Sponsor

Review: TP-Link Deco M5

Meshnetwerk

86%
Betaalbaar aan de Mesh!

In het kort

TP-Link levert met de Deco M5 set een voordelige optie als Mesh WiFi systeem. Sinds de release heeft het systeem aardig wat firmware updates gezien, waardoor er wenselijke functionaliteiten zijn toegevoegd. De veel gevraagde web interface volgt in de zomer van 2018, de ultieme toevoeging voor iedere Tweaker!

  • Eindoordeel

+ Voordelige optie als Mesh WiFi systeem.
+ Eenvoudige installatie via de Deco app.
+ Dekkingsgebied is top.
+ Deco app is overzichtelijk en gebruiksvriendelijk.
+ Regelmatige firmware updates (met toevoegingen zoals Port Fowarding), stiekem wel een vereist.
+ Homecare menu met parental controls, tijden en beheerders werkt efficiënt.
+ Web interface incoming: zomer 2018.

- Maar 2 LAN-poorten per Deco.
- Geïntegreerde antivirus geeft weinig kennis van wat het nu eigenlijk doet.
- Nog geen VPN-functionaliteiten, ook onduidelijk of deze überhaupt gaan komen.

Review: TP-Link Deco M5

Links: TP-Link-Deco-M5 productpagina


Er staat weer een mesh systeem- netwerk op het menu, dit keer de Deco M5 van TP-Link. De witte schoteltjes kwam ik al vaker online tegen, misschien een gevalletje van digitale koekjes. Sinds mijn review over de Ubiquiti AmpliFi (ook een mesh set), ben ik nog steeds erg enthousiast over het mesh principe. In de tussentijd heb ik flink wat updates gezien op het platform van Ubiquiti, tevens heb ik wel wat ervaring opgebouwd met deze set. De Deco M5 heeft wat mij betreft een stevige concurrent met de Ubiquiti AmpliFi set, toch zie ik ruimte, reden daarvoor is het forse prijsverschil. De Deco M5 met drie satellieten kost op het moment van schrijven circa 249 euro, terwijl de Ubiquiti AmpliFi je 325 euro kost. Voor een prijsverschil van 75 euro ben ik erg benieuwd!


Een overzicht van de specificaties:


Ik heb even mijn eerdere review geraadpleegd voor de uitleg over Mesh, wellicht is het handig om je eerst een introductie te geven, voordat ik je volledig opjaag met de term mesh. Bij mesh gaat het niet meer enkel om verzenden en ontvangen, maar om verzenden, ontvangen en terug communiceren. Dit maakt het een slim netwerk. Het vertrouwde beeld van de router als centraal punt begint dus langzamerhand te verschuiven. Bij een mesh netwerk is er sprake van een cross-over spinnenweb verbinding. De satellieten (antennes) binnen een mesh netwerk communiceren onderling, ieder onderdeel, of iedere uitbreiding (satelliet) kan het mesh netwerk vergroten. Valt er bij één van de satellieten de verbinding weg, door bijvoorbeeld een stoorzender, dan is een andere satelliet instaat om de verbinding staande te houden. Vaak zal een storing bij één van de satellieten onopgemerkt aan je voorbij gaan. Het mesh netwerk is intelligent genoeg om de verbinding van de satelliet automatisch te herstellen. Sommige gebruikers zullen het wegvallen van een satelliet wel opmerken, afhankelijk van je omgeving en de variabelen. Een langzamere verbinding zou bijvoorbeeld kunnen opdoen als de dichtstbijzijnde satelliet wegvalt, dan moet de verbinding een grotere afstand overbruggen wat gelijkstaat aan mogelijk snelheidsverlies. Het grootste voordeel is wel dat je gewoon kunt blijven genieten van je draadloze netwerkverbinding.

Veel mesh systemen maken gebruik van één centrale router, bij sommige sets is er ook sprake van meerdere routers. De router stuurt de verbinding naar de aanwezige satellieten, waarna deze het WiFi signaal weer doorsturen tot het bij de client aankomt. Een satelliet is vrijwel een ‘semi-router’ dankzij het zendvermogen. Een groot voordeel is het grotere dekkingsgebied, een stabiele verbinding en het uitbreiden van je netwerk. Heb je bijvoorbeeld een zwakke verbinding in de tuin, dan is het plaatsen van een extra satelliet in de schuur een mogelijke oplossing. Tevens is het een ideale oplossing om langs ‘dode netwerkpunten’ heen te werken. Een mesh netwerk maakt het leuk om te experimenten. Je kunt namelijk goed spelen met de positie van de router, satellieten en de richting van de satellieten, als deze verstelbaar is, ook dan kan een mesh netwerk nog meer potentie bieden. Als laatste is het plaatsen van een mesh netwerk zeer eenvoudig, het vereist weinig kennis en geeft veelal direct uit verpakking goede prestaties.

Zo, dat waren de twee alinea’s over het mesh netwerk. De TP-link M5 Deco set beschikt over een 2.4GHz en 5.0GHz frequentieband. Op de 2.4GHz frequentieband is de maximale snelheid 400 Mbps, op de 5.0GHz ligt de snelheid zoals gebruikelijk hoger met 867 Mbps. Iedere Deco unit (schotel) bevat vier antennes voor het verspreiden van het draadloze signaal. Er bevindt zich een Bluetooth module in de Deco M5, je hoeft dus niet te wisselen van netwerk op je telefoon, wat vooral erg fijn is tijdens de setup van deze set. Ieder schoteltje is uitgerust met een Quad-core processor, voldoende horse power zou je zeggen. Voegen we de twee frequentiebanden samen, dan komen we op een totaal van 1300, oftewel AC1300 volgens de productomschrijving. Op het moment is er enkel een Deco App te vinden in de App Store en Play Store. Wel heb ik mijn laten vertellen dat TP-Link luistert naar de community, met de wens voor een web-based versie van de software. TP-Link zelf geeft aan dat deze ergens rond de zomer van 2018 gaat komen.


We beginnen met de Deco M5 verpakking en een stukje lente, narcissen. TP-link presenteert de Deco M5 in een strakke verpakking, dat is wel even iets anders dan het oude gifgroen kleurtje. Met de sleeve verwijderd komen we als eerste de drie Deco M5 schoteltjes (satellieten) tegen. Bij het opzetten van een Mesh netwerk ligt vooral de focus op gebruikersgemak. We vinden daarom direct een ‘get the app’ verwijzing voor de installatie van de Deco M5. Er is geen andere methode om de Deco M5 werkend te krijgen, heb je een Windows Phone, dan val je buiten de boot.De drie satellieten, semi-routers ogen sierlijk. Witte schoteltjes met wat extra design, ieder voorzien van een TP-Link woordmerk. De schoteltje hebben een klein LED naveltje bovenop de units, deze geven informatie weer met kleuren, ter indicatie van de installatie en werking. Je kunt dus zonder je app te raadplegen zien of alles naar behoren werkt. Onder de drie schoteltje vinden we gesorteerde vakjes met accessoires. Een mini boekje met instructies, waar men je er ook op wijst om de Deco app te downloaden. Voor ieder schoteltje vinden we een power adapter, drie totaal. Om je op weg te helpen met je installatie vinden we een netwerkkabel, wel zo fijn om de WAN-poort te verbinden.

Een Deco M5 schotel is voorzien van LED-indicator, twee netwerkpoorten (LAN), een stroomaansluiting en een resetknop op de onderzijde. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen een WAN of LAN poort, je kunt dus direct de kabel in één van de poorten steken. Opvallend is dat de eerste modellen van de Deco M5 voorzien waren van een USB Type-C poort als voeding, net als op de Ubiquiti AmpliFi set, om de één of andere reden is TP-Link hier toch van afgestapt. Vermoedelijk is een doodgewone poweraansluiting wat voordeliger om te integreren.

Samen creëren de schoteltjes het Mesh netwerk. Voordeel is de vrijheid van plaatsing, één in de huiskamer, één voor op de computerkamer en één voor in het tuinhuisje. Let wel op dat de Deco M5 niet waterdicht is, aan de buitengevel monteren kan ik je dus niet aanraden, deze oplossing is bedoeld voor binnenshuis. Ieder schoteltje is precies hetzelfde, waardoor je misschien wel eens in de computerkamer LAN-poorten kunt missen. Met mijn huidige setup waren twee LAN-poorten te weinig op de Deco M5, waardoor ik sommige apparaten even niet kon aansluiten, terwijl mijn Ubiquiti AmpliFi in de computerkamer vier LAN-poorten tot zijn beschikking heeft. Het voordeel is dat de Deco M5 met de losse units, verdeeld in de huiskamer juist weer toegang geeft tot het verbinden met een kabeltje, terwijl dit bij de Ubiquiti AmpliFi satellieten onmogelijk is. Nog even wat groepsfoto’s, voordat we doorgaan naar de setup.
Installatie is in het geval van de Deco M5 niet echt installatie te noemen, dit is hoe ik het ervaren heb. Sluit één van de schoteltjes aan, installeer de Deco app en je kunt van start met de setup. Handig is om even de prik van je modem af te halen, om onderlinge communicatie en het ophalen van IP-gegevens te bevorderen. Met de modem uit het stopcontact, even wachten, vervolgens weer aansluiten, is het tijd om de eerste Deco M5 satelliet in te schakelen. Je bent verplicht om een Cloud account aan te maken, iets wat mij niet zoveel interesseert. Toch zal er een groot deel aan gebruikers zijn die dit minder zal waarderen, vooral privacy is een dingetje, terwijl fabrikanten altijd beloven dat je gegevens veilig zijn. Met bizarre ‘Facebook tijden’ is privacy vooral op je ‘poort naar het internet’ van groot belang. De setup oogt visueel erg aantrekkelijk, stap voor stap neemt de Deco app je mee in een visueel verhaaltje.

Tijdens installatie knippert de Deco M5 LED bovenop het schoteltje. Je bent tijdens de setup verbonden via Bluetooth, wanneer de Deco M5 gevonden is, kleurt de LED volledig blauw op. Nog wat verder finetunen, de verbinding ophalen resulteert in een groene LED, oftewel verbonden met het World Wide Web!Na het kiezen van je netwerknaam geeft de app gelijk het advies om meer Deco’s te plaatsen, met een set van 3 hebben we er nog 2 over. De overige twee Deco’s komen in de huiskamer te staan en boven op de overloop. We kunnen nu door naar de Deco app zelf.
Verbonden met het World Wide Web geeft ons toegang tot een ultieme database aan gegevens. Het eerste wat je natuurlijk doet is een video bekijken op Dumpert. De Deco app heeft een eenvoudige interface, één die ik wel ben gaan waarderen. De kleursamenstelling, achtergronden en samenhang voelen logisch aan. Op het statscherm heb je een plus-knop (+), waar zich een menu achter schuil houdt. De onderstaande afbeelding zegt voldoende over de inhoud van de Deco app, een stukje WiFi, een ingebouwde snelheidstest, de gevreesde zwarte lijst, het updaten van je Deco’s en geavanceerde instellingen. Deze menu instellingen worden aangeduid als ‘router-instellingen’ in de Deco app. De gele iconen zijn de ‘homecare’ instellingen, waaronder ouderlijk toezicht, anti-virus, QoS en beheerders. We vliegen er zo stap voor stap samen doorheen.


Een beetje noob-ish, maar goed. Op de screenshots is herhaaldelijk ‘4G’ te zien, het valt mij tijdens het schrijven van de review pas op. De rating verklapt mijn Ziggo Max verbinding van 400/40. Dit was in de computerkamer op 2 meter afstand. Deze score behaalde ik bovenop ook op mijn slaapkamer, bewust heb ik tijdens deze review geen tabellen en overige mikmak toegevoegd, dit keer ga ik liever dieper in op de ‘gebruikservaring’ zonder statistiek. In de praktijk heeft de Deco M5 zich goed bewezen, een goede uptime samen met een zeer capabele snelheid. Zo behaalde ik op de bovenverdieping ook een snelheid van 400/40, ook als ik tijdens de snelheidstest niet stil stond.

De units gaan netjes op elkaar over, wanneer de verbinding vanaf één satelliet sterker is. Je moet dit heel bewust bijhouden in de Deco app, wil je van ‘AP-hopping’ iets meekrijgen. Met een woonoppervlak van 138m2 mag ik totaal niet klagen, het dekkingsgebied voldoet voor de volledige woning. De achtertuin blijft als dijkwoning wat problematischer, omdat het signaal dan letterlijk moet zakken. Met de Deco M5 in de computerkamer is er sprake van een normale verbinding in de achtertuin, waar het afspelen van een YouTube filmpje geen problemen oplevert. Woon je gelijksvloer, dan mag je nog betere prestaties verwachten, als je niet leeft in een aluminium of stalenconstructie. Ook de eengezinswoningen zullen weinig tot geen problemen ervaren met een set zoals de Deco M5. Het blijft een beetje inschatten, maar goed, de resultaten van de Deco M5 hebben mij geen offline momenten opgeleverd. Ook op mijn plekje (het toilet), waar ik graag op mijn iPad het spelletje ‘Mobile Legends’ speel, zijn er geen gevechten geweest met WiFi problemen.

De vrijheid om de units te plaatsen is iets wat je per woning kunt finetunen. Wel mis ik op één van de units net wat meer LAN-poorten, vooral de ‘client Deco’ in mijn computerkamer. De client is de eerste Deco die je aanmeldt via de app, waarna de overige twee schoteltjes volgen als ‘Deco’. Zie het als het toevoegen van de hoofdrouter, gevolgd door twee sub-routers- Deco’s. Bij ingebruikname van de Deco app kreeg ik direct de melding om de set te voorzien van de allernieuwste firmware. Je kunt ervoor kiezen om pushnotificaties te ontvangen, je krijgt dan meldingen wanneer er problemen zijn, en wanneer er updates of nieuwtjes beschikbaar zijn. Deze informatie lees je gewoon terug in de Deco app.In de tussentijd is er een hoop toegevoegd aan de Deco app door middel van updates. Voorheen ontbrak Port Forwarding, iets wat gelukkig nu wel aanwezig is. Ook opties zoals DDNS en het handmatig instellen van DHCP zijn nu onderdeel van de Deco set, een vereiste in mijn ogen. De Ubiquiti AmpliFi set had dit destijds ook tijdens lancering, veel features ontbraken, ondertussen is dit ook rechtgetrokken door Ubiquiti.


Opties zoals parental controls zijn gedetailleerd uitgewerkt. Je kunt inhoud tot de kleine details per doelgroep instellen, dit gaat erg eenvoudig. Voor het volledige netwerkbeheer kun je ook kiezen voor ‘up & downtime’ van het volledige netwerk. Wel is het nadeel dat sommige apparaten gaan zeuren over een verbroken verbinding, een Synology NAS en de Nest Cams zijn hier het levende voorbeeld van. De parental controls en tijden kun je ook binden aan een specifiek profiel, gebaseerd op de verbonden client(s), deze kun je toewijzen aan een profiel. Je kunt vervolgens een niveau instellen en tijden. Profielen kunnen ook gebruikt worden als familieleden, zodat meerdere mensen op één netwerk de Deco’s kunnen beheren.

De QoS optie kwam ook wat later, een fijne toevoeging, echter is het inzicht van de QoS optie wat oppervlakkig, het is enkel een ‘online activiteit’ inschakelen, meer niet. Gamen levert vaak de meest gerichte QoS prestaties op. TP-link integreert een ingebouwde antivirus oplossing, in samenwerking met Trend Micro. Het is een interessante toevoeging, maar geeft ook weinig informatie over wat het daadwerkelijk doet. Gevoelsmatig is het naar mijn idee een extra veiligheid optie voor de familie. Nu moet ik wel zeggen dat het op de achtergrond draaien van een antivirus, zonder te veel trammelant erg fijn is. Echter, is de antivirus oplossing op de Deco M5 mij wat onbereikbaar, het klinkt vooral wat veiliger als totaalplaatje.De vliegende schotels van TP-LINK, beter bekend als de Deco M5. De satellieten (schoteltjes) zijn los verkrijgbaar, maar ook als set van drie, zoals besproken in deze review. Mocht je toekomstige uitbreidingen willen doen aan je bestaande Deco netwerk, dan is de optie van losse Deco’s aanschaffen een waardevolle toevoeging. TP-Link levert met de Deco M5 set een betaalbare Mesh oplossing, terwijl de concurrenten allemaal al snel boven de 300 euro zitten. Is de prijs van de Deco M5 set een breker of ‘positieve shakerrrr’? Je leest het in deze eindconclusie.

Laat ik beginnen met de inzetbaarheid van deze set. Het begint redelijk eenvoudig: uitpakken, Deco app installeren, modem uitschakelen, modem inschakelen, één Deco voorzien van power en de Deco app opstarten. Dit klinkt als een fors stappenplan, echter is het een stappenplan van hooguit 1 tot 2 minuten. De Deco app geeft begeleiding als een reisleider die hetzelfde rondje al tig keer gelopen heeft, het voelt vertrouwd aan en installeert eenvoudig. Hier weet de Deco M5 set mij dan ook te overtuigen. Iedereen kan deze Deco set installeren, zonder dat er een boekje aan te pas moet komen.

De Deco app oogt eenvoudig en fris. Het kleurenthema is iets wat ik persoonlijk erg leuk vindt, kleurrijk, terwijl alles duidelijk oogt. De huidige featureset is in de tussentijd flink uitgebreid met firmware updates. De toevoeging van Port Forwarding, QoS, DDNS en het handmatig instellen van DHCP zijn nu gelukkig onderdeel van deze set. Wel mis ik een VPN feature op deze router, mogelijk dat dit nog klaarstaat voor een toekomstige update. Wel heeft TP-link wat gedaan met de community feedback betreffende het ontbreken van een web interface, deze staat in de planning voor de zomer van 2018.

De Deco’s voelen niet zo solide aan als de duurdere Ubiquiti AmpliFi set. De kunststof omhulsels voelen wat lichtjes aan. Voor mij had het ideaal geweest als één Deco M5 unit meer LAN-poorten had gehad, twee poortjes is mij wat te summier. Uiteindelijk is het doel van deze set: overal WiFi zonder kabels te moeten trekken. Binnenshuis is de dekking eigenlijk net als de Ubiquiti AmpliFi perfect. Beide sets presteren hier in de praktijk vergelijkbaar als het om snelheid en dekkingsgebied gaat. De TP-Link Deco M5 is circa 75 euro goedkoper dan de Ubiquiti AmpliFi. Beide sets kan ik je met een gerust hart aanraden. Wil je besparen en vergelijkbare prestaties, dan is de Deco M5 een prima keuze. Wil je meer LAN-poorten op een unit, een schermpje en een net wat hoogwaardigere bouwkwaliteit, dan kies je voor de Ubiquiti AmpliFi. Overige Mesh sets zijn hier overigens nog niet gepasseerd.

TP-Link laat een positieve indruk achter in het betaalbaar maken van een Mesh netwerk. Voor 249 euro heb je een systeem dat garant staat voor een groot dekkingsgebied, eenvoudige installatie samen met fijne beheeropties. In de zomer van 2018 komt daar nog een web interface bij. Tevens vermoed ik nog waardevolle firmware updates in de nabije toekomst, waardoor deze set relevanter wordt met zijn tijd.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid