Sponsor

Vesa ClearMR onthuld; betreft certificaat voor motion blur

In dit nieuwsbericht lees je onze visie op het laatste nieuws aangaande actualiteiten en persberichten.
Jonah Door Jonah Hardware Nieuwsberichten
VESA ClearMR Certified

VESA, de organisatie die certificeringen biedt voor o.a. HDR en DisplayPort, heeft deze week een nieuw certificaat onthuld voor monitoren. Het betreft VESA ClearMR, een standaard die moet aanduiden tot hoeverre een monitor motion blur tegengaat. De aanwezigheid van motion blur is een onvermijdelijke, maar fabrikanten trachten natuurlijk dit zoveel mogelijk te verminderen. Met VESA ClearMR moet dan duidelijk zijn hoe succesvol de reductie is.

VESA ClearMR - logo

Niveaus van VESA ClearMR

Zoals te zien aan de tabel hieronder, bestaat de certificering uit zeven niveaus; van ClearMR 3000 tot en met ClearMR 9000. Zoals VESA in haar persbericht aanduidt, betekent zoiets als ClearMR 7000 dat het aantal heldere pixels 65 tot 75 keer groter is dan het aantal wazige pixels. De aanwezigheid van ClearMR 9000 zou dus betekenen dat een scherm een uitzonderlijk helder beeld kan weergeven.

VESA ClearMR

Testmethodiek

VESA kaart aan dat de testen voor ClearMR worden uitgevoerd met een hogesnelheidscamera. Daarbij worden opnames gemaakt van een bewegend testpatroon en de helderheid daarvan gemeten. Alle opnames worden dan bij elkaar verzameld en geanalyseerd, waar vervolgens een objectieve waarde uit moet komen rollen, ofwel een bepaald ClearMR-niveau.

Verder wordt er getest op kamertemperatuur, zijn de monitoren ingesteld op hun native resolutie met hoogste refresh rate en krijgen de monitoren tijd om op te warmen. Daarbij wordt backlight strobing uitgeschakeld, omdat niet iedere monitor die feature bezit, waarbij het ook kan zijn dat de kijkervaring verslechtert met inschakeling ervan. Tenslotte wordt pixel overdrive met een realistische instelling gebruikt om een gewenste beeldkwaliteit te behouden.

Voor meer informatie kan je ook terecht op de website van ClearMR.

Andere certificaten?

Hoewel VESA vrij veel heeft verduidelijkt, is het nog niet duidelijk hoe ClearMR samengaat met andere certificeringen van VESA. Zo heeft de organisatie eerder dit jaar nog VESA AdaptiveSync en MediaSync onthuld, waar er nog VESA DisplayHDR is natuurlijk. Een monitor met certificering voor AdaptiveSync, DisplayHDR, ClearMR én zoiets als FreeSync of G-Sync mag op papier indrukwekkend zijn.

Wil je meer weten over monitoren? Check dan gerust onze uitgebreide monitorguide.

Bron: VESA

Delen op
Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *