Sponsor

TSMC ervaart doorbraak met 2nm-proces; hoge opbrengst in 2023 verwacht

Hardware nieuws, pc

Volgens de Taiwan Economic Daily, met dank aan Gizchina, heeft TSMC een doorbraak ervaren met het toekomstige 2nm-proces. Deze bevindt zich nu in de geavanceerde fase van ontwikkeling. Dat wil mede zeggen dat TSMC een opbrengst (yield) van 90% verwacht in de tweede helft van 2023. Dat zou voor bedrijven zoals AMD, Nvidia en Intel – waarvan de eerste twee reeds gebruik maken van TSMC – een overstap kunnen betekenen naar het 2nm-proces in 2024/2025.

TSMC 2nm 2023

Nou ligt eerstgenoemde op koers om met de Zen 4-architectuur een overstap te maken naar het 5nm-proces van TSMC – dat uiterlijk in 2022. Daartegenover staat Intel die vermoedelijk hulp inschakelt van TSMC voor het 7nm-proces. Daar zou Intel voor haar Meteor Lake-architectuur gebruik van willen maken en dat naar verwachting in 2022. Kortom, qua procesverkleining ligt AMD vooralsnog voor.

Uiteraard resteert Nvidia nog, die reserveringen bij TSMC heeft geplaatst voor processen van 5 nm en 7 nm. Het bedrijf zal ongetwijfeld interesse hebben in het 2nm-proces van TSMC. Hoewel Nvidia die reserveringen heeft, maakt het bedrijf voor de RTX 3000-reeks nog gebruik van een custom Samsung-proces van 8 nm. Naar welk proces, ofwel bedrijf Nvidia zal verschuiven, is vooralsnog onduidelijk.

Nieuwe architectuur

TSMC geeft in ieder geval aan dat het nieuwe 2nm-proces niet langer de FinFET-architectuur benuttigt. In plaats daarvan zal er sprake zijn van de MBCFET-architectuur (multi-bridge channel field effect transistor). Sinds de oprichting van het 2nm-team in 2019 lijkt TSMC in ieder geval succes te boeken, waardoor we over enkele jaren procesverkleiningen mogen blijven meemaken.

Bron: Gizchina

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Deze website gebruikt cookies om de ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. AccepteerOns Privacybeleid