Review: Thermalright ARO-M14G Ryzen Edition
Links: Thermalright ARO-M14G Ryzen Edition productpagina
Thermalright meldt zich vandaag als nieuwe naam in mijn reviewlijst. Geheel in Ryzen-stijl met de Thermalright ARO M14G (en M14O) Ryzen Edtion. Twee CPU-koelers bestemd voor het Ryzen platform, met identieke specificaties. Het verschil? De bovenste koelvin op de CPU-koeler heeft bij de één een oranje afwerking en bij de ander een zwarte afwerking.
Op welk vlak zou deze CPU-koeler ons moeten zien te overtuigen vervolgens de fabrikant? Een stille werking, die eveneens zonder fan (passief) gebruikt kan worden, zowel voor de overklokker als gamer. Deze punten had ik al zien aankomen, gebaseerd op het ontwerp en de fan snelheid. Met een minimale snelheid van 300RPM oplopend tot 1300RPM, moet de ARO het vooral hebben van zijn grotere koeloppervlak. Dit uit zich in een forse heatsink. Op het moment van schrijven kosten beide CPU-koelers circa 50 euro.

Een overzicht van de specificaties:

Vrij breed, een gemiddelde hoogte met een gewicht van 720 gram. In dit koelblok lopen een totaal van 6 heatpipes met een doorsnee van 6 mm. De fan van 152 mm bij 140 mm heeft een gewicht van 160 gram, in totaal weegt de ARO dan 880 gram. Thermalright levert er nog een extra setje fan brackets (metalen pennetjes) bij, zodat je nog een fan op de tegenovergestelde zijde kunt plaatsen.
De meegeleverde TY-147A fan heeft een minimale snelheid van 300RPM tot maximaal 1300RPM. Op de kabel vinden we aan het uiteinde een 4-pin (PWM) aansluiting. Het TDP label van de fabrikant (thermische ontwerp- design) is 240 Watt. Dit is best fors, wat overklokken zeker mogelijk maakt. De ARO M14G en M14O zijn compatible met zowel Ryzen 1 als 2.

Het mag nu wel duidelijk zijn: Intel gaat ‘m niet worden met deze CPU-koeler. Mocht dat nog niet duidelijk geworden zijn in de voorgaande de hoofdstukken, dan verklapt de verpakking dit wel. De Ryzen toon is per direct gezet; oranje! Beide verpakkingen zitten vol met schuim om de CPU-koeler en bijhorende accessoires te beschermen, opnieuw inpakken is best even puzzelen, wel een goede geheugentrainer.
Toch komen we al snel bij de accessoires aan, bestaande uit een montageplaat met bijhorende schroefjes en afstandbusjes, een handleiding, een tube met koelpasta, rubberen demping pads om ongewenste trillingen te voorkomen (of gewenst), fan brackets en jawel; een schroevendraaier! Om dit blok te monteren op je AM4/Ryzen processor heb je wat extra assistentie nodig van een langere schroevendraaier. Deze is uitgevoerd met een magnetische kop, erg handig!
Op de verpakking waarschuwt Thermalright nog even voor scherpe randjes. Dit keer heb ik mijn vingers heel weten te laten, na het lezen van de tekst ben je toch wat alerter, ze zijn ook best scherp. Het volgende onderwerp is de CPU-koeler zelf. Een net blok, met een flink formaat, waar wel aandachtig rekening gehouden is met de inkeping voor hogere geheugenmodules. Op de bovenste koelvin vinden we de letters Ryzen terug, enkel op de fan vinden we een Thermalright logo. Je zou bijna denken dat de medewerkers van Thermalright een weddenschap in de kroeg verloren hebben van AMD. Meer Ryzen logo’s om je oren dan die van Thermalright. Ik kan de dedicatie wel waarden. Even wat foto’s.
Constructief voel het prima. Wel schrok ik even van de standaard laag aan koelpasta die aangebracht is op de baseplate. Dit is meer dan mijn gemiddelde boterham met chocopasta. Deze laag is achteraf verwijderd, vooraf aan het testen is deze vervangen met MasterGel Pro. De baseplate is vernikkeld, eveneens als de heatpipes.
De meegeleverde TY-147A fan vinden we los in de verpakking. De kabel is netjes voorzien van een zwarte sleeve. Hier vond ik esthetisch een kleine tegenvaller: een witte fan connector. Wat mij betreft een minpuntje. Tot zover het uitpakken van de ARO, door naar het monteren.

Afgelopen periode heb ik bij veel AM4 compatible CPU-koelers opgemerkt dat montage eenvoudig is. Deze gevoelens mag ik ook toevertrouwen aan de ARO. Met uitzondering van de fan, montage hiervan is wat onbenullig. We beginnen gewoon bij het begin. Eerder zag je in de accessoires een metalen montageplaat samen met schroefjes. Bij de ARO kun je de standaard backplate van je moederbord gebruiken. Je verwijdert de plastic clips, waarna je vier schroefgaatjes overhoudt vanaf de backplate. De vervolgstap is het aandraaien van de afstandbusjes, om ruimte te creëren tussen de processor en de metalenplaat. Deze metalenplaat zet je vast met een viertal schroeven, aandraaien en vast=vast.
Op de ARO bevindt zich bovenop de baseplate een metalenplaat- deel. Hierin zijn twee uitsparingen te vinden, deze uitsparingen komen overeen met de metalenplaat die hierboven afgebeeld staat. Nu is het enkel een dotje koelpasta, de CPU-koeler plaatsen en twee schroeven aandraaien. In de handleiding zie je om welke schroeven het gaat, deze zijn namelijk net wat langer. Via de uitsparing bovenop de ARO kun je één van de twee schroeven aandraaien, dit gaat gemakkelijk dankzij de magnetische kop van de schroevendraaier.
Ik zou nog even terugkomen op de fan brackets. Deze moet je in de gaatjes duwen in het blok zelf, wanneer de CPU-koeler al gemonteerd is, kan dit best lastig zijn. Houd er dus rekening mee dat je dit van te voren doet!

Hieronder een overzicht van de Test Bench met de aanwezige hardware.

Belangrijk is om te vermelden dat de prestaties kunnen verschillen in de praktijk. Denk hierbij aan variabelen als de kamertemperatuur, luchtverplaatsing (airflow) in je systeem, de gebruikte chip- processor en de instellingen als het om voltages gaat. Het resultaat kan ook per moederbord verschillen als je gebruik maakt van het automatisch overklokken van je systeem. Ieder moederbord pakt zijn pre-set voltages vanuit de BIOS, wat een groot verschil kan maken. De testen zijn zo zorgvuldig mogelijk afgenomen in een ruimte van 17 - 18 graden Celsius. De testen zijn zo praktisch mogelijk ingericht met de beschikbare middelen. Er is geen sprake van extra luchtverplaatsing door andere fans, het systeem bevindt zich in een open ruimte op de test bench.
Standaard maak ik gebruik van de MasterGel Pro koelpasta van Cooler Master. De load testen worden uitgevoerd met Prime95 op de instelling small fft’s. Ik probeer zoveel mogelijk continuïteit te houden tijdens het testen, de manier van koelpasta aanbrengen en meerdere CPU-koelers achter elkaar te testen, wanneer ik er meerdere tot mijn beschikking heb. Standaard draai ik alle koelers op PWM, als er in de tabel staat aangegeven ‘MAX RPM’ wil dit zeggen dat de ventilator op zijn maximale snelheid draait. In de bijhorende alinea’s is vermeldt om welke snelheid dit gaat.



Door met de testresultaten. Hoe presteert de ARO dan? Wanneer idle met de stock AMD Ryzen 1700X en overgeklokt op 4GHz presteert de CPU-koeler voldoende. Ik kan niet écht zeggen op dit moment dat ik enthousiast ben over de resultaten. De CPU-koeler gaat voldoende mee, waar deze net achterblijft op de Scythe Ninja 5 en Gelid Solutions Phantom Black, beide CPU-koelers zitten in dezelfde prijsklasse. Kortom: gewoon voldoende. Op dit moment is de CPU-koeler praktisch onhoorbaar, de vogeltjes buiten produceren meer geluid.


Door met Prime95, small fft’s voor maximale hitteproductie. De ARO blijft hier ook wat achter, vooral de Scythe Ninja 5 maakt hier een flinke stap ten opzichte van de idle resultaten. Nu zijn de testresultaten onder load interessanter, omdat deze waardes ons meer vertellen over de koelpotentie van de geteste CPU-koelers. De ARO presteert wederom voldoende, niet opvallend, maar wel redelijk vergelijkbaar aan dat van de resultaten van de Phantom Black. Op 4GHz blijft de ARO de Phantom Black op zijn hielen zitten, maar komt deze er net niet overheen. Een belangrijke toevoeging is dat de Phantom Black destijds zeker niet slecht presteerde, echter zijn er wat CPU-koelers bijgekomen in de tussentijd, die in een vergelijkbare prijsklasse beter presteren. Belangrijk om te weten: de Phantom Black is wel een sierlijke CPU-koeler, net wat degelijker dan de Ninja 5 als het om ontwerp gaat. Ook bij de ARO is hier duidelijk wat meer rekening mee gehouden.
Waar komt het uiteindelijk dan op neer? Wacht eens even… De maximale fan snelheid van 1300RPM! Jawel heren en dames: dit beestje in fluisterstil. De Phantom Black heeft twee fan met een maximale snelheid van 1600RPM. Ook de Scythe Ninja 5 heeft twee fans, maar dan op 800RPM. Dit doet mij doen realiseren wat een beest de Scythe Ninja 5 is. Terug naar de ARO van Thermalright. Net als de Ninja 5 kan ik ‘m eigenlijk bijna niet horen en dat staat de CPU-koeler ook nog eens op een open test bench. Brengen we het in perspectief; dan zijn de ARO prestaties met de geboden geluidsproducties nog helemaal niet eens zo gek. Tevens blijft er nog ruimte over om uit te breiden met een tweede fan.


Als laatste pakken we de maximale RPM resultaten erbij op 1300RPM. Op 4Ghz draaide ARO al op 1300RPM, we zien hier dan ook weinig verandering. Op stock zien we wel een kleine verschuiving, dit verhoudt zich met circa 1 tot 2 graden Celsius.



De Thermalright ARO-M14G en ARO-M14O Ryzen Edition, twee CPU-koelers die gedoopt zijn in het heilige water van Ryzen. Met deze twee CPU-koelers in handen, komt het Ryzen gevoel helemaal ten goede, vooral de M14G springt er tussenuit met de oranje afwerking.
Thermalright is geen onbekende naam, toch hebben we de afgelopen jaren de partij wat minder fanatiek gezien. Waar het in het verleden toch best wel een veelvoorkomende naam was. De ARO series kwamen dus ook als verassing hier binnen. Ik ben van mening van dat deze ARO CPU-koelers duidelijke plus- en minpunten hebben, hieronder bondig meer informatie.
Nee, de ARO M14G/M14O springen er niet bovenuit in de resultaten. De CPU-koeler bevindt zich ergens in het middengebied, met een klein aanloopje richting het boven gebied als het om prestaties gaat. Ik heb aardig wat getest in de tussentijd, waar ik toch de verwachting had dat de koeler betere prestaties zou neer zetten. Uiteindelijk moest ik mezelf even terug fluiten. Het feit dat de CPU-koeler onhoorbaar is, met deze prestaties is heel cliché een prestatie te noemen. De Phantom Black van Gelid Solutions is deze CPU-koeler net voor. Deze CPU-koeler bevindt zich in dezelfde prijsklasse, maar produceert wel wat meer geluid om dit te behalen. Tevens komen er dan twee fans aan te pas. Op de eindstreep is deze ARO met één fan en zijn geluidsproductie een prima kandidaat voor een stille computer.
Montage is eenvoudig, constructief is de koeler goed uitgevoerd, daar kan ik echt weinig minpunten vinden. Wel vind ik het zonde dat de fan kabel met sleeve een witte 4-pin connector heeft. Had Thermalright deze zwart gemaakt, dan had het totaalplaatje net wat chiquer geweest. Montage van de fans is solide, zo met de fan brackets geplaatst in het koelblok zelf. Wel is het wat onhandig als je deze nog moet plaatsen wanneer de CPU-koeler al op zijn plaats zit. Monteer vooraf alvast deze metalen pennetjes, zodat je enkel de fan hoeft tem monteren.
Volledig gericht op Ryzen (1 & 2) vind ik wel een toffe keuze. Thermalright laat met de ARO een stille doch goed presterende CPU-koeler zien. Mocht je een Ryzen maniak zijn, dan is dit jouw CPU-koeler. Kortom; voor de prijs van circa 50 euro kies je voor stil en voldoende koelvermogen, niet de allerbeste, maar wel ruimschoots voldoende.