Sponsor

Review: TP-Link Deco M9 Plus

Meshnetwerk

78%
Mesh en Smart Hub!

In het kort

De TP-Link Deco M9 Plus is een volwaardig tri-band mesh-systeem. Bestaande uit één 2.4 GHz band, een 5.0 GHz band en één backhaul 5.0 Ghz band. Snelheid, betrouwbaarheid en een flink dekkingsgebied zijn gegarandeerd. Niet enkel is het een mesh-systeem, want deze set gaat ook door het leven als smart hub.

  • Eindoordeel

+ Betere prestaties dan zijn voorganger (Deco M5).
+ Tri-band (toegewijde backhaul op 5.0GHz)
+ Eenvoudige setup via de Deco app.
+ Ondersteuning voor Alexa/IFTTT.
+ Ondersteuning voor ZigBee (IoT).
+ Ingebouwde antivirus.
+ Netwerk of smart hub? Beide! En dan ook volwaardig.
+ Flink dekkingsgebied.

- Prijs ligt wat hoger dan zijn voorganger.
- Nog geen web interface (zou erg zijn zijn voor de smart functionaliteiten).
- De USB-poorten zijn op het moment nog niet terug te vinden in de Deco app.

Review: TP-Link Deco M9 Plus

Links: TP-Link Deco M9 Plus productpagina


TP-Link breidt zijn Deco lijn uit met de nieuwe Deco P7 en Deco M9 Plus. Tijdens deze review gaan we eens goed aan de slag met de witte schotels van het merk. Wat zijn de voornaamste veranderingen ten opzichte van de eerder geteste Deco M5? Een nog groter dekkingsgebied, maar er is meer… TP-Link labelt de set als slim. Dit komt voort uit de ruime ondersteuning voor diverse smart home apparatuur, waaronder: TP-Link plugs, lampen en switches, Google Nest, Philips Hue, Amazon Alexa, Samsung SmartThings, GE en Kwikset. De ondersteuning voor Philips Hue, waar wij als trotste Nederlanders maar al te graag gebruik van maken, is een fijne verschijning. Nu is het toevoegen van een RGB lampje niet volledig smart en valt dit meer onder de categorie sfeervol. Hoe je dit integreert is dan weer een ander verhaal.

De Deco M9 Plus is in het leven geroepen voor een groter dekkingsgebied (600 m2) versus (420 m2) van de Deco M5, en zijn nieuwe slimme functionaliteiten. Ik heb het dan wel over het pakket met drie satellieten, zowel bij de Deco M9 Plus als Deco M5. Iedere extra satelliet moet het dekkingsgebied met 200 m2 verder uitbreiden. Het betreft een AC2200 tri-band set, met maar liefst twee 5.0GHz frequentiebanden en één 2.4GHz frequentieband. De tweede 5.0GHz frequentieband wordt gebruikt als WiFi backhaul, wanneer de eerste frequentieband druk bezet is, schakelt de tweede frequentieband in om het verkeer beter te kunnen opvangen. Het resultaat moet een blijvende snelle en stabielere verbinding zijn. Meer specificaties houden we over voor het volgende hoofdstuk. Op het moment van schrijven kost de TP-Link Deco M9 Plus (3-pack) circa 369 euro. Er zijn overigens ook kleinere pakketten beschikbaar met een enkele satellieten en twee satellieten.


Een overzicht van de specificaties:


Ik heb mijn eerdere reviews geraadpleegd voor de uitleg over Mesh, wellicht is het handig om je eerst een introductie te geven, voordat ik je volledig opjaag met de term mesh. Bij mesh gaat het niet meer enkel om verzenden en ontvangen, maar om verzenden, ontvangen en terug communiceren. Dit maakt het een slim netwerk. Het vertrouwde beeld van de router als centraal punt begint dus langzamerhand te verschuiven. Bij een mesh netwerk is er sprake van een cross-over spinnenweb verbinding. De satellieten (antennes) binnen een mesh netwerk communiceren onderling, ieder onderdeel, of iedere uitbreiding (satelliet) kan het mesh netwerk vergroten. Valt er bij één van de satellieten de verbinding weg, door bijvoorbeeld een stoorzender, dan is een andere satelliet instaat om de verbinding staande te houden. Vaak zal een storing bij één van de satellieten onopgemerkt aan je voorbij gaan. Het mesh netwerk is intelligent genoeg om de verbinding van de satelliet automatisch te herstellen. Sommige gebruikers zullen het wegvallen van een satelliet wel opmerken, afhankelijk van je omgeving en de variabelen. Een langzamere verbinding zou bijvoorbeeld kunnen opdoen als de dichtstbijzijnde satelliet wegvalt, dan moet de verbinding een grotere afstand overbruggen wat gelijkstaat aan mogelijk snelheidsverlies. Het grootste voordeel is wel dat je gewoon kunt blijven genieten van je draadloze netwerkverbinding.

Veel mesh systemen maken gebruik van één centrale router, bij sommige sets is er ook sprake van meerdere routers. De router stuurt de verbinding naar de aanwezige satellieten, waarna deze het WiFi signaal weer doorsturen tot het bij de client aankomt. Een satelliet is vrijwel een ‘semi-router’ dankzij het zendvermogen. Een groot voordeel is het grotere dekkingsgebied, een stabiele verbinding en het uitbreiden van je netwerk. Heb je bijvoorbeeld een zwakke verbinding in de tuin, dan is het plaatsen van een extra satelliet in de schuur een mogelijke oplossing. Tevens is het een ideale oplossing om langs ‘dode netwerkpunten’ heen te werken. Een mesh netwerk maakt het leuk om te experimenten. Je kunt namelijk goed spelen met de positie van de router, satellieten en de richting van de satellieten, als deze verstelbaar is, ook dan kan een mesh netwerk nog meer potentie bieden. Als laatste is het plaatsen van een mesh netwerk zeer eenvoudig, het vereist weinig kennis en geeft veelal direct uit verpakking goede prestaties.

De Deco M9 Plus is een tri-band 802.11ac mesh router. De twee 5.0GHz frequentiebanden hebben een maximale snelheid van 867Mbps. De 2.4GHz frequentieband heeft een maximale snelheid van 400Mbps, totaal bij elkaar opgeteld is dit 2.134Mbps, oftewel AC2200. Hardwarematig is één enkele satelliet best wel krachtig uitgevoerd; een quad-core processor met 4GB flashgeheugen en 512MB RAM. De Deco M9 Plus satelliet is net wat groter dan een Deco M5 satelliet, met deze extra ruimte heeft TP-Link twee antennes in de behuizing toegevoegd, wat het een totaal maakt van 6 interne antennes. In een enkele Deco M5 satelliet zitten vier antennes.


Het uitpak avontuur van de TP-Link Deco M9 Plus heeft veel weg van de Deco M5. Een vergelijkbare verpakking met dezelfde kleursamenstelling. ‘Deco your home’ met deze mesh set, een soort van schilderen met WiFi wordt wederom benadrukt. Voor de rest oogt de verpakking prima, sleeve er vanaf, gevolgd door een kartonnen verpakking met zijn inhoud. Eenmaal de bovenzijde verwijderd krijgen we twee schotels te zien. Het formaat van een Deco M9 Plus verhoudt zich redelijk met een vliegende schotel, je weet wel; zo’n grote eierkoek van de bakker.





Gevolgd door nog een vliegende schotel met accessoires en power adapters. Zoals eerder vermeldt is dit de 3-pack van de Deco M9 Plus. Als accessoires vinden we een klein boekje, een ethernetkabel en de drie power adapters. Naar mijn mening had er wel een extra ethernetkabel bij gemogen. Ik weet dat de gemiddelde ethernetkabel niks kost, dat is dan ook direct de reden van mijn mening.





De vliegende schotels, oftewel de Deco M9 Plus. Wat is er nieuw en anders? Aan de buitenkant is het vooral het grotere formaat, qua design blijft de Deco M9 Plus trouw aan zijn voorgangers. Bovenop vinden we de LED-indicator, op de zijkanten twee netwerkpoorten, waar geen onderscheid wordt gemaakt tussen LAN en WAN, je kunt dus een willekeurige poort pakken. Op de bovenrand vinden we het TP-Link logo. Laten we het vooral algemeen houden: de TP-Link Deco series ogen strak en redelijk onopvallend. De LED-indicator is overigens uit te schakelen via de app, mocht je dit storend vinden. Wel een nieuwe toevoeging is de USB-poort op iedere unit, dit betreft een USB 2.0 poort.





Iedere M9 Plus schotel is gelijk aan elkaar, geen onderscheid, ieder schoteltje is dus voorzien van een quad-core processor met 4GB flashgeheugen en 512MB RAM. Dit maakt het dan ook een échte eeneiige drieling. Onderop de unit vinden we een sticker met informatie over de unit, hier bevindt zich ook nog een reset knop. Tot zover het uitpak avontuur, we gaan door met de setup.






Dit is niet de eerste ervaring met de TP-link Deco app. Eerlijk is eerlijk: TP-Link heeft het qua overzicht extreem goed voor elkaar met de Deco app. Denk je nu: “hé Deco app?” Gewoon opzoeken in je Apple Store of Play Market! Vooraf en tijdens het uitpakken krijg je al genoeg hints dat je deze app moet combineren voor gebruik van de set. Even terug naar de Deco app: overzichtelijk en vooral informatief. Er komen zelfs tips voorbij hoe je de set het beste kunt installeren, dan heb ik het over plaatsing in huis. Vooralsnog is er geen web interface, eigenlijk had ik deze al verwacht, aangezien TP-Link het nog eerder had over een mogelijke web interface.




Tijdens installatie knippert de Deco M5 LED bovenop het schoteltje. Je bent tijdens de setup verbonden via Bluetooth, wanneer de Deco M5 gevonden is, kleurt de LED volledig blauw op. Nog wat verder finetunen, de verbinding ophalen resulteert in een groene LED, oftewel verbonden met het World Wide Web! De installatie is voorzien van nuttige tips voor een beter ‘netwerk rendement’.





Tot zover de setup van de Deco M9 Plus. Deze blijft gelijk aan de Deco M5, met wat nieuwe visualisaties. De Deco app is redelijk nieuw, in veel opzichten is alle informatie relevant en vereist het weinig tot geen veranderingen, fijn om mee te werken.


Ook het navigeren en overzicht van de Deco app blijft met de Deco M9 Plus een redelijk vergelijkbare ervaring. Nieuwe features zijn vooral de smart home functionaliteiten, zie het als een hub. Je kunt TP-Link producten toevoegen, maar ook hardware van derde partijen. Vermoedelijk zal deze lijst in de toekomst zich wel verder gaan uitbreiden, voor nu komen we If This Then That (IFTTT) voor de Tweakers onder ons. Alexa mag ook niet ontbreken in het pakket van de Deco M9 Plus. Apparatuur toevoegen op productniveau (lampen, sloten, schakelaars, thermostaten en netwerkapparaten) behoren ook tot de opties. De smart lampen van TP-Link zijn bijvoorbeeld volledig geïntegreerd in de app.

Waar ik zelf wel enthousiast was over de prestaties van de Deco M5, ziet de Deco M9 Plus er nog veelbelovender uit. Vooral de WiFi backhaul op 5.0GHz trekt mijn aandacht. De Tri-band set dankt zijn naam niet aan de drie satellieten in de verpakking, deze naam is een samentrekking van de drie aanwezige frequentiebanden (2.4/5.0 en de 5.0 WiFi backhaul). In de praktijk is het fijn om dit even praktisch te maken. Wat speelt er zich af? Wanneer de standaard 5.0GHz frequentieband voor ongeveer 50 procent bezet is, schakelt de backhaul frequentieband in, om het aanwezige verkeer in goede banen te leiden. Dit haalt de druk van de eerste 5.0GHz frequentieband af, waardoor deze net wat meer lucht krijgt, het gevolg: een stabielere en vertrouwbare verbinding. De Deco M9 Plus is gewoon een volwaardige ‘upgrade’ ten opzichte van de eerste generatie (Deco M5) schotels van TP-Link, terwijl we visueel bijna hetzelfde voorgeschoteld krijgen. Om het nog even in de praktijk te benoemen, de verschillen: Tri-band (Deco M9 Plus) versus Dual-band (Deco M5), 6 antennes versus 4, ondersteuning voor smart apparatuur (een stukje domotica), een USB-poort en ondersteuning voor ZigBee HA1.2.

De extra hardware maakt de Deco M9 Plus een terecht krachtpatser. Dit is niet enkel een netwerkapparaat, router of hoe je het ook wilt noemen. De ZigBee techniek maakt de Deco M9 Plus toegankelijk voor IoT apparatuur, samen met IFTTT is dit best deftig. Eén netwerk, één centraal Smart Hub, laat die Quad-core processors maar werken! De Deco app voelt wederom aan als een vertrouwd platform, dit kenmerkt zich in overzicht, fijne kleuren en een duidelijke vertaling in het Nederlands. Geen vage achtergronden, gewoon kleur op wit. Op het startscherm van de app krijg je een overzicht van het actieve netwerk. Bovenin vinden we een berichtencentrum, in het midden de actieve Deco’s met daaronder een navigatie menu. Hier bevinden zich een viertal opties: overzicht (startscherm), snelkoppeling, automatisering en meer. Met de komst van de smart functionaliteiten is dit net wat uitgebreider geworden in de Deco app.

Je komt snel in aanraking met de smart functionaliteiten, waar het menukopje automatisering vooral gericht is op de ZigBee ondersteuning. De Deco M9 Plus als Smart Hub geeft functionaliteiten mee om diverse apparatuur te laten reageren op triggers, tijd en herhalingen hiervan. Met Amazon Alexa kun je overigens spraakopdrachten geven.




Onder het kopje meer vinden we de instellingen van de router zelf en een stuk beheer. We komen de snelheidstest tegen, wederom mogelijk gemaakt door SPEEDTEST. Al snel werd ik geconfronteerd met een firmware updates voor de units. Deze pop-up kwam herhaaldelijk voorbij, ook bij het opnieuw openen van de Deco app. Bovenin het berichtencentrum was een melding zichtbaar voor de update. Eigenlijk kom je bijna niet onder de melding uit, wellicht uit veiligheid en up-to-date oogpunt, toch kan ik mij voorstellen dat je niet altijd direct de laatste update in huis wilt halen. Stel dat er een bug of iets is wat problemen veroorzaakt met specifieke domotica, dan wil je dit toch vermijden? Het draaien van de update duurde circa 5 minuten, niet enorm snel, kan ermee door.




Opties zoals parental controls zijn gedetailleerd uitgewerkt. Je kunt inhoud tot de kleine details per doelgroep instellen, dit gaat erg eenvoudig. Voor het volledige netwerkbeheer kun je ook kiezen voor ‘up & downtime’ van het volledige netwerk. Wel is het nadeel dat sommige apparaten gaan zeuren over een verbroken verbinding, een Synology NAS en de Nest Cams zijn hier het levende voorbeeld van. De parental controls en tijden kun je ook binden aan een specifiek profiel, gebaseerd op de verbonden client(s), deze kun je toewijzen aan een profiel. Je kunt vervolgens een niveau instellen en tijden. Profielen kunnen ook gebruikt worden als familieleden, zodat meerdere mensen op één netwerk de Deco’s kunnen beheren.


De QoS toevoeging is wederom visueel vertegenwoordigd, nu moet ik wel zeggen dat het een fijne toevoeging is, mijn Ubiquiti AmpliFi heeft dit bijvoorbeeld niet. De samenwerking met Trend Micro zet zich ook voort. We vinden hier een antivirus scan optie, een inbraakpreventiesysteem en een verzamelbak voor quarantaine troep.



Enorm veel diepgang betreffende de WiFi en verbindingen blijft redelijk oppervlakkig. De complexiteit is eruit, wat redelijk positief is. Wel vind ik dat TP-Link snel in opvolging moet komen met de web interface versie, vooral met de ZigBee/IFFFT en overige smart functionaliteiten. Voor de ZigBee gebruiker zou dit een verademing zijn, tevens een reden om deze set nog meer te overwegen, komaan TP-Link!


Prestaties We gaan nog over op wat inhoudelijk informatie betreffende de prestaties. Met een woonoppervlak van 138m2 mag ik totaal niet klagen, het dekkingsgebied voldoet voor de volledige woning. De achtertuin blijft als dijkwoning wat problematischer, omdat het signaal dan letterlijk moet zakken. Hoe bevalt deze Deco M9 Plus en hoe vergelijkt zich dit met de eerder geteste Deco M5?

Weldegelijk presteert de Deco M9 Plus beter dan de Deco M5, maar hoe relevant is dit nog? Praktisch gezien kunnen de buren van twee huizen verderop nog meesurfen en YouTube kijken op 1080P. Het dekkingsgebied is in de tuin net wel wat beter dan de Deco M5. Met de Deco M5 kon ik net niet de afstand naar beneden goed overbruggen, dit pakt de Deco M9 Plus met zijn zes antennes net even beter op. Qua snelheid zit ik dan circa op de 150 Mbps, ruimschoots voldoende.

Is de Deco M9 Plus dan echt sneller in huis? Gevoelsmatig wel, maar binnen mijn 138m2 kan ik gewoon niet even die extra stap maken. Tijdens het testen schommelt het grotendeels gewoon tussen de 300 – 400 Mbps, of ik nu aan de keukentafel zit, in de woonkamer of buiten op het balkon. Prestatiegericht is de Deco M9 Plus qua dekkingsgebied een vooruitgang. Qua snelheid zien we op de 5.0GHz frequentieband een aangename verbetering, dankzij de Tri-band versus Dual-band oplossing, gaat de Deco M9 Plus voor een stabiele middenweg. Delen als het te druk is, zodat de verbinding optimaal zijn werk kan doen.

Het grote onderscheid zit hem in de toevoeging van de smart functionaliteiten. Dit maakt het onderscheid tussen de concurrentie. Pak de eerder geteste Ubiquiti AmpliFi, Deco M5 en Lyra Trio, waar sommige van deze sets het deels proberen, laat de Deco M9 Plus gewoon zien hoe het moet, wat naar mijn mening het ‘mesh systeem’ nog eens net wat relevanter maakt. Nu enkel nog een web interface, dan zit TP-Link met deze Deco M9 Plus op de sweetspot. Dit maakt de Deco M9 Plus meer dan alleen netwerk, het is een compleet systeem… een smartwerk.



De TP-Link Deco M9 Plus brengt meer dan alleen een mesh netwerk; pump up that jam by TP-Link. We gaan van mesh, naar Tri-band met WiFi backhaul naar een volwaardige Smart Hub. Met volwaardig bedoel ik dan ook écht volwaardig!

Laten we beginnen met de smart functionaliteiten. Ondersteuning voor ZigBee om de IoT (Internet of Things), IFTTT en de makkelijkere apparaten die je zo toevoegt binnen je netwerk. Voor iemand die graag net wat meer in huis wilt en alles centraal wil verbinden is de TP-Link Deco M9 Plus een interessantere keuze. Ook voor de gebruiker die de diepte opzoekt met IoT is deze Deco M9 Plus interessant met een maar. De Deco M9 Plus heeft op het moment enkel een Deco app. Wil TP-Link het interessanter maken, dan moet er een web interface volgen. Deze gebruikers willen alles vanuit hun stoel aan elkaar verbinden, dit vereist het ook vaak, dus… TP-Link: bring it!

De prestaties zijn beter geworden. Vooral de 5.0GHz frequentieband profiteert hiervan met de tweede 5.0GHz band als WiFi backhaul. Minder drukte, meer stabiliteit en betere resultaten. Qua dekkingsgebied zijn drie satellieten niet echt van toepassing voor de meeste huizen, veel zullen zich al redden met twee satellieten. Je zakt dan van een prijs van 399 euro (3-pack) naar 289 euro (2-pack), een verschil van 110 euro, terwijl je dezelfde functionaliteiten krijgt.

De Deco app bewijst zich wederom als gebruiksvriendelijk. Lekker overzichtelijk navigeren, waar een deel aan technische aspecten soms ontbreekt. De WiFi instellingen zijn niet enorm uitgebreid, de focus ligt hem vooral in het beheer van het netwerk en de veiligheid hiervan, wat overigens prima op orde is. Opties zoals poort forwarden, QoS en antivirus behoren ook tot het pakket.

Is de Deco M9 Plus een waardevolle opvolger van de Deco M5? Jazeker! Terwijl de Deco M5 (3-pack) ondertussen 219 euro kost, doe je hier zeker geen miskoop. De Deco M9 Plus laat op technisch vlak net nog wat meer spierballen zien met zijn extra antennes en de volledige smart integratie. Dit is niet zomaar een extra feature, het is een volwaardige toevoeging. De Deco M9 Plus mag om die reden terecht een Smart Hub genoemd worden. Zit je nog in twijfel tussen een Deco M5/Deco M9 Plus, maar is het prijsverschil je nog te fors? Dan kun je best de Deco M9 Plus (2-pack) overwegen, voldoende dekkingsgebied voor het gemiddelde Nederlandse huishouden met veel smart functionaliteiten. Vergeet de extra WiFi backhaul niet!

Wel heeft TP-Link de prijs wat opgevoerd, waardoor de Deco M9 Plus in alle aspecten duurder uitkomt dan zijn voorganger. Dit is best opmerkelijk, aangezien het merk vaak de prijsgevechten weet te winnen met hun hardware. Dit is geen onderwaardering ten opzichte van het merk en zijn producten, wel is het opmerkelijk. De extra smart functionaliteiten zullen niet voor iedereen zijn, terwijl je hier deels wel voor betaald bij de aanschaf van deze set. Het is dus vooral een afweging die je moet maken, nogmaals: je kan de Deco M9 Plus (2-pack) overwegen als de extra technische aspecten samen met smart home functionaliteiten je interesseren. Is dit niet het geval, bespaar jezelf wat geld en kies voor de Deco M5 (3-pack), ruimschoots voldoende voor je eigen netwerk.

TechGaming Award

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid