eens voorbij het hoofdmenu kan krijgen…

  • Werkgeheugen;

Naast een RAM-verslindende Chrome doet algemeen geheugenverbruik altijd stijgen. Hetzij vanwege programma’s die uitgebreider worden of omdat je met de dag méér tegelijkertijd wil of moet gebruiken. De echte multitaskers onder ons vereisen minimaal 16 GB aan geheugen voor een soepele werkdag. Als je tegenwoordig nog 8 GB of allicht zelfs 4 GB bezit in je laptop, tja, dan ben je al gauw beperkt in je workflow - en gaming.

  • Koeling en geluidsproductie;

Ondanks regelmatige schoonmaak kan je laptop na de nodige jaren twee kanten opgaan: terugvallen naar het koelvermogen van een verlepte diepvriezer uit 1993 of de geluidsproductie evenaren van een F-16. In beide gevallen - laat staan in een gecombineerde situatie - is de aanschaf van een nieuwe laptop veelal de enige oplossing. Althans, het is dat óf de laptop niet langer naar het uiterste duwen met shader-mods in Minecraft.

  • I/O en features;

Naast hardware zijn er praktische redenen, zoals moderne aansluitingen. Denk maar aan USB-C, Thunderbolt 4 en het aanstormende USB4. Het kan ook om simpele zaken zijn zoals een geïntegreerde webcam - maar dan met een pixelweergave hoger dan een 240p-video uit de beginjaren van YouTube. Oh, en niet te vergeten dat Wi-Fi 6E en Bluetooth 5.2 handige features kunnen zijn voor connectiviteit!

  • Scherm en resolutie;

Eén van de grootste overwegingen voor een nieuwe laptop is mogelijk het scherm. De hoge refresh rate die tegenwoordig geboden wordt, veelal rond de 144 Hz bijvoorbeeld, biedt een heerlijk soepele ervaring. Daarnaast kan je kiezen voor hogere resoluties, zoals 1440p en 4K. Dergelijke resoluties bieden meer werkruimte, al dient het gebalanceerd te worden met een lekker groot scherm.

  • Productiviteit en kleuraccuraatheid;

Tenslotte is er voor de semi-professionele liefhebber een goede reden: kleuraccuraatheid. Dat is wederom gebonden aan het scherm, maar er is een reden dat er professionele laptopmodellen zijn, zoals de Creator-reeks van MSI. Met een kleuraccuraat, vanuit de fabriek gekalibreerd scherm kan je professioneel, kleurgevoelig werk afleveren op het gebied van media creation, bewerking enzovoort.

Een overzicht met MSI!

Mocht één van bovenstaande zaken momenteel een rol spelen, dan is de kans groot dat je een nieuwe laptop aan het overwegen bent. Om je te navigeren richting een geschikte laptopupgrade heeft MSI ons gevraagd om in haar diverse reeksen. Zo heeft de fabrikant uitingen voor gamers, studenten, professionals en met meerdere raakvlakken natuurlijk.

Uiteraard hebben wij ook hands-on ervaring met laptops van die fabrikant, dus daar duiken we in deze showcase als eerste op in met de recentelijk verschenen Katana GF76 en GF66-uitingen. Daarnaast bespreken we een aantal diverse modellen en hoe die qua prijs, features en hardware zoal gesegmenteerd zijn. Tijd om in de wereld te duiken van laptops, met MSI!

MSI Katana

Voordat we in de diverse modellen van MSI duiken, zwaaien we eerst even met de katana; om precies te zijn de MSI Katana GF76 die onlangs getest is. Dat “cutting edge" model met het gloednieuwe Intel Alder Lake Mobile kan een puike keuze zijn. In onze geschreven review gaan we dieper in op exacte benchmarks, temperaturen en meer. Daarbij is hieronder ook onze videoreview te zien, waarin we breder ingaan op de processorreeks. Onze conclusie is simpel: MSI biedt met de Katana-reeks een leuke en betaalbare instap voor Alder Lake Mobile.

MSI Katana GF76

Om het geteste GF76-model hier nog even samen te vatten: de laptop ging er met de “beste in de klasse voor prijs/prestatie"-award vandoor. De Katana GF76 laat vooral zijn spierballen zien als het om een gezonde dosis aan hardware gaat. De nieuwe Katana-modellen komen met de Intel Core i7-12700H en een ijverige Nvidia GeForce RTX 3050, 3050 Ti of 3060. Dat in samenhang met maximaal 32 GB aan DDR4-werkgeheugen is deze combinatie een allemansvriend voor een schappelijke prijs.

Verder heb je beschikking over een M.2-SSD van maximaal 1 TB, die gebalanceerde schrijf- en leessnelheden levert dankzij PCIe 4.0. Dat alles met een 1080p-beeldscherm en een refresh rate van 144 Hz. De Katana GF76 is niet enkel geschikt voor gaming - met de genoemde processor is brute rekenkracht aan de orde; de laptop is ook interessant voor productiviteit. Beter nog, de i7-12700H scoort beter dan Intel’s voorgaande topmodel, de Intel Core i9-11900H - en dat is een prestatie!

Diverse MSI-modellen

Overwegingen en segmentatie

In dit hoofdstuk gaan we dieper in op de keuzes die je een fabrikant zoals MSI kan maken voor laptops. Er is een be-hoor-lij-ke reeks aan opties, dus als consument wil je natuurlijk weten waar je aan toe bent. Laten we dan als eerste beginnen bij de basis en dat zijn de afkortingen, zoals GE, GF, GT enzovoort. De afkorting bepaalt in welke klasse de laptop valt, waar MSI drie klasses hanteert: Mobility, Performance en Extreme.

De eerderbenoemde Katana-reeks valt onder de GF-aanduiding, ofwel, gericht op draagbaarheid en gewicht. Binnen de drie klasses heb je dus diverse aanduidingen en daarmee segmenteringen. Dat niet alleen qua hardware, maar ook qua features, prijs en design. Het is dus niet alleen een kwestie van hardware en features kiezen, maar ook denken aan de praktijkervaring. Wil je een lichtgewicht beestje of een powerhouse die op het bureau blijft?

Nou zijn er nog meer aanduidingen die niet in de pyramide hieronder zichtbaar zijn. Voorbeelden daarvan zijn de compacte E-laptops of de professionele Creator Z-modellen. Daarbij zijn er ook minder opvallende nuances, dus een diepere duik in de specificaties en eigenschappen van een serie, model en laptop is altijd verstandig.

MSI laptops - benamingen

Extreme kracht

Eén van de bepalendste factoren voor besluitvorming is budget. Mocht je dat echter uit het raam kieperen, dan spannen de Pulse GL, Stealth M en Creator Z-series van MSI de kroon als het om ‘extreem’ gaat. Bij die laptops kom je nu de Intel Core i7-12700H tegen en zelfs de Intel Core i9-12900H. Veelal gepaard met een Nvidia RTX-videokaart oplopend tot de GeForce RTX 3080 Ti.

Bij dergelijke modellen zijn zaken zoals 64 GB aan DDR5-werkgeheugen een krachtige statement. Het mag allemaal wat meer kosten, maar uiteindelijk krijg je er een high-end laptop voor terug die vrijwel niets inlevert op het gebied van prestaties. Investeren in deze prijsklasse geeft je een werkpaard voor de langere termijn en is voornamelijk gericht op hongerige creators.

Voorbeeld: MSI GT76 Titan MSI GT76 Titan

Compactheid en balans

De Summit en Prestige-series van MSI bieden een compactere vormfactor voor de liefhebber. Hier speelt draagbaarheid een cruciale rol, waar de nadruk ligt op duurzame prestaties. De eerdere laptopseries maken gebruik van de Intel Alder Lake-H-processoren. Met een basis-TDP van 45 watt en een turbo tot 115 watt vallen die in de high-end categorie, ofwel, de hoogst haalbare prestaties.

Daar waar de Summit en Prestige-series gebruikmaken van de Alder Lake-P-processoren met een TDP-waarde van 28 watt; speciaal voor de dunne en lichtere laptops. Hier speel je dus vooral in op duurzame prestaties. Er is voldoende kracht, doch niet ten koste van batterijduur, noch lever je werkelijk in op prestaties voor een fijne workflow.

Voorbeeld: MSI E16 Summit Flip MSI Summit E16 Flip

Tenslotte zijn er nog de Intel Alder Lake-U-processoren met een TDP-waarde van 15 en 9 watt (afhankelijk van de CPU). De Modern-serie van MSI is compact, doch betaalbaar. Hier lever je wel wat meer in op verschillende op CPU en GPU-kracht, maar dat is op zo’n moment een bewuste keuze.

Betaalbare kracht

Aan het einde staat voor ons de Katana-reeks centraal als voorbeeld van een betaalbare krachtpatser. Die laptops vallen enerzijds in het high-end segment, iets wat op basis van de Core i7-12700H duidelijk mag zijn. Anderzijds valt het starterspunt van ongeveer 1500,- niet te onderschatten. Daar krijg je minimaal een RTX 3050 voor terug, samen met Alder Lake Mobile, en zaken zoals een 144Hz-scherm, geïntegreerde webcam en meer.

Met die eigenschappen zet de Katana-reeks zet zich niet alleen neer als leuke optie voor gamers. Ook creators kunnen smullen van een soepel scherm, GPU-acceleratie in programma’s en algemeen van genoeg processorkracht om aardig wat systemen te laten blozen. Zoals we al deden bespreken in onze review(s): de Katana is een pareltje die prijs/prestatie optimaal aanspreekt.

Samenvatting

Het mag duidelijk zijn dat de laptopmarkt een uitgebreide is. Zo biedt MSI al-ler-lei reeksen/modellen, maar dat heeft een goede reden. Het systeem dat we aan het einde van de dag op ons bureau plaatsen of in onze schoot werpen, is een persoonlijke keuze. Om die reden heeft MSI een campagne gestart, om te laten zien welke upgrademogelijkheden er zoal zijn.

Als je meer wil weten over die laptopkeuzes, dan kan je terecht bij MSI’s promotie voor meer informatie én een aantal leuke deals. Mocht je dus op het randje zitten voor een upgrade, dan kan dit een leuke gelegenheid zijn om de kogel door de kerk te schieten. Mocht je meer willen weten over ideale laptopkeuzes, dan kan je jouw vragen uiteraard ook aan ons kwijt.

Delen op
Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *