QD-OLED beeldschermen winnen steeds meer grondgebied als het om populariteit gaat voor gaming. Met de QD-OLED techniek geniet je van heldere kleuren, diepe zwartwaarden en een hoge helderheid. Zorgeloos genieten is dan ook zeker het sleutelwoord, aangezien de meeste gebruikers toch wat zorg hebben over potentiële inbrandproblemen. Gelukkig weet MSI zijn hardware en software mooi samen te brengen in de vorm van MSI OLED Care 2.0, iets waar we in deze TechGaming showcase dieper ingaan.
Inbrandproblemen zijn veelal te wijten aan langdurige statische beelden. Dit kan een menu zijn of bijvoorbeeld je Steam-bibliotheek non-stop weergeven. Een combinatie van een hoge helderheid, kan er dan voor zorgen dat de synthetische organische materialen in de laag van het scherm worden aangetast. Vanuit een scheikundig perspectief hebben we in OLED-schermen veelal te maken met koolstof.
In de regel is het raadzaam om langdurige menu’s te vermijden. Je kan bijvoorbeeld spelen met de slaapmodus van het scherm, die zich na enkele minuten automatisch uitschakelt. Toch verlangt dit onderwerp wat meer aandacht in de vorm van de vernuftigheid van MSI zijn OLED Care 2.0.
Zoals ik al eerder aanduidde spelen hardware en software een teamverband als het om MSI OLED Care 2.0 gaat. Het voorkomt potentiële OLED-inbrandproblemen. Het slim omgaan met pixels is een belangrijke eigenschap van MSI OLED Care 2.0.
Pixelverschuiving
Met pixelverschuiving worden pixels letterlijk met enige regelmaat verschoven. Je scherm en daarmee hetgeen dat afgebeeld is, schuift een pixel op. De verschuiving kan je op een snelheid van langzaam, normaal en snel instellen middels het OSD-menu van je MSI-beeldscherm.
Pixelverschuiving valt in de praktijk niet op. Met hogere resoluties heb je al snel te maken met duizenden pixels met een gemiddeld formaat tussen de 40 tot 200μm, zelfs een afgetraind oog is niet capabel om pixelverschuiving te volgen.
Pixelvernieuwing
Met Pixelvernieuwing speelt MSI OLED Care 2.0 in op het verversen van de pixels. Middels periodieke scans detecteert het beeldscherm (paneel) automatisch pixelverslechtering. Dit doet MSI OLED 2.0 Care om de vier uur, echter is het mogelijk om dit uit te stellen tot maximaal zestien uur. Bij zestien uur volgt er een verplichte pixelvernieuwing. Met pixelvernieuwing compenseert het scherm pixels die verversing nodig hebben. Dit voorkomt verdere pixeldegradatie en corrigeert ook pixels om te voldoen aan een optimale ervaring.
Statische beelden
Eerder in deze guide hadden we het over statische beelden in combinatie met een hoge helderheid, een situatie die je het liefste ten alle tijden wil voorkomen. Ook hier biedt MSI OLED Care 2.0 een vangnet door de helderheid automatisch te verlagen. Het helderheidsniveau voor deze optie is te beheren middels het OSD-menu van het beeldscherm.
Detectie speelt naast het onderhouden van pixels een belangrijke rol om statische beelden te onderscheppen, hierin voorziet MSI OLED Care 2.0 op drie manieren.
Grensdetectie
Beeldverhoudingen bij het kijken van films, YouTube en specifieke games levert nog wel eens de nodige zwarte balken aan de boven- en onderkant van het scherm op. De zwarte balken zijn sterk afhankelijk van het medium dat je kijkt, maar moet zich in zijn hoedanigheid wel aanpassen aan de beeldverhouding van het scherm.
Deze zwarte balken kunnen consequenties hebben op potentiële inbrandproblemen. OLED-techniek maakt gebruik van een zelf verlichtende technologie, elke pixel zelf is een lichtgevende diode. Terugkomend op synthetische organische materialen: de diodes worden ook wel organische lichtgevende diodes genoemd. Iedere pixel kan onafhankelijk bestuurd worden en licht uitzenden of zelfs volledig uitblijven. Hiermee ontstaat dan ook de hogere helderheid in combinatie met hoog contrast en kleurrijke beelden.
De organische lichtgevende diodes, ofwel pixels in de zwarte balken zijn dus volledig uitgeschakeld, waardoor de grens aanliggende pixels verlicht zijn. Dit grote verschil kan impact hebben op het scherm. Met MSI OLED Care 2.0 worden de zwarte balken gedetecteerd en past de helderheid zich aan op deze rand tussen de pixels. Hiermee verlaagt de grensdetectie de lichtintensiteit van de pixel, dit om de levensduur en kwaliteit van het scherm te garanderen.
Taakbalkdetectie
Net als bij grensdetectie verlaagt MSI OLED Care 2.0 de helderheid van de pixels rondom de taakbalk. De beeldkwaliteit blijft gewaarborgd, waar er wederom maximaal wordt ingezet op het behoud van beeldkwaliteit.
Multi logo-detectie
Een SBS6 of Veronica-logo tijdens het TV kijken klinkt wellicht herkenbaar. Ook hier zien we de techniek van het tunen van de helderheid van de pixels rondom logo’s.
MSI is op het moment van schrijven van deze showcase goed vertegenwoordigd met zeven QD-OLED beeldschermen in zijn portfolio. De eerste kennismaking met een QD-OLED beeldscherm als monitor is werkelijk geweldig. Door te zien, zal je zonder twijfel gaan geloven in QD-OLED. Hieronder krijg je een goede indruk van de huidige line-up:
- MEG 342C QD-OLED - 34 inch, 3440×1440, curved met een verversingssnelheid van 175Hz.
- MPG 491CQP QD-OLED - 49 inch, 5120×1440, curved met een verversingssnelheid van 144Hz.
- MPG 321URX QD-OLED - 32 inch, 3840×2160, vlak met een verversingssnelheid van 240Hz.
- MPG 271QRX QD-OLED - 27 inch, 2560×1440, vlak met een verversingssnelheid van 360Hz.
- MAG 341CQP QD-OLED - 34 inch, 3440×1440, curved met een verversingssnelheid van 175Hz.
- MAG 321UPX QD-OLED - 32 inch, 3840×2160, vlak met een verversingssnelheid van 240Hz.
- MAG 271QPX QD-OLED - 27 inch, 2560×1440, vlak met een verversingssnelheid van 360Hz.
Weg met de beren
Afsluitend kan ik met enige vorm van enthousiasme zeggen dat we smullen van QD-OLED beeldschermen. Het is goed om te zien dat MSI veel aandacht investeert in MSI OLED Care in zijn algemeenheid. Van MSI OLED Care 1.0 naar MSI OLED Care 2.0 zien we serieuze upgrades, iets wat bijdraagt aan het behoud van beeldkwaliteit en levensduur. Om die reden zijn de spreekwoordelijke beren op de weg met MSI OLED Care 2.0 wat ons betreft verleden tijd.